6.1.11

Ανησυχία στις ΗΠΑ για άρνηση αύξησης του χρέους

Reuters, Associated Press
Καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες για την αμερικανική οικονομία εάν, τελικά, οι Ρεπουμπλικανοί καταψηφίσουν πρόταση για αύξηση του ορίου για το δημόσιο χρέος, προειδοποίησε ο Οστιν Γκούλζμπι, πρόεδρος του συμβουλίου οικονομικών συμβούλων στον Λευκό Οίκο. Οι Ρεπουμπλικανοί ζητούν από τον Λευκό Οίκο να μειώσει τις κρατικές δαπάνες για να αποδεχτούν, ως αντάλλαγμα, την αύξηση του ανώτατου ορίου στο χρέος που σήμερα ορίζεται στα 14,3 τρισ. δολάρια. «Δεν πρόκειται για παιχνίδι», δήλωσε ο κ. Γκούλζμπι στο τηλεοπτικό κανάλι ABC. «Η μη αύξηση του ισχύοντος ορίου σημαίνει, ουσιαστικά, αθέτηση πληρωμών, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα στην ιστορία της χώρας», είπε ο ίδιος.
Στα μέσα ΦεβρουαρίουΟι προτάσεις για τον επόμενο προϋπολογισμό θα κατατεθούν από τον Λευκό Οίκο στα μέσα Φεβρουαρίου, με τον κ. Γκούλζμπι να επισημαίνει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα είναι διατεθειμένος να κάνει ορισμένους συμβιβασμούς χωρίς, όμως, να παραβλέψει «επενδύσεις», όπως είναι ο τομέας της παιδείας. Οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι κέρδισαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, ασκούν πιέσεις για μείωση των κρατικών δαπανών, εξαιρουμένων μόνο των ηλικιωμένων, του τομέα της άμυνας και των βετεράνων πολέμου. Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ παραδέχτηκε ότι η καταψήφιση πρότασης για την αύξηση του ορίου του δημοσίου χρέους θα είχε βαριές επιπτώσεις στις αγορές ομολόγων, αλλά επιμένει ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι μια ευκαιρία να αλλάξουν οι συνήθειες της κυβέρνησης. «Οι τελευταίες εκλογές σηματοδότησαν την ανάγκη για αλλαγές, που δεν θα μας οδηγήσουν σε μια κατάσταση σαν της Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Γκράχαμ. Ο κ. Ομπάμα ήδη συμφώνησε στα μέσα Δεκεμβρίου για την παράταση των φοροαπαλλαγών που είχαν τεθεί σε εφαρμογή επί διακυβέρνησης Τζορτζ Μπους, παρατείνοντας, παράλληλα, τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας για 13 μήνες, όπως και τις εισφορές των εργοδοτών κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες για το 2011.
Ελλειμμα-ρεκόρΥπό το βάρος της κρίσης, το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ εκτινάχθηκε στο ρεκόρ των 1,3 τρισ. δολαρίων λόγω κολοσσιαίων δαπανών για τη στήριξη των τραπεζών και της οικονομίας. Αυτό οδήγησε το δημόσιο χρέος στα 13,9 τρισ. δολ., με το αμερικανικό Κογκρέσο να ψηφίζει τελευταία φορά αύξηση του πλαφόν τον Φεβρουάριο του 2010. Παρά ταύτα, μερίδα αναλυτών δήλωναν ότι ανησυχούν περισσότερο για μια υπερθέρμανση, παρά μια επιβράδυνση στην ανάπτυξη, κάτι για το οποίο όμως δυσκολεύονται να πείσουν την κοινή γνώμη, όπως τονίζει δημοσίευμα της Wall Street Journal, καθώς η ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, της τάξης του 9,8%, και αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της αμερικανικής οικονομίας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_04/01/2011_427399

No comments: