Διαφορετικές απόψεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχουν οι δύο βασικοί ξένοι δανειστές της χώρας, η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Για αυτό και η επίτευξη συμφωνίας για το PSI, που χθες το απόγευμα φερόταν να είναι "ζήτημα ωρών», δείχνει τώρα να καθυστερεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, μια πρώτη συμφωνία θα μπορούσε πράγματι να ανακοινωθεί σε λίγες ώρες, αφού απομένουν μόνο κάποιες μικρές διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Όμως, το ρήγμα ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία, σε συνδυασμό με την απαίτηση όλων των ξένων δανειστών για τη δέσμευση όλων των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις, καθυστέρησαν έως τώρα τη διαδικασία.
Και αυτό γιατί το ΔΝΤ επιμένει ότι το haircut στα 200 δισ. ευρώ των ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών δεν επαρκεί για να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Ο οργανισμός ζητά θυσίες και από τους πιστωτές του δημόσιου τομέα, δηλαδή την ΕΚΤ και τις κυβερνήσεις των 17 χωρών – μελών της Ευρωζώνης. Μετά το PSI (private sector involvement), η συζήτηση μεταφέρεται στο λεγόμενο OSI, δηλαδή το official sector involvement.
Όμως, η Γερμανία απορρίπτει κάθε τέτοια πρόταση, όπως επίσης απορρίπτει και το ενδεχόμενο να δοθούν περισσότερα δάνεια διάσωσης στην Ελλάδα. Θέλει οι όποιες ακάλυπτες δανειακές ανάγκες της χώρας να καλυφθούν με ακόμα αυστηρότερα μέτρα λιτότητας και περικοπές.
Η απαίτηση αυτή προσκρούει στην αντίδραση του ΔΝΤ, που έχει συνειδητοποιήσει ότι η λιτότητα εντείνει την ύφεση και προκαλεί χειρότερο εκτροχιασμό του προγράμματος προσαρμογής. Το ΔΝΤ επιμένει να πέσουν οι ρυθμοί της λιτότητας και να ενταθούν οι ρυθμοί των μεταρρυθμίσεων.
Αυτές οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται από το ΔΝΤ η Γερμανία, να αποδεχτεί το haircut στα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, λέγεται ότι οδήγησαν στην πρόταση του Βερολίνου να τεθεί η Ελλάδα υπό ευρωπαϊκά επιτροπεία.http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=2&artid=106904
No comments:
Post a Comment