13.1.11

Νέο πακέτο σκληρών μέτρων από την Κομισιόν

Μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία και περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνιστά στα κράτη-μέλη η Κομισιόν, εγκαινιάζοντας το λεγόμενο «ευρωπαϊκό εξάμηνο». Σύμφωνα με τη νέα αυτή διαδικασία, οι κυβερνήσεις θα έχουν την υποχρέωση έως τα μέσα Απριλίου κάθε έτους να υποβάλλουν στις Βρυξέλλες τις γενικές κατευθύνσεις των σχεδίων προϋπολογισμού του επόμενου χρόνου, ενισχύοντας έτσι την ήδη ασφυκτική επιτήρηση των εθνικών οικονομιών με σχεδόν ανύπαρκτα περιθώρια ευελιξίας σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των αιτημάτων που θέτουν οι Βρυξέλλες.
Προσπάθειες Για χώρες με υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά αυξημένες συμπληρωματικές δημοσιονομικές προσπάθειες, τονίζοντας ότι δεν επαρκεί η υποχρέωση που έχουν, με βάση τη Συνθήκη, να μειώνουν ετησίως κατά 0,5% του ΑΕΠ το διαρθρωτικό έλλειμμά τους, ώστε να προσεγγίσουν το στόχο για 60% του ΑΕΠ σε ό,τι αφορά το χρέος. Η Κομισιόν συστήνει, μάλιστα, το βάρος των προσπαθειών να επικεντρωθεί τους πρώτους μήνες του 2011, με αισθητή συγκράτηση των δημοσίων δαπανών και σε ορισμένες περιπτώσεις αύξηση των φόρων.
Σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα την αγορά εργασίας, η Επιτροπή τονίζει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων με την εφαρμογή συγκρατημένων μισθολογικών πολιτικών και αναθεώρησης της ρήτρας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στις συλλογικές συμβάσεις. Με πρόσχημα την ανάγκη εξισορρόπησης της ασφάλειας και της ελαστικότητας στην αγορά εργασίας, η Επιτροπή υποστηρίζει την ανάγκη αναθεώρησης των εθνικών νομοθεσιών περί προστασίας της απασχόλησης, ώστε να μειωθεί η «υπερπροστασία» των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ζητήματα που για την Κομισιόν δημιουργούν ακαμψία στην αγορά εργασίας.
Με βάση το «ευρωπαϊκό εξάμηνο», που για τους επικριτές του ισοδυναμεί με σημαντικό περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας των χωρών-μελών, προβλέπεται ότι πριν από τα τέλη Ιουλίου κάθε έτους, το Συμβούλιο, με βάση τις σχετικές συστάσεις της Κομισιόν, θα υποδεικνύει σε κάθε κράτος-μέλος τα ενδεδειγμένα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς ώστε να αποφεύγονται δημοσιονομικοί εκτροχιασμοί.
Μηχανισμός
Το ακριβό αντίτιμο για τη γενικευμένη λιτότητα και την πλήρη απελευθέρωση των αγορών είναι η αύξηση των πόρων και των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, την οποία πρότεινε χθες η Επιτροπή. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησε από τους «27» να λάβουν αποφάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση το αργότερο έως τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 4 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η Γερμανία έσπευσε να απορρίψει την πρόταση, τονίζοντας πως μία τέτοια συζήτηση είναι πρόωρη, ενώ επιφυλακτική εμφανίστηκε και η Γαλλία. Ο Ζ. Μπαρόζο επέμεινε, πάντως, ότι οι σχετικές συζητήσεις με τα κράτη-μέλη προχωρούν και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συναίνεση.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=90631149

No comments: