12.1.11

Χρ. Πισσαρίδης: Εάν καταρρεύσει η Ισπανία, το ευρώ τελείωσε

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει τους πόρους να διασώσει την Ισπανία, επομένως, η ενδεχόμενη κατάρρευσή της θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του ευρώ, προειδοποίησε ο νομπελίστας Κύπρος οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Η κατάρρευση της Ισπανίας θα ήταν πολύ σημαντικό πρόβλημα, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσαμε να δούμε «ακόμα και το τέλος του ευρώ ως κοινού νομίσματος», είπε σε φόρουμ στο Πεκίνο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η Ισπανία θα δοκιμάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών απέναντι στην οικονομία της αύριο, με μία δημοπρασία ομολόγων. Ο πρωθυπουργός Jose Luis Rodriguez Zapatero ελπίζει να αποδείξει ότι μπορεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της χώρας, εν μέσω υψηλής ανεργίας και έπειτα από τη διάσωση των μικρών αποταμιευτικών τραπεζών, των cajas.

«Εάν η Ισπανία καταρρεύσει με τον τρόπο που κατέρρευσε η Ελλάδα, δεν νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τους πόρους να τη διασώσει», είπε ο Χρ. Πισσαρίδης.

«Στην περίπτωση της κατάρρευσης της Ισπανίας, τότε, τα χρήματα που θα χρειάζονταν για τη διάσωσή της θα ήταν τόσο πολλά που αμφιβάλλω για το κατά πόσο οι Ευρωπαϊκές χώρες, συγκεκριμένα η Γερμανία, θα ήταν σε θέση ή θα ήταν διατεθειμένη να συγκεντρώσει όλα τα κεφάλαια».

Για αυτό, ο νομπελίστας οικονομολόγος κάλεσε τους χαράσσοντες την πολιτική να βρουν μια πιο θεμελιώδη λύση, όπως για παράδειγμα η προσωρινή επιστροφή της Ισπανίας στην πεσέτα.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=2&artid=91911

No comments: