5.10.10

Ορια στα οικογενειακά επιδόματα επιβάλλει η βρετανική κυβέρνηση

Καταργεί τα επιδόματα τέκνων στα μεσαία εισοδήματα
Στόχος η εξάλειψη του ελλείμματος εντός πενταετίας

Reuters, Associated Press
Με στόχο την εξάλειψη του ελλείμματος στη διάρκεια ζωής της παρούσας Βουλής (μια πενταετία), η κυβέρνηση της Βρετανίας επιβάλλει όρια στο σύνολο των επιδομάτων που δικαιούται μια οικογένεια και καταργεί πλήρως τα επιδόματα τέκνων σε οικογένειες με μεσαία εισοδήματα. Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, οι περικοπές πρέπει να είναι άμεσες και δραστικές, ώστε να αποφευχθεί μια παρατεταμένη περίοδος υψηλού χρέους.
Τις περικοπές, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης θα επηρεάσουν το εισόδημα 1,2 εκατομμυρίων οικογενειών, ανακοίνωσε χθες ο κ. Οσμπορν, στο ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος. Υπεραμυνόμενος του προγράμματος λιτότητας, που στοχεύει στην εξοικονόμηση 86 δισ. στερλινών μέσα στην επόμενη πενταετία, υποστήριξε πως έτσι θα διασφαλισθεί ότι καμία οικογένεια ανέργων δεν θα εισπράττει σύνολο επιδομάτων που να υπερβαίνει ένα μέσο οικογενειακό εισόδημα από μισθούς, καθώς το ανώτατο ποσό που θα λαμβάνει μια οικογένεια από επιδόματα δεν θα υπερβαίνει τις 26.000 στερλίνες. Προσέθεσε πως έτσι δεν θα ενθαρρύνονται οι άνεργοι να παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας και τόνισε ότι το κόστος του κράτους πρόνοιας είχε βγει εκτός ελέγχου. Επικαλούμενη πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η βρετανική εφημερίδα Guardian υπολογίζει πως τα μέτρα θα πλήξουν το εισόδημα περίπου 50.000 οικογενειών ανέργων που θα χάσουν περί τις 93 στερλίνες την εβδομάδα.
Ειδικότερα, τα επιδόματα τέκνων θα καταργηθούν από το 2013 για όσους γονείς έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 44.000 στερλινών. «Αυτό το θεωρούν δίκαιο οι Βρετανοί, και θα είμαστε η πρώτη κυβέρνηση στην ιστορία που θα το κάνει πράξη», τόνισε σχετικά ο κ. Οσμπορν και προσέθεσε ότι «αυτήν την εποχή πρέπει να στρέψουμε τους πόρους σε όσους τους χρειάζονται περισσότερο». Σημειωτέον πως έως τώρα όλες ανεξαιρέτως οι βρετανικές οικογένειες εισπράττουν 20 στερλίνες την εβδομάδα για το πρώτο τους παιδί και περί τις 13 στερλίνες την εβδομάδα για τα υπόλοιπα παιδιά. Τα επιδόματα αυτά χορηγούνται μέχρις ότου τα παιδιά φθάσουν στην ηλικία των 19 ετών, εφ’ όσον εξακολουθούν να σπουδάζουν. Συνολικά, όμως, υπολογίζουν πως θα επηρεαστεί το εισόδημα 1,2 εκατ. βρετανικών οικογενειών καθώς τα επιδόματα τέκνων χορηγούνται σε περίπου 7,7 εκατ. βρετανικές οικογένειες με παιδιά. Μόλις πριν από ένα χρόνο, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο κ. Οσμπορν είχε υποσχεθεί πως το Συντηρητικό Κόμμα θα διατηρούσε τα επιδόματα τέκνων. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως τα μέτρα θα προκαλέσουν δυσφορία στη μεσαία τάξη της Βρετανίας, που αποτελεί την παραδοσιακή πελατεία των Συντηρητικών, και επισημαίνουν πως κινούνται σε ένα έδαφος στο οποίο δεν είχε τολμήσει να μπει με την επιθετική φιλελεύθερη πολιτική της ούτε καν η άλλοτε «σιδηρά κυρία» της Βρετανίας, η Μάργκαρετ Θάτσερ. Ο κ. Οσμπορν, πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει πως καταλαβαίνει ότι «όσοι καταβάλλουν υψηλότερους φόρους δεν είναι πάμπλουτοι, αλλά είναι δύσκολο να πείσεις τους φορολογούμενους χαμηλού εισοδήματος ότι πρέπει να χορηγούνται επιδόματα σε όσους κερδίζουν πολύ περισσότερα από τους ίδιους».
Σε ό, τι αφορά την ανησυχία που εκφράζει το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα και μαζί του πολλοί οικονομολόγοι για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της λιτότητας στην αναιμική ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας, ο κ. Οσμπορν υποσχέθηκε πως οι περικοπές θα φέρουν την ευημερία στο μέλλον. Αντέκρουσε μάλιστα τις προτάσεις του Εργατικού Κόμματος για βραδύτερη πορεία προς τη μείωση του ελλείμματος υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο απλώς θα παρέτεινε την περίοδο των δημοσιονομικών προβλημάτων. «Είναι απολύτως εσφαλμένο το επιχείρημα πως αν καθυστερήσουν οι περικοπές θα γίνουν με κάποιο τρόπο μικρότερες και πιο εύκολες», σχολίασε και προσέθεσε κατηγορηματικά πως «στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο». Διευκρίνισε ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στις περικοπές θα έχει αποτέλεσμα να ανέβει το κόστος του δανεισμού για τη Βρετανία, να υποβαθμίσουν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης το χρέος της Βρετανίας και να κινδυνεύσει η ανάκαμψη.

No comments: