Από την Αργεντινή στην Αθήνα;" είναι ο τίτλος άρθρου - παρέμβαση του Μ. Εl Erian, επικεφαλής της Pimco, του μεγαλύτερου fund διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει: Αφήστε με να περιγράψω τη σκηνή: Μια μη αποδεκτή οικονομική πολιτική δίνει τροφή για αύξηση κοινωνικών αντιδράσεων, διαμαρτυριών στους δρόμους, βία, διαφωνία μεταξύ των πιστωτών και μεγάλες ανησυχίες για το ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας. Την ίδια ώρα οι πολιτικοί αρχηγοί δεσμεύονται για μέτρα λιτότητας που δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσουν τα προηγούμενα χρόνια.
Σας θυμίζει κάτι, διεωράται ο El Erian. Και απαντά: Θα έπρεπε.. Και όχι μόνο επειδή αυτά βιώνει τώρα η Ελλάδα, αλλά και γιατί τα ίδια αντιμετώπισε η Αργεντινή το 2001."Εάν η Ευρώπη δεν διδαχθεί από την εμπειρία της, η Ελλάδα μπορεί να οδηγηθεί στην οικονομική κατάρρευση, εν μέσω μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής", σχολιάζει ο El Erian.
Και συνεχίζει: Όταν κατέρρευσε η Αργεντινή, ξεκίνησε μια ιστορία για το ποιος ευθύνεται για την εξέλιξη αυτή. Το ΔΝΤ; Οι επίσημοι πιστωτές της χώρας; Η κυβέρνηση της χώρας;
"Για να αντιληφθεί κανείς σήμερα τι συμβαίνει στην Ευρώπη, πρέπει απλά να τοποθετήσει την Ελλάδα στη θέση της Αργεντινής. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως η ελληνική οικονομία είναι πιο αναπτυγμένη έναντι εκείνης της Αργεντινής. Το ζητούμενο είναι αν μπορεί η Ευρώπη να διδαχθεί από την περίπτωση της Αργεντινής. Αν ελληνική κυβέρνηση, ΕΚΤ, ΕΕ και ΔΝΤ δεν διδαχθούν από ότι συνέβη πριν από μια 10ετία, τότε η Ελλάδα θα ακολουθήσει το δρόμο της Αργεντινής", σημειώνει επίσης.
Παράλληλα, παραθέτει 4 βήματα ώστε αυτό να αποτραπεί:
- Να σταματήσουν όλοι να δηλώνουν πως δεν υπάρχει Plan B.
- Να αντιληφθούν όλοι πως αυτό το Plan B είναι αναγκαίο και αφορά: βαθύτερη αναδιάρθρωση χρέους και νέες ευέλικτες πολιτικλές ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να προσελκύσει επενδύσεις.
- Οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας να είναι πιο προσεκτικοί όσον αφορά στην αποπληρωμή των δανείων που χορηγούν στη χώρα.
- Μεγαλύτερη προστασία στην αξιοπιστία της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, καθώς οι οπορτουνιστικές τάσεις των Ευρωπαίων υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα των δύο ανωτέρω θεσμικών οργάνων.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112819714
No comments:
Post a Comment