12.1.11

«Η Ελλάδα ξεπερνά τους στόχους», τονίζει η αυστριακή «Ντι Πρέσε»

Θετικά σχολιάζει η έγκυρη αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε» σε σημερινό δημοσίευμά της με τίτλο «Η Ελλάδα ξεπερνά τους στόχους εξοικονόμησης πόρων», τις πρώτες εκτιμήσεις για την επιτυχία της εξυγίανσης του προϋπολογισμού την περασμένη χρονιά, που ανακοίνωσε χθες το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.
Οπως αναφέρεται σχετικά, σε σύγκριση με το 2009 το νέο χρέος μειώθηκε από τα 30,9 δισεκατομμύρια ευρώ, σε 19,6 δισεκατομμύρια, κάτι που σε ποσοστά σημαίνει μείωση κατά 36,5% αντί του στοχευόμενου 33,2%.
Η αιτία αυτής της ελαφρά βελτιωμένης κατάστασης ήταν οι χαμηλότερες δαπάνες που είχε το υπουργείο Οικονομικών από τις προγραμματισμένες, καθώς οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κατά 9% έναντι των αναμενόμενων 7,5%.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως οι φορολογικές εισπράξεις για την εξυγίανση του προϋπολογισμού δεν μπόρεσαν να αυξηθούν στο ύψος που προβλεπόταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς η αύξηση ήταν της τάξης του 5,5% αντί του προγραμματισμένου 6%.
Όπως παρατηρεί ο συντάκτης του δημοσιεύματος, το έλλειμμα στην Ελλάδα το 2009 ανερχόταν στο 15,4% του ΑΕΠ και από τον περασμένο Μάιο η χώρα λαμβάνει βοήθεια ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Μέσα στο 2010 το έλλειμμα θα έπρεπε να μειωθεί στο 9,1%, κάτι που θα εκτιμηθεί όταν θα δοθούν τα τελικά στοιχεία.
Στο μεταξύ, η επίσης έγκυρη αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ» σε σημερινή ανταπόκρισή της από την Μπρατισλάβα αναφέρει ότι σε περίπτωση που η Πορτογαλία χρειαστεί ευρωπαϊκή βοήθεια για τη σταθεροποίηση του προϋπολογισμού της, η Σλοβακία, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, θα αρνηθεί μια συμμετοχή της.
Η εφημερίδα παραθέτει δηλώσεις της Σλοβάκας πρωθυπουργού Ιβέτας Ραντιτσόβα, παρόμοιες με εκείνες που η ίδια είχε κάνει προ μηνών σε σχέση με την ελληνική κρίση και σύμφωνα με τις οποίες «κάθε χώρα-μέλος της Ευρωζώνης θα πρέπει να φέρει μόνη της σε τάξη την οικονομία της και τα δημοσιονομικά της», και πως εάν αυτό δεν επιτευχτεί τότε το μέλλον του ευρώ είναι αμφίβολο.
Αντιδρώντας σε πληροφορίες ότι Γερμανία και Γαλλία πιέζουν την Πορτογαλία να περάσει το ταχύτερο δυνατό στον Μηχανισμό Στήριξης, η κ. Ραντιτσόβα τόνισε πως ο Μηχανισμός Στήριξης και μια μαζική έκδοση κρατικών ομολόγων δεν αποτελούν λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_11/01/2011_372688




No comments: