6.1.11

Υπεγράφη η πρώτη ειδική επιχειρησιακή σύμβαση

Στη γαλακτοβιομηχανία Δράμας ΝΕΟΓΑΛ ΑΕ υπεγράφη η πρώτη ειδική επιχειρησιακή σύμβαση, βάσει του πρόσφατου νόμου. Προβλέπει μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 9% για την επόμενη διετία.
Κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι στο επόμενο διάστημα τέτοιες συμβάσεις θα υπογράψουν δεκάδες άλλες εταιρείες στη βόρεια Ελλάδα, ιδίως σε περιοχές με υψηλή ανεργία, όπως η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες και το Κιλκίς.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΟΓΑΛ Χριστόφορος Σεβαστίδης ανέφερε πως η υπογραφή της σύμβασης, με την οποία «οι περίπου 120 εργαζόμενοι συμφώνησαν σχεδόν ομόφωνα», δεν υπαγορεύτηκε από κάποια οικονομική ανάγκη της επιχείρησης, η οποία μάλιστα προβλέπεται να κλείσει τη χρήση 2010 με κερδοφορία.
«Η συμφωνία υπεγράφη προληπτικά, γιατί η επιχείρηση διαβλέπει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, που σίγουρα θα είναι δύσκολο. Πρέπει να αποφευχθεί η αύξηση της τιμής των προϊόντων της εταιρείας και η μείωση της ανταγωνιστικότητάς της και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση τής λειτουργίας της στις νέες, δύσκολες, συνθήκες τής αγοράς. Με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας, το μέσο κόστος ανά εργαζόμενο στη ΝΕΟΓΑΛ ήταν ούτως ή άλλως αρκετά υψηλό, πλησιάζοντας τα 30.000 ευρώ, οπότε ακόμη και μετά τη μείωση, οι μισθοί δεν είναι χαμηλοί», υποστήριξε ο κ. Σεβαστίδης.
Η επιχείρηση, συμπλήρωσε, που από 1ης Ιανουαρίου έχει απορροφήσει την αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% στις τιμές των προϊόντων της, εγγυήθηκε στους εργαζομένους και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας: «εδώ και πάνω από 45 χρόνια, δεν έχει απολυθεί κανένας», είπε χαρακτηριστικά (σ.σ. η εταιρία ιδρύθηκε το 1964).
Η σύμβαση, που κατατέθηκε για γνωμοδότηση στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1917207

No comments: