5.10.08

Φοβούνται τη διάχυση των επιπτώσεων στην πραγματική οικονομία

Ο πρόεδρος της Fed φοβάται τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Για το θέμα αυτό αναφέρει: «Οταν σταματούν οι πιστώσεις, η κατανάλωση, η παραγωγή και η απασχόληση μειώνονται. Η πραγματική οικονομική δραστηριότητα στο δεύτερο τρίμηνο εμφάνισε αντοχές, αλλά τα τελευταία στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν σημαντική συρρίκνωση. Στην αγορά εργασίας οι θέσεις στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν περαιτέρω τον Αύγουστο κατά 100.000 και οι απολύσεις από τον Νοέμβριο έφτασαν στις 770.000. Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και το ποσοστό ανεργίας έφτασε τον Αύγουστο στο 6,1%. Το διαθέσιμο εισόδημα των Αμερικανών ενισχύθηκε σημαντικά την άνοιξη από το πακέτο των φοροαπαλλαγών, αλλά χωρίς αυτή την ενίσχυση, το πραγματικό μετά τους φόρους εισόδημα έχει μειωθεί φέτος, γεγονός που μερικώς αποδίδεται στην αύξηση των τιμών ενέργειας και τροφίμων. Τους τελευταίους μήνες, η μείωση του πραγματικού εισοδήματος εμφανίζεται στα στοιχεία των καταναλωτικών δαπανών. Η πραγματική κατά κεφαλήν καταναλωτική δαπάνη για αγαθά και υπηρεσίες μειώθηκε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και οι λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο μειώθηκαν κατακόρυφα. Επίσης μειώθηκαν οι αγορές δίτροχων και αυτοκινήτων. Από την άλλη, οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου, αν και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, υποχώρησαν από τα επίπεδα ρεκόρ του καλοκαιριού, γεγονός που συμβάλλει στην ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών θα παραμείνουν υποτονικές στο επόμενο διάστημα». Θέλοντας ο Μπερνάνκι να δώσει μια νότα αισιοδοξίας και να δείξει ότι τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων δεν θα πάνε χαμένα, σημείωσε ότι «οι πρόσφατες μετρήσεις για τη ζήτηση νέων και υφιστάμενων κατοικιών δείχνουν κάποια σταθεροποίηση στις πωλήσεις, ενώ τα χαμηλότερα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ίσως να ενισχύουν τη ζήτηση τους ερχόμενους μήνες. Επιπλέον, η αναμενόμενη συνέχιση της πτωτικής πορείας στις τιμές ακινήτων και τα χαμηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων έχει προκαλέσει το αγοραστικό ενδιαφέρον. Αυτό ίσως βοηθήσει τις τιμές στο επόμενο διάστημα. Προς το παρόν, οι κατασκευαστές διαθέτουν μεγάλο απόθεμα απούλητων κατοικιών, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση της κατασκευής νέων κατοικιών. Πράγματι, η οικονομική δραστηριότητα τον Αύγουστο μειώθηκε. Ταυτόχρονα, η πτώση τιμών ακινήτων μειώνει την αξία των εγγυήσεων που έχουν δώσει οι δανειολήπτες, δημιουργώντας νέες πιέσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Μέχρι τα μέσα του έτους οι επενδύσεις από επιχειρήσεις κινούνταν αυξητικά. Ομως, για πολλούς παράγοντες, όπως η οικονομική επιβράδυνση και η μείωση των πιστώσεων, αναμένεται να προκαλέσει σημαντική μείωση στις κατασκευές εμπορικών ακινήτων και γραφείων στο επόμενο τρίμηνο. Οι παραγγελίες για εξοπλισμό και λογισμικό φαίνεται να μειώνονται στο δεύτερο εξάμηνο, όπως δείχνουν οι πωλήσεις και η παραγωγή. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε απότομα την περίοδο Μαΐου - Ιουλίου, λόγω των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας και τροφίμων. Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε αύξηση, σε σχέση με την άνοιξη. Οι αυξήσεις στην ενέργεια και άλλων εμπορευμάτων και των εισαγόμενων προϊόντων πέρασαν μερικώς στους καταναλωτές. Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι πιο αισιόδοξα. Οι τιμές του πετρελαίου και των άλλων εμπορευμάτων, μολονότι παρουσιάζουν διακυμάνσεις, έχουν μειωθεί σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα και το δολάριο έχει ενισχυθεί σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα του καλοκαιριού. Η υποχώρηση των τιμών εμπορευμάτων έχει συμβάλει στη μείωση των πληθωριστικών προσδοκιών των καταναλωτών, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει».

Και καταλήγει: «Αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, η επιβράδυνση που αναμένεται θα συμβάλει στη συγκράτηση του πληθωρισμού μέχρι τέλους έτους και τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, οι κίνδυνοι του πληθωρισμού παραμένουν εξαιρετικά υψηλοί. Πράγματι, οι διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου τις προηγούμενες ημέρες έδειξαν πόσο δύσκολες είναι προβλέψεις για τις μελλοντικές τιμές των εμπορευμάτων».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_05/10/2008_287170

No comments: