Ζητώντας από τον πρόεδρο της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, να σχολιάσει την καταψήφιση του σχεδίου διάσωσης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, έστειλε στην «Κ» δύο έγγραφα που είχε μοιράσει στα μέλη της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων και στον υπουργό Οικονομικών Χένρι Πόλσον πριν αρχίσουν οι συζητήσεις στο Κογκρέσο, στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου. Σε αυτά περιγράφει με τον πιο τραγικό τρόπο τις συνέπειες στην αμερικανική και στην παγκόσμια οικονομία, στην περίπτωση που δεν δοθεί η κρατική στήριξη των 700 δισ. δολαρίων. Ταυτόχρονα, δίνει επιχειρήματα στον Πόλσον, ο οποίος θα αντιμετώπιζε κριτική για τα 1,56 τρισ. δολάρια που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από την αρχή του έτους για τη στήριξη των αγορών, για κρατικοποιήσεις και διασώσεις προβληματικών επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Τώρα πρέπει να ζητήσει και άλλα 700 δισ. δολάρια. Είναι απαραίτητα για τον Μπερνάνκι, προκειμένου να μην πάνε χαμένα όλα τα χρήματα των φορολογουμένων.
«Οι δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα έχουν πλέον εξαντληθεί», αναφέρει ο Μπερνάνκι. Κάπως έτσι άρχισε η Μεγάλη Υφεση μετά το κραχ του 1929. Ο Μπερνάνκι το γνωρίζει καλά, αφού με το θέμα αυτό ασχολήθηκε στο διδακτορικό του, που έλαβε το 1979 από το ΜΙΤ. Τώρα ο 55χρονος καθηγητής Οικονομικών του Princeton φοβάται ότι η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί, αν δεν σταματήσει άμεσα η κρίση στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου. Και το επισημαίνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο: «Αν δεν υποχωρήσουν οι πιέσεις στις αγορές χρήματος γρήγορα, οι επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας δεν θα είναι εύκολο να αναστραφούν».
...
Ο πρόεδρος της Fed τονίζει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να δράσει άμεσα το Κογκρέσο για τη σταθεροποίηση της κατάστασης. «Διαφορετικά», προειδοποιεί, «θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά και στην οικονομία μας. Αγοράζοντας αδύναμα περιουσιακά στοιχεία (σ.σ. «τοξικά ομόλογα») θα προσφέρουμε ρευστότητα και θα βοηθήσουμε στην ανάκαμψη των τιμών και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών για τις αγορές και τις προοπτικές των χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Γενικά, παίρνοντας τα κακά στοιχεία ενεργητικού από τους ισολογισμούς, θα βοηθήσουμε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές μας και θα βοηθήσουμε τις τράπεζες και άλλους οργανισμούς να αντλήσουν κεφάλαια και να συμβάλουν με τη σειρά τους στην τόνωση της ανάπτυξης».
...
Ο Μπερνάνκι παραθέτει σειρά στοιχείων και προβλέψεων, που δείχνουν ότι τα χειρότερα για την αμερικανική οικονομία είναι μπροστά της. «Το διεθνές εμπόριο στήριξε σημαντικά την αμερικανική οικονομία στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε από τη ζήτηση από το εξωτερικό, γεγονός που αύξησε τις αμερικανικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, κεφαλαιουχικών αγαθών και βιομηχανικών προϊόντων. Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές μειώθηκαν. Ομως, τους τελευταίους μήνες φαίνεται ότι η οικονομική δραστηριότητα στο εξωτερικό έχει περιοριστεί λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης, προκαλώντας προβλήματα στις αγορές ακινήτων και επιδεινώνοντας το κλίμα εμπιστοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στα επόμενα τρίμηνα αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτό που προβλέπεται για το δεύτερο εξάμηνο. Η κρίση στις αγορές των τελευταίων εβδομάδων έχει μειώσει περαιτέρω τις πιστώσεις, γεγονός που θα επιβραδύνει περαιτέρω την ανάπτυξη. Οι κίνδυνοι για περαιτέρω επιβράδυνση είναι αυξημένοι». Αναλύοντας την οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ, ο Μπερνάνκι ανέφερε ότι «η κάμψη στην αγορά ακινήτων αποτελεί τον βασικό παράγοντα που πιέζει τόσο τις αγορές χρήματος και κεφαλαίου όσο και την ανάπτυξη της οικονομίας. Στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, η πτώση των τιμών των ακινήτων και η αύξηση των επισφαλειών στα στεγαστικά δάνεια έχουν οδηγήσει σε μεγάλες ζημιές πολλούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Και οι ζημιές αυτές μπορούν να καλυφθούν μόνο εν μέρει από αυξήσεις κεφαλαίων. Οι ανησυχίες των επενδυτών ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς υποχώρησαν περαιτέρω τα προϊόντα που συνδέονται με στεγαστικά δάνεια και επιβραδύνθηκε περαιτέρω η οικονομική δραστηριότητα.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_05/10/2008_287171
No comments:
Post a Comment