Η γαλλική κυβέρνηση επιμένει στη σημασία των δημοσίων επενδύσεων για την έξοδο από την οικονομική κρίση και επικρίνει την αυστηρή στάση της Κομισιόν που «τιμωρεί» τις χώρες που αυξάνουν τα ελλείμματά τους λόγω της αύξησης των κρατικών επενδύσεων.
Η Γαλλία είναι μία από τις έξι ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες η Κομισιόν ξεκίνησε τη διαδικασία του «υπερβολικού ελλείμματος».
Η υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, σε δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη στο ραδιοφωνιό δίκτυο RMC, είπε ευθέως αυτό που λένε οι επικριτές της Ευρ.Επιτροπής για την «ανακόλουθη» στάση που ακολουθεί στην αναζήτηση των κατάλληλων πολιτικών για την αντιμετώπιση της ύφεσης.
«Εδώ και ενάμισι μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από όλους μας να προχωρήσουμε σε δημόσιες δαπάνες, λόγω του ότι οι δημόσιες δαπάνες και επενδύσεις είναι ο καλύτερος μοχλός για την επανεκκίνηση των οικονομιών μας» είπε.
«Δεν μπορούν από τη μια να μας λένε 'πετύχετε ανάπτυξη μέσω δημοσίων επενδύσεων', χρηματοδοτώντας τις επενδύσεις σας με έλλειμμα στο βαθμό που δεν έχετε πλεόνασμα και, από την άλλη, να μας απευθύνουν μομφή» προσέθεσε.«Μέσα στους επόμενους μήνες, δεκαπέντε ευρωπαϊκές χώρες» θα υπερβούν το όριο του 3%, εκτίμησε.Η διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος στοχεύει, μέσω συγκεκριμένων συστάσεων, στην άσκηση πιέσεων στις χώρες που έχουν παραβεί το Σύμφωνο Σταθερότητας για να περιορίσουν εκ νέου το έλλειμμά τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Ο Γάλλος υπουργός Προϋπολογισμού, Ερίκ Βερτ είπε την Τετάρτη ότι το έλλειμμα «υπερβεί, αναπόφευκτα, το 4,4% του ΑΕΠ, το 2009».
Newsroom ΔΟΛ
Πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των ασθενέστερων ανακοίνωσε ο Νικολά Σαρκοζί
Μέτρα για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, μεταξύ των οποίων φοροαπαλλαγές και επιδόματα, συνολικού ύψους 2,65 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σε μια προσπάθεια να εκτονώσει τις αντιδράσεις εκείνων που πλήττονται από την οικονομική κρίση, και να «ξορκίσει» το φόβο επέκτασης των ταραχών που ξέσπασαν στην γαλλική νήσο στην Καραϊβική Γουαδελούπη.
Μετά τις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους συνδικάτων εργαζομένων και εργοδοτών, ο Γάλλος πρόεδρος προχώρησε σε τηλεοπτικό διάγγελμα, στη διάρκεια του οποίου ανακοίνωσε το κοινωνικό πακέτο μέτρων, ύψους 2,65 δισ. ευρώ.
Στα μέτρα περιλαμβάνονται φοροαπαλλαγές για τους χαμηλόμισθους και επιδόματα, επιμορφωτικά και άλλα κοινωνικά προγράμματα για όσους έχουν μείνει άνεργοι.
Ο Νικολά Σαρκοζί απέρριψε το αίτημα των συνδικάτων για αυξήσεις στο βασικό μισθό, ενώ επανέλαβε ότι είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις -όπως μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο-, σημειώνοτας ότι η Γαλλία δεν θα βγει από την κρίση «με τον εύκολο τρόπο».
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment