19.2.09

**Στροφή της Γερμανίας προς ένα σχέδιο στήριξης των «αδύναμων κρίκων» της ευρωζώνης

Σε αλλαγή της στάσης της για τη στήριξη των πιο αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης οδηγείται εκ των πραγμάτων η Γερμανία, καθώς η χρηματοπιστωτική αναταραχή και η οικονομική ύφεση απελούν να κλονίσουν τα θεμέλια του ευρώ.
«Σήμα» για τη «στροφή» της γερμανικής κυβέρνησης έδωσε, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ.
Όπως είπε σε ομιλία του στο Ντίσελντορφ την περασμένη Τρίτη, «μερικές χώρες σιγά σιγά αρχίζουν να αποκτούν δυσκολίες με την αναχρηματοδότησή τους» και προσέθεσε ότι «οι συνθήκες της ευρωζώνης δεν προβλέπουν κάποια βοήθεια σε χώρες που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επισφάλειας, αλλά στην πραγματικότητα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη θα πρέπει να τις διασώσουν».
Την Τετάρτη επανήλθε ...δριμύτερος, λέγοντας ότι η Γερμανία θα δείξει την «ικανότητα της να δράσει», την ίδια ώρα που οι περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, πληρώνουν έως και 3% υψηλότερα από το γερμανικό δημόσιο για να δανειστούν στις διεθνείς αγορές.
«Υπάρχει τεράστια ρευστότητα στις αγορές, ενώ την ίδια στιγμή αρκετά κράτη-μέλη βρίσκονται αντιμέτωπα με τεράστια ελλείμματα», τόνισε και σημείωσε ότι «θα πρέπει να ανακαλύψουμε τρόπους άντλησης αυτής της ρευστότητας και μείωσης των ελλειμμάτων» με «δύσκολα και όχι ιδιαίτερα ευχάριστα μέτρα».
Στη Συνθήκη του Μάαστριχτ υπάρχει ρήτρα, σύμφωνα με την οποία οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορούν να προσφέρουν οικονομική βοήθεια σε κάποιο κράτος-μέλος, το οποίο «απειλείται με πολλές δυσκολίες» που προκαλούνται από «έκτακτες συνθήκες πέρα από τον έλεγχο του».
Σήμερα, Πέμπτη, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, στο Βερολίνο. Επίσημο θέμα της συνάντησης είναι οι προετοιμασίες ενόψει της Συνόδου της G-20.
Ωστόσο, αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η κ. Μέρκελ να αναφερθεί στην αλλαγή στάσης της κυβέρνησής της και να προχωρήσει σε μία πρώτη φραστική παρέμβαση-στήριξης των «αδύναμων κρίκων» της ευρωζώνης.
Εν τω μεταξύ, στη Ρώμη αναμένεται σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκ.Μπράουν για να συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Σίβλιο Μπερλουσκόνι.
Η άλλη μεγάλη οικονομία της ευρωζώνης, η Γαλλία, υποστηρίζει αυτά τα σχέδια και μάλιστα υποστηρίζει την ιδέα έκδοσης ευρωομολόγων για να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες των αδύναμων κρατών-μελών χωρίς να αυξάνεται υπέρμετρα το κόστος δανεισμού.
Newsroom ΔΟΛ

No comments: