6.1.11

Νέο γύρο «τεστ αντοχής» σχεδιάζει η Ισπανία

Νέο γύρο «τεστ αντοχής» σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η Ισπανία, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες αποταμιεύσεων που χρειάζονται νέα κεφάλαια είναι σε θέση να τα συγκεντρώσουν από μόνες τους, με «περιορισμένη» βοήθεια από το κράτος.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero, ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουί Ροντρίγκεζ Θαπατέρο δήλωσε ότι οι τράπεζες θα ελεγχθούν «άμεσα», έτσι ώστε όσες χρειάζονται κεφάλαια να τα συγκεντρώσουν από τις αγορές. «Αν κάποιες δεν μπορούν, τότε θα πρέπει να λάβουν βοήθεια από το FROB, αλλά αυτή θα είναι περιορισμένη», πρόσθεσε.
Το FROB, το ισπανικό ταμείο διάσωσης για τις τράπεζες, συστάθηκε το 2009 με αρχικό ποσό ύψους 9 δισ. ευρώ και δυνατότητα ανάληψης επιπλέον χρέους ύψους 90 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, έχει δεσμευτεί να στηρίξει τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με περίπου 11 δισ. ευρώ.
Ο Θαπατέρο ανέφερε επίσης ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε πέρυσι σε επίπεδα ελαφρώς καλύτερα σε σχέση με τον στόχο του 9,3% επί του ΑΕΠ και δεσμεύτηκε να πετύχει φέτος τον στόχο για έλλειμμα 6%.
Σημείωσε τέλος πως η ανάπτυξη θα σταθεροποιηθεί το 2011.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1917136

No comments: