12.1.11

Κλειδί η απόδοση του 7% για την τύχη της Πορτογαλίας

Επιτόκιο ρεκόρ αναμένεται να πληρώσει η Πορτογαλία κατά τη σημερινή της δημοπρασία ομολόγων. Παρόλα αυτά, η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές ομολόγων εκτιμάται ότι θα αποτρέψει την αναρρίχηση της απόδοσης σε επίπεδα που να αναγκάσουν τη Λισσαβόνα να προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης άμεσα.

Η σημερινή είναι η πρώτη δημοπρασία της Πορτογαλίας για το νέο έτος και γίνεται την ώρα που η χώρα δέχεται πιέσεις από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να ζητήσει ένα πακέτο διάσωσης ανάλογο με αυτό της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, προκειμένου να σταματήσει η μετάδοση της κρίσης χρέους πριν αυτή φτάσει στην Ισπανία.

Ωστόσο, έπειτα από το ρεκόρ για την εποχή του ευρώ που καταγράφηκε την περασμένη Παρασκευή, στο 7,3%, η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου έχει αποκλιμακωθεί σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα του 7%, λόγω των αγορών από την ΕΚΤ.

Οι επόμενες κινήσεις της Λισσαβόνας θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τη σημερινή δημοπρασία, στην οποία η κυβέρνηση στοχεύει να αντλήσει από 750 εκατ. έως 1,25 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης 4ετών και 10ετών ομολόγων.

Το Reuters εκτιμά ότι το κόστος δανεισμού ενδέχεται να αγγίξει το ρεκόρ του 7% για τα 10ετή, από 6,806% που ήταν σε αντίστοιχη δημοπρασία του Νοεμβρίου. Τα 4ετή πορτογαλικά ομόλογα έχουν στη δευτερογενή αγορά απόδοση 5,81%, από 4,04% που είχαν στην προηγούμενη ανάλογη δημοπρασία, τον Οκτώβριο.

Είναι αμφίβολο το κατά πόσο η Πορτογαλία μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το χρέος της με τέτοια επιτόκια, την ώρα που τον Απρίλιο καλείται να αποπληρώσει ομόλογα 4,5 δισ. ευρώ που λήγουν.

Υψηλό προβλέπεται το κόστος δανεισμού και της Ισπανίας, όταν η χώρα θα επιχειρήσει να πουλήσει 5ετή ομόλογα ύψους 3 δισ. ευρώ, την Πέμπτη.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=2&artid=91918

No comments: