Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λάβει την τελική της απόφαση σχετικά με το εάν θα συμμετάσχει στη συμφωνία για τη μείωση του ελληνικού χρέους, μόλις οριστικοποιηθούν άλλα βασικά σημεία της συμφωνίας, πιθανώς όχι πριν από το Σαββατοκύριακο, δηλώνουν πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση, στο Dow Jones Newswires.
Οι πηγές, δηλώνουν ότι η ΕΚΤ έχει ήδη έλθει σε συμφωνία επί της αρχής για να παράσχει στην Ελλάδα ανακούφιση από το χρέος, σε ένα μεγάλο βήμα προς τη διασφάλιση μιας συμφωνίας αναδιάρθρωσης με τους ομολογιούχους τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα.
Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει για το ζήτημα.
Άνθρωποι που εμπλέκονται στις συζητήσεις, δήλωσαν ότι αυτά που πρέπει πρώτα να αποφασιστούν, περιλαμβάνουν το σφράγισμα της συμφωνίας για το χρέος με τους ιδιώτες ομολογιούχους και την έκδοση της αναθεωρημένης έκθεσης της Τρόικας για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Οι πηγές του Dow Jones Newswires επισημαίνουν ότι η ΕΚΤ θα ανταλλάξει ελληνικά κρατικά ομόλογα που απέκτησε στη δευτερογενή αγορά το περασμένο έτος, έναντι ομολόγων του EFSF, σε τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής αξίας, με την προϋπόθεση ότι οι συνομιλίες αναδιάρθρωσης θα έχουν επιτυχή έκβαση.
Η κίνηση αυτή θα δώσει στην Ελλάδα ανακούφιση περίπου 11 δισ. ευρώ, ένα ποσό που καλύπτει μεγάλο μέρος του χάσματος των 15 δισ. της τρύπας που υπάρχει στη χρηματοδότηση για το β΄ πακέτο διάσωσης της χώρας.
Το σχέδιο αναμένεται να συναντήσει την αντίδραση της Γερμανίας, τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και σε επίπεδο κεντρικής τράπεζας. Ο Andreas Schockenhoff, υψηλόβαθμό στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, δήλωσε αργά χθες το βράδυ ότι «η Γερμανία δεν θα ήταν καθόλου χαρούμενη εάν η ΕΚΤ συμμετείχε στην όλη υπόθεση».
«Εάν δεν είναι σε θέση (η Ελλάδα) να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της, τότε θα βρεθεί ξανά στην ίδια θέση, πολύ σύντομα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επίσης, η γερμανική κεντρική τράπεζα εμφανίζεται απρόθυμη σε οποιαδήποτε εμπλοκή της ΕΚΤ, καθώς θα δημιουργούσε προηγούμενο για άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, δέχεται ισχυρές πιέσεις από το ΔΝΤ και από μεγάλο αριθμό χωρών της ευρωζώνης, προκειμένου να συμμετάσχει.
http://www.capital.gr/news.asp?id=1405045
_____________________________________
Interesting note - When Lehman & Iceland crumbled the ECB took losses along side the Private Sector
No comments:
Post a Comment