14.2.12

Xωρίς OSI, το ελληνικό χρέος θα αγγίξει το 150% το 2020

Μαύρα σύννεφα αρχίζουν και σχηματίζονται σε ότι αφορά τις προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όπως έγινε γνωστό σήμερα, η ύφεση στο δ' τρίμηνο του 2011, σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 7%. Η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που εκπόνησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα τέλη του 2011, και έθετε ως στόχο την μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020, βασιζόταν στις εκτιμήσεις πως η ύφεση στην ελληνική οικονομία το 2012 θα διαμορφωθεί στο 3% και το 2013 θα υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη και στο 0,3%. Για το 2011, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν για ύφεση κοντά στο 6%, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα σημερινά στοιχεία, η ύφεση στο σύμολο του περασμένου έτους, άγγιξε το 6,8%.

Όπως εκτιμά η Socitete Generale, ακόμα και μέσω συντηρητικών αστοχιών σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό και την ανάπτυξη, εάν δεν υπάρξει συμμετοχή του δημοσίου τομέα στο PSI, εάν δεν υπάρξει OSI δηλαδή, τότε το ελληνικό χρέος θα εκτιναχθεί μέχρι και το 150% του ΑΕΠ το 2020.
Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, λαμβάνοντας υπόψη την πιο πρόσφατη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που εκπόνησε το ΔΝΤ στα τέλη του 2011, και η οποία βλεπει ότι το χρέος της Ελλάδας να επιστρέφει στο 120% του ΑΕΠ το 2020, συμπεριλαμβανομένου του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων της τάξης του 50%, τα νούμερα δεν φαίνεται να βγαίνουν πλεον.
Ο διεθνής οίκος τονίζει, ότι από τότε, ο προϋπολογισμός του 2011 έχει βγει εκτός στόχων κατά 1% του ΑΕΠ, και η ύφεση διαμορφώνεται πολύ βαθύτερα από αυτήν που εκτιμά τόσο το ΔΝΤ όσο και οι περισσότεροι αναλυτές.

Με αυτά τα δεδομένα, η Societe Generale σημειωνεί ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος του 120% του ΑΕΠ για το ελληνικό χρέος και πως ο μόνος τρόπος είναι να υπάρξει συμμετοχή της ΕΚΤ στην αναδιάρθρωση.

Συγκεκριμένα, εάν στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ληφθεί υπόψη ότι η ύφεση του 2012 είναι κατά 1,1% βαθύτερη από αυτήν που εκτιμά το ΔΝΤ και κατά 0,7% βαθύτερη αυτή του 2013, και εάν υποθέσουμε ότι ο προϋπολογισμός θα βρεθεί κατά ένα περαιτέρω 1% εκτός στόχου, τότε το χρέος/ΑΕΠ της Ελλάδας το 2020 θα βρεθεί στο 125%.

Για να βελτιωθεί αυτό και για να… γεμίσει το κενό, θα πρέπει να υπάρξει συμμετοχή του δημόσιου τομέα στο PSI, της τάξης των 10 δισ. ευρώ. Όπως επισημαίνεται, αυτό ταιριάζει με την ιδεά της παράδοσης των κερδών της ΕΚΤ σε ότι αφορά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχει αγοράσει.

Σε ένα δέυτερο σενάριο, και σε περίπτωση που η Ελλάδα αστοχήσει κατά 1% περαιτέρω στον προϋπολογισμό( όπως και στο προηγούμενο σενάριο) και η ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι 1% χαμηλότερη σε κάθε έτος από το 2011 εώς το 2020 σε σχέση με αυτά που προβλέπει το ΔΝΤ, τότε το χρέος προς ΑΕΠ της Ελλάδας θα διαμορφωθεί κοντά στο 150%. Σε αυτήν την περίπτωση, για να εξαλειφθεί αυτό το κενό, θα πρέπει η συμμετοχή του δημόσιου τομέα (OSI), να φτάσει τα 50 δισ. ευρώ.

Παράλληα, η Societe Generale σημειώνει ότι το υψηλό ποσοστό συμμετοχής στο PSI μπορεί να διασφαλισθεί μόνο με τις ρήτρες συλλογικής δράσης, CACs. Αυτό θα προσέλκυε περισσότερους ομολογιούχους, ενώ τονίζει ότι μία χαμηλή συμμετοχή, σε καμία περίπτωση δεν θα ενισχύσει την πιθανότητα συμμετοχής της ΕΚΤ, αλλά αντίθετα, θα την μειώσει ακόμη περισσότερο.

Ο διεθνή οίκος υπογραμμίζει ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να βοηθήσει την κατάσταση εάν υπάρξει χαμηλή συμμετοχή στο PSI, αλλά εάν υπάρχει υψηλή συμμετοχή, τότε θα βοηθήσει. Πάντως εάν η συμμετοχή είναι πολύ χαμηλή, το deal θα σπάσει, κυρίως λόγω του επίσημου τομέα.
Ο στόχος είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα το οποίο θα φέρει το χρέος της στο 120% το 2020. Ακόμα και με ένα επιθετικό PSI ( 70% απώλειες) το ελληνικό πρόγραμμα είναι εκτός στόχων, όπως τονίζει ο οίκος. Πρέπει οποσδήποτε να βρεθεί μία φόρμουλα η οποία θα προσελκύσει την συμμετοχή της ΕΚΤ. Με τις νέες αστοχίες στον προϋπολογισμό και την βαθύτερη ύφεση στην Ελλάδα, μόνο η ΕΚΤ μπορεί να σώσει την κατάσταση.


http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1666321&nt=103 


_________________________________________________


οι τελευταίες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Ελλάδα, όπως αυτές είχαν αποτυπωθεί στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ στο τέλος Δεκέμβρη 2011, έδειχναν ότι η δυνητική ανάπτυξη της Ελλάδας για ΟΛΗ τη περίοδο μέχρι το 2020 είχε μειωθεί κατά 1-2%
από τα στοιχεία του ΑΕΠ για το 2011, σε συνδυασμό με τις νεότερες εκτιμήσεις για την επίπτωση των μέτρων 2011 στο 2012 και των μέτρων 2012 στο 2012 και στο 2013, δείχνουν ότι η ύφεση 2012 θα μείνει στο περιοχή του -6% ενώ του 2013 στη περιοχή του -2%
αυτά τα δύο νούμερα ύφεσης είναι ικανά - από μόνα τους - να στείλουν το χρέος στο 150%ΑΕΠ@2020 καθώς δημιουργούν απόκλιση 3%+2%, η οποία είναι δυσκολότερη να αντισταθμιστεί με τις επιδόσεις των επόμενων ετών


εάν θέλουμε να αντισταθμιστεί η παραπάνω απώλεια, δε νομίζω να υπάρχει άλλος τρόπος:


Γερμανία: Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως αναπτυξιακό πρόγραμμα 
Πακέτο ανάπτυξης και επενδύσεων πρέπει να δοθεί επειγόντως στην Ελλάδα, επικουρικά προς τα μέτρα λιτότητας, τονίζει μιλώντας στην εφημερίδα "Rheinische Post" ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και προειδοποιεί ότι «διαφορετικά και αυτά τα χρήματα θα εξατμιστούν όπως τα προηγούμενα πακέτα».

Ο κ. Σουλτς ασκεί κριτική στις ηγεσίες των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί «οδηγούν την Ελλάδα σε μια αδιέξοδη οικονομική ύφεση» και διευκρινίζει: «Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι βεβαίως απαραίτητη, αλλά αυτό που χρειαζόμαστε επειγόντως είναι επενδύσεις που θα δώσουν στον πληθυσμό μια πραγματική προοπτική για το μέλλον», αναφέροντας ενδεικτικά επενδύσεις στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας, την επέκταση δρόμων, σιδηροδρόμων και λιμανιών.

http://www.express.gr/news/world/565198oz_20120214565198.php3

No comments: