10.10.08

Δανεισμός - ρεκόρ ύψους 100 δισ. δολ. από την ΕΚΤ

Το ποσό – ρεκόρ των 100 δισ. δολαρίων διοχέτευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε χρηματοοικονομικά ιδρύματα, προσφέροντας επιπλέον overnight κεφάλαια σε δολάρια, σε μια ακόμη προσπάθεια να εκτονώσει τις εντάσεις στην αγορά μετά τη χθεσινή μείωση των επιτοκίων.
Το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης, στο οποίο προσφέρθηκε το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων, υποχώρησε στο 5% από 9,5% που ήταν χθες, όταν η ΕΚΤ δάνεισε στις τράπεζες 70 δισ. δολάρια. Η πτώση του αποδίδεται επίσης στην απόφαση της Fed να μειώσει το επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης στο 1,5%.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η ΕΚΤ ηγήθηκαν χθες μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας για συντονισμένη μείωση των επιτοκίων, ευελπιστώντας να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο χρηματοοικονομικό σύστημα. Η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο επίσης κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,75%.
Η χθεσινή κίνηση των μεγάλων κεντρικών τραπεζών έθεσε «φρένο» και στο ράλι που κατέγραφε εδώ και ένα μήνα το διατραπεζικό επιτόκιο της Ευρωζώνης (Euribor) για δάνεια τριών μηνών, το οποίο διατηρήθηκε αμετάβλητο σήμερα στο 5,393%.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/09/1574835.htm

No comments: