13.10.08

M. Mobius: Είμαστε κοντά στα χαμηλά των αγορών

Τα διεθνή χρηματιστήρια είναι κοντά στα χαμηλά τους, καθώς η παγκόσμια χρηματοοικονομική καταιγίδα έχει οδηγήσει τις αποτιμήσεις σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, σχολίασε ο γκουρού των αγορών, κ. Mark Mobius, σε συνέντευξή του στο Reuters. "Βρισκόμαστε κοντά στα χαμηλά των αγορών. Οι αγορές αναμένεται ότι θα ανακάμπτουν και θα υποχωρούν εκ νέου για κάποιο διάστημα. Υπάρχουν πολλοί κουρασμένοι ταύροι που περιμένουν καλύτερα επίπεδα τιμών για να πουλήσουν. Οι αγορές θα τρέξουν και θα δεχτούν και νέα πλήγματα. Ίσως υπάρχει περιθώριο περαιτέρω πτώσης 10% - 15%", σχολίαζε ο κ. Mobius, πρόεδρος της Templeton Asset Management. Ωστόσο, σημείωσε ότι η τρέχουσα κρίση δεν είναι η χειρότερη που έχει αντιμετωπίσει στις αναδυόμενες αγορές και διαφώνησε με όσους προβλέπουν μακρά περίοδο ύφεσης. Όπως επισήμανε, η ασιατική οικονομική κρίση της περιόδου 1997-98 ήταν χειρότερη. Επίσης, ζήτησε την απαγόρευση της πρακτικής του short selling, αναφέροντας ότι θεωρεί πως είναι τζογάρισμα και όχι επένδυση.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/382129/ArticleNewsWorld.aspx


Η χρηματοοικονομική κρίση δεν θα κρατήσει πολύ και οι μετοχές στις αναδυόμενες αγορές είναι «καλή ευκαιρία» δήλωσε ο Μαρκ Μόμπιους πρόεδρος στην Templeton Asset Management σε ομιλία του στο King George στα πλαίσια εκδήλωσης της Marfin Bank.
Η μεγαλύτερη περίοδος των κρίσεων είναι 17 μήνες, σημείωσε. Οι ρώσικες τράπεζες θα έχουν πρόβλημα και χρειάζεται προσοχή, προειδοποιεί. Οι αμερικανικές εκλογές θα επηρεάσουν τις αγορές, είπε.
Μίλησε για την κρίση στον ανεπτυγμένο κόσμο και για τις «κρατικές ενέσεις», λέγοντας ότι μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω μείωση επιτοκίων., ενώ θεωρεί ότι οι εγγυήσεις στα δάνεια και στις καταθέσεις που έδωσαν οι κυβερνήσεις θα βοηθήσουν καθώς θα επιτρέψουν την αύξηση του δανεισμού.
Ο 72χρονος μεγαλοεπενδυτής τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι ανοδικές τάσεις για τα εμπορεύματα, ενώ για τις τραπεζικές εξαγορές και συγχωνεύσεις τόνισε ότι είναι δύσκολες αυτό το διάστημα αφού κανείς δεν εμπιστεύεται τον άλλο.
λέει ότι «έχουμε πολλά να δούμε γι’ αυτό διαλέγουμε μετοχές που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές». Η Templeton «κοιτάει» τις μετοχές των χρηματιστηρίων σε Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, Τουρκία, Νότια Αφρική και Ινδία.
Αναφορικά με τις αναδυόμενες αγορές που «εξειδικεύεται» επενδυτικά τόνισε ότι η κρίση αγγίζει τις αναδυόμενες αγορές αλλά όχι όπως στις ΗΠΑ και στην ΕΕ.
Η πραγματική ανάπτυξη στον αναδυόμενο κόσμο θα συνεχίσει να «τρέχει» με ρυθμό 6% ετησίως, ενώ η Κίνα και η Ινδίας με πληθυσμό 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους θα συνεχίσουν να γίνονται πλουσιότερες.
Επίσης είπε ότι μέχρι πρότινος ΕΕ και ΗΠΑ ήταν πιστωτές, έδιναν δηλαδή χρήμα για την ανάπτυξη των αναδυόμενων. Τώρα οι αναδυόμενες τείνουν να πάρουν τη θέση τους δανείζοντας τις ανεπτυγμένες χώρες για να καταναλώσουν τα προϊόντα που παράγουν. Τα χρέη των ΗΠΑ και της Ευρώπης μεγαλώνουν, ενώ μεγαλώνουν και οι οικονομίες των αναδυόμενων χωρών.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13903&subid=2&tag=9490&pubid=3515116

ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΠΩΣ ΟΤΙ (ΣΧΕΔΟΝ) ΟΤΙ ΛΕΕΙ ΜΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΑΝΤΙΘΕΤΑ...
ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ...

No comments: