Υποχρεωτική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μέσω της ενεργοποίησης της ρήτρας συλλογικής δράσης (CACs), και πληρωμή των CDS, βλέπει η UBS στην τελευταία 8σέλιδη έκθεση της υπό τον τίτλο «Q&A on Greece» (ερωτήσεις και απαντήσεις για την Ελλάδα), στην οποία και αναλύει την άμεση πορεία της χώρας μας μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.
Θα ενεργοποιηθούν τα CDS;Το πιθανότερο είναι να μην διασφαλιστεί ο εθελοντικός χαρακτήρας της ανταλλαγής των παλαιών ομολόγων με νέα μικρότερης διάρκειας, και να αναγκαστεί η χώρα να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης προκαλώντας πιστωτικό γεγονός και ενεργοποίηση των CDS. Αν CAC εισαχθούν στο ελληνικό δίκαιο, τότε τα CDS θα πρέπει να ενεργοποιηθούν.
Θα συμμετέχει η ΕΚΤ στο PSI;
Ναι, αλλά όχι απευθείας στο PSI, μόνο στο κόστος. Η έκθεση της ΕΚΤ είχε περάσει σχεδόν τα 40 δις. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα (για την ακρίβεια 38,5 δις. ευρώ). Πιθανό ο αριθμός μας να είναι ανακριβείς, αναφέρει η UBS, αφού ο ακριβής αριθμός δεν έχει διατεθεί. Ωστόσο, εάν ο πραγματικός αριθμός είναι πράγματι πάνω από 35 δις. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να μεταφέρει στον EFSF το χαρτοφυλάκιο της στην τιμή της αγοράς, αλλά είναι επίσης πιθανόν να αποποιηθεί του κέρδους της και να το μοιράσει στις κυβερνήσεις.
Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν κούρεμα του χαρτοφυλακίου της κατά 30% της ονομαστικής αξίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα αποποιηθεί εντελώς τον τίτλο του κυρίαρχου πιστωτή, αφού το κούρεμα θα είναι σημαντικά μικρότερο από εκείνο των ιδιωτών επενδυτών. Κατά τη UBS η ΕΚΤ πρέπει να υποστεί ένα κούρεμα κατά 50%.
Πώς θα λειτουργήσει το δεύτερο σχέδιο διάσωσης;
Από την 110 δισ. ευρώ του πρώτου σχεδίου διάσωσης, μόνο 74 δις. ευρώ (οι πρώτες 6 δόσεις) έχουν ήδη εκταμιευθεί. Το υπόλοιπο δεν θα καταβληθεί καθώς το σχέδιο έχει διακοπεί και θα αντικατασταθεί από το νέο σχέδιο. Το τελευταίο θα λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο όπως το πρώτο, με τριμηνιαίες πληρωμές που εξαρτώνται από τη θετική αξιολόγηση της Τρόικας.
Η Ελλάδα σωθεί;
Όχι, αλλά θα μπορούσαμε να ελπίζουμε στη δημιουργία ενός δίκτυ προστασίας.
Η UBS πιστεύει ότι η δεύτερη διάσωση και το PSI δεν θα δώσουν μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα. Και αυτό για δύο λόγους:
1) Το σχέδιο διάσωσης προβλέπει ένα πολύ φιλόδοξο στόχο, που βασίζεται εν μέρει στην υπόθεση της ανάπτυξης, η οποία όμως είναι πολύ αισιόδοξη. Για να τηρήσει σχέδιο, η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει σχεδόν κατά το ήμισυ το έλλειμμα της το 2012, ήτοι στο 4,7% από 9%. Το 2014 η Ελλάδα πρέπει να μειώσει και πάλι το έλλειμμά της από το 3,9 στο 1,4%. Όλα αυτά θα πρέπει να συμβούν εν μέσω της χειρότερης ύφεσης μεταπολεμικά, της πολιτικής αστάθειας και των αυξημένων κοινωνικών εντάσεων.
Χωρίς σημάδια προσαρμογής, περιορισμό της φυγής των επενδύσεων και περαιτέρω λιτότητα, η UBS βλέπει απίθανο να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη.
2) Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι το σχέδιο θα λειτουργήσει, η Ελλάδα θα βρεθεί το 2020 με χρέος 120% του ΑΕΠ και δαπάνες για τόκους ίσες με το 4% του ΑΕΠ. Η βιωσιμότητα του χρέους της σε μακροπρόθεσμη βάση εξακολουθεί να είναι υπό αμφισβήτηση.
Όπως έχουμε επανειλημμένα, αναφέρει η UBS, οι ανισορροπίες στην ελληνική οικονομία είναι πολύ μεγάλες για να λυθούν με οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους: το έλλειμμα του προϋπολογισμού, οι εξωτερικές εμπορικές ανισορροπίες και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας είναι μερικές από αυτές που εμποδίζουν την αποτελεσματικότητα του PSI. Αυτό που μπορεί να κάνει το PSI είναι να θέσει ένα τείχος προστασίας στην Ελλάδα. Πρώτον, επειδή η έκθεση του ιδιωτικού τομέα θα μειωθεί κατά 70% στην Ελλάδα. Δεύτερον, επειδή η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα μειώσει τον κίνδυνο του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην καταρρέουσα στην Ελλάδα. Τρίτον, γιατί μετά το PSI το ζήτημα γίνεται ουσιαστικά για ένα κλασικό πρόγραμμα του ΔΝΤ: χρηματοδότηση του ελλείμματος και εξισορρόπηση της οικονομίας.
Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις;
Όπως υπογραμμίστηκε παραπάνω, το PSI δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά αν όντως η Ελλάδα καταρρεύσει, αυτό θα σημάνει και την αλλαγή της στάσης του ΔΝΤ. Η επιλογή που προβλέπεται από το ΔΝΤ είναι να αποχωρήσει από τη χώρα, όπως έκανε και με ορισμένες χώρες στο παρελθόν.
Αν συμβεί αυτό πριν από την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα, τότε η εγκατάλειψη της χώρας από το ΔΝΤ θα είναι πολύ επικίνδυνη, αφού η Ελλάδα δεν έχει την επιλογή να τυπώσει χρήματα. Αν γίνει η ανακεφαλαιοποίηση, και μετά φύγει το ΔΝΤ τότε η κατάσταση είναι πιο ελεγχόμενη. Η UBS πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα είναι πολύ πιο αυστηρό με την Ελλάδα, δεν θα ανεχθεί αποκλίσεις στο έλλειμμα και πιστεύει ότι μια πρόωρη διακοπή του ελληνικού προγράμματος έχει πιθανότητες.
Πώς θα γίνει αυτό; Μεγάλες πιθανότητες υπάρχουν το ΔΝΤ να παράσχει τη χρηματοδότηση μέσω ενός δεσμευμένου λογαριασμού, που θα εξυπηρετεί το χρέος πρώτα και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του πρωτογενούς ελλείμματος. Επομένως, η Ελλάδα δεν θα χρησιμοποιεί τα κεφάλαια του σε άλλους πόρους, αποκλίνοντας από ό, τι συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια του σχεδίου.
Ο κίνδυνος είναι προφανώς ότι αν η Ελλάδα δεν περάσει άμεσα σε πρωτογενές πλεόνασμα, το ΔΝΤ και η ΕΕ δεν θα χρηματοδοτήσει τα ελλείμματα της κακής λειτουργίας του κράτους. Έτσι η Ελλάδα θα έχει κίνητρο να μειώσει τις δαπάνες και να προχωρήσει άμεσα στην εξυπηρέτηση του χρέους με τη μείωση των πληρωμών τοκομεριδίων.
http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/36654-ubs-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%89%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%E2%80%93-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%BD%CF%84-%CE%B8%CE%B1-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BE%CF%85%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%AD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%85%CF%82
No comments:
Post a Comment