Μια νέα «μόδα» δημιουργείται σε ολόκληρο τον πλανήτη με επίκεντρο την επιχειρηματική δραστηριότητα που σχετίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος
Μ. ΑΓΗΣ
Ανεμογεννήτριες στην Εύβοια
Την ώρα που τράπεζες-κολοσσοί βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης και η ψυχολογία των επενδυτών βρίσκεται στο ναδίρ, μία νέα μόδα στον χώρο των επενδύσεων δημιουργείται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ο λόγος για την «πράσινη» ανάπτυξη, δηλαδή την επιχειρηματική δραστηριότητα που λαμβάνει υπόψη της την προστασία του περιβάλλοντος. Οι κλιματικές αλλαγές που συντελούνται σε παγκόσμια κλίμακα ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τον περιορισμό τους δημιουργούν νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Οι δράσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, τόσο από ιδιωτικούς όσο και από δημόσιους φορείς, οδηγούν αναπόφευκτα στην ανάπτυξη νέων αναδυομένων αγορών, οι οποίες προσφέρουν υψηλά περιθώρια κέρδους στις δραστηριοποιούμενες σε αυτές επιχειρήσεις. Σήμερα διάφοροι φορείς, όπως κυβερνήσεις, νομοθέτες, εταιρείες και ιδιώτες, προβαίνουν σε μια σειρά από ενέργειες με στόχο να καθυστερήσουν τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από τον άνθρωπο, γεγονός που γεννά δυνατότητες σε υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη. Οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για το κλίμα σε πολλές περιοχές της Γης αποτελούν μόνο ένα μέρος μιας ατζέντας που καλύπτει ζητήματα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά.
Συστάσεις τραπεζών
Σε αυτό το περιβάλλον των αλλαγών μια σειρά επιχειρήσεις φαίνεται ότι ευνοούνται λόγω της φύσης της δραστηριότητάς τους. Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες επενδύσεων που ωφελούνται, ανάλογα με τη φύση των εκάστοτε μεταβολών. Συγκεκριμένα, σε εκθέσεις τραπεζών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας συστήνεται στους επενδυτές να επενδύσουν σε επιχειρηματικούς κλάδους που θα ωφεληθούν από τις φυσικές επιπτώσεις των αλλαγών, όπως είναι η αύξηση της θερμοκρασίας, η ατμοσφαιρική κατακρήμνιση και η άνοδος της έντασης των ανέμων, από τις πολιτικές επιπτώσεις, οι οποίες σχετίζονται με τις τροποποιήσεις της νομοθεσίας, και από τις αποκαλούμενες επιπτώσεις συμπεριφοράς, δηλαδή τη δημιουργία «κλιματολογικών» στρατηγικών, χωρίς κάτι τέτοιο να απαιτείται από τον νόμο.
Ως προς τις φυσικές αλλαγές, αν και οι θερμότεροι χειμώνες και τα πιο ζεστά καλοκαίρια θα προκαλέσουν μείωση της ζήτησης από τους καταναλωτές για φυσικό αέριο, υποστηρικτικά στην τιμή του εμπορεύματος θα λειτουργήσει η ενίσχυση της ζήτησης από εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Από την εξέλιξη αυτή θα ευνοηθούν εταιρείες αναζήτησης και παραγωγής φυσικού αερίου. Η ξηρασία σε πολλές περιοχές του πλανήτη μειώνει την προσφορά γεωργικών προϊόντων δίνοντας ώθηση στις τιμές τους, επιδρώντας θετικά στο εισόδημα των αγροτικών επιχειρήσεων, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για γεωργικά εργαλεία και κατ' επέκταση σε αύξηση των κερδών του κλάδου. Ανάλογη ώθηση θα δημιουργηθεί και στις τιμές των γεωργικών εκτάσεων, η προσφορά των οποίων λόγω και των πυρκαϊών σταδιακά μειώνεται.
Από την άλλη η μεγαλύτερη συχνότητα των κυκλώνων στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει μη δραστηριοποίηση μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών στις περιοχές που πλήττονται, δίνοντας ουσιαστικά χώρο σε μικρότερες εταιρείες του κλάδου να αναπτυχθούν, αυξάνοντας τα μερίδιά τους στην αγορά. Η αύξηση, τέλος, του πληθυσμού παγκοσμίως και η μόλυνση των υδάτων έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε αύξηση της ζήτησης για νερό, το οποίο αποτελεί το πλέον επίκαιρο αγαθό. Για τον λόγο αυτόν έχει αυξηθεί σημαντικά το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο διαχείρισης του νερού, αφού εκτιμάται ότι η ανάπτυξή τους θα είναι ραγδαία τα επόμενα χρόνια καθώς διαπιστώνεται ότι ένας στους πέντε ανθρώπους σε όλον τον κόσμο δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, ενώ παράλληλα μόνο το 3,8% των υδάτινων πόρων της Αφρικής έχει αξιοποιηθεί. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ίσως κάποια στιγμή ξεσπάσει ΓΔ Παγκόσμιος Πόλεμος με αφορμή τα αποθέματα νερού, θέλοντας να δείξουν με αυτόν τον τρόπο τη στρατηγική σημασία που θα έχει το συγκεκριμένο αγαθό τα επόμενα χρόνια.
Εναλλακτικές μέθοδοι
Ευκαιρίες δημιουργούν και οι κανονιστικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σε μακροπρόθεσμη βάση κερδισμένες αναμένεται να είναι οι επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν ήδη εναλλακτικές μεθόδους και όχι λιγνίτη ή κάρβουνο. Αυτές οι εταιρείες είναι προετοιμασμένες για ενδεχόμενη καθιέρωση αυστηρών ορίων εκπομπής ρύπων. Η μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος από τα αυτοκίνητα μπορεί να επιτευχθεί με την ανάπτυξη τεχνολογιών που αυξάνουν την αποδοτικότητα των καυσίμων ή με τη δημιουργία εναλλακτικών καυσίμων, όπως τα βιοκαύσιμα. Ετσι αυτοκινητοβιομηχανίες που σήμερα διεξάγουν έρευνες για την παραγωγή των λεγόμενων πράσινων καυσίμων και οχημάτων ενδέχεται να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη.
Επιπλέον τα κίνητρα που αναμένεται να δοθούν για την παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας θα λειτουργήσουν προς όφελος των εταιρειών που δραστηριοποιούνται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στον εν λόγω κλάδο. Είτε είναι, δηλαδή, οι ίδιες παραγωγοί είτε προμηθεύτριες του απαραίτητου εξοπλισμού. Μόλις πριν από λίγους μήνες στη χώρα μας είχε πιάσει φρενίτιδα πολλούς που ήθελαν να γίνουν παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων, εκμεταλλευόμενοι τις επιδοτήσεις από το κράτος, οι οποίες τελικά δεν ήταν και τόσο γενναίες, και την υποχρεωτική αγορά από τη ΔΕΗ του παραγομένου ρεύματος.
Τέλος, η ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος αναμένεται να δώσει ώθηση και στον τομέα των υπηρεσιών. Συγκεκριμένα άνθηση θα γνωρίσουν εταιρείες συμβούλων οι οποίες θα αναλάβουν να καθοδηγήσουν τους επιχειρηματίες που επιθυμούν να αυξήσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα στην παραγωγή τους και να μειώσουν τη μόλυνση που προκαλούν. Επιπλέον η ανάπτυξη των αγορών διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων θα ευνοήσει τις επιχειρήσεις που λειτουργούν ως μεσάζοντες στις αγοραπωλησίες που πραγματοποιούνται.
http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=15478&m=D31&aa=1
No comments:
Post a Comment