6.1.11

Διαφωνίες στην κατασκευή υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου

Διασπασμένη εμφανίζεται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που είχε συστήσει το υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής στο πόρισμα το οποίο διερευνά την αναγκαιότητα και τις δυνατότητες κατασκευής υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στο υπό εξάντληση κοίτασμα της νότιας Καβάλας.
Αν και όλες οι πλευρές συμφωνούν στην αναγκαιότητα της κατασκευής της αποθήκης για την ομαλή τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται για τις άλλες χώρες, εντοπίζεται σοβαρή διαφωνία σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα που θα έχει το έργο, το αν δηλαδή θα είναι ενταγμένο στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) ή αν θα αποτελεί Αυτόνομο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) με τη συμμετοχή και ιδιωτών.
Τρεις εναλλακτικές λύσειςΟ υφυπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, Γ. Δριβελέγκα, ζητεί τη σύγκληση αυτής προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της για το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Στο πόρισμα εξετάζονται τρεις εναλλακτικές λύσεις: Πρώτον, η αποθήκη να αποτελεί τμήμα του ΕΣΦΑ με αποκλειστικό διαχειριστή τον ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου). Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται αμιγώς δημόσιο έργο με ελεύθερη την πρόσβαση σε τρίτους.
Δεύτερον, η αποθήκη να αποτελεί μέρος του ΕΣΦΑ αλλά να αναπτυχθεί από νέο εταιρικό σχήμα, στο οποίο ο ΔΕΣΦΑ θα έχει την πλειοψηφία των μετοχών και το μάνατζμεντ.
Η τρίτη λύση που προτείνεται είναι η ανάπτυξη της αποθήκης ως ΑΣΦΑ και στην κατασκευή της συμμετέχουν ιδιωτικά κεφάλαια. Ο ΔΕΣΦΑ τάσσεται υπέρ των δύο πρώτων λύσεων.
Η ΔΕΠΑ από την πλευρά της θεωρεί ότι καλύτερη λύση είναι η ανάπτυξη της αποθήκης ως ΑΣΦΑ, όπου όμως η ΔΕΠΑ θα έχει βαρύνοντα ρόλο, λόγω του χαρτοφυλακίου πελατών που διαθέτει, των μακροχρόνιων συμβάσεών της με τις ΕΠΑ και τις προοπτικές διασύνδεσης με Ιταλία και Βαλκάνια.
Η Ενεργειακή Αιγαίου, η οποία έχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος της νότιας Καβάλας, προτείνει, τέλος, την ανάπτυξη της αποθήκης ως ΑΣΦΑ, όπου 30% του αποθηκευτικού χώρου θα δεσμευθεί από τον ΔΕΣΦΑ, και την ελεύθερη πρόσβαση τρίτων μέσω διεθνούς διαγωνισμού.
Ο προϋπολογισμός κατασκευής της αποθήκης ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα μπορεί να αποθηκεύει 1 δισ. κυβ. μέτρα με ημερήσια παροχή τουλάχιστον 4 εκατ. κυβικών μέτρων για 90 ημέρες, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο της Ελλάδας όσο και των υπόλοιπων χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_05/01/2011_427546

No comments: