2.1.11

Κρίσιμο τρίμηνο για την οικονομία

Σε ένα «καυτό» τρίμηνο παρεμβάσεων στο σύνολο σχεδόν της οικονομίας εισέρχεται η κυβέρνηση από αύριο και με χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο, οπότε και θα εκταμιευθεί η τέταρτη και υψηλότερη δόση των 15 δισ. ευρώ του δανείου της ΕΕ και του ΔΝΤ
Το επόμενο διάστημα κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς εκτός εκτός από τον νέο έλεγχο από την τρόικα τον Φεβρουάριο, επί τάπητος θα έχει τεθεί και το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δόσεων του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης. Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, έχει ήδη δηλώσει ότι το ΔΝΤ είναι θετικά διακείμενο, προκειμένου τα τρία χρόνια του προγράμματος συν τα δύο χρόνια της αποπληρωμής του δανείου, να γίνουν 4,5 χρόνια για την περίοδο χάριτος και 5,5 χρόνια για την αποπληρωμή του δανείου. Στην επιμήκυνση πρέπει, ωστόσο να συμφωνήσουν και τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης.
Το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να συζητηθεί σε υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων» και την απελευθέρωση των υπηρεσιών, το αρχικό σχέδιο του οποίου, που προβλέπει οριζόντια ρύθμιση για τουλάχιστον 160 επαγγέλματα.
Το σχετικό ν/σ θα ψηφισθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ έως τον Mάρτιο το υπουργείο Υποδομών πρέπει να έχει προωθήσει νόμο που θα καταργεί όλους τους περιορισμούς στην παροχή υπηρεσιών για την μεταφορά επιβατών με λεωφορεία, πούλμαν και λιμουζίνες.
Στην κορυφή της ατζέντας των παρεμβάσεων βρίσκεται έξαλλου το μέτωπο των ΔΕΚΟ και των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Αναμένεται συγκεκριμένα να επέλθει πλήρης αναδιάρθρωση των δημόσιων επιχειρήσεων και φορέων (περιορισμός μισθολογικού κόστους, μετατάξεις υπαλλήλων, συγχωνεύσεις, κ.λπ.), προκειμένου από την αύξηση των εσόδων και την περιστολή των δαπανών να υπάρξει εντός του 2011, δημοσιονομική εξοικονόμηση άνω των 800 εκατ. ευρώ.
Στο ίδιο πλαίσιο, πρέπει να ενταχθούν και οι επικείμενες αποφάσεις για μειώσεις μισθών και άλλων αποδοχών και στις εισηγμένες στο χρηματιστήριο δημόσιες επιχειρήσεις (π.χ. ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.λπ.).
Στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας η τρόικα αναμένει την παρουσίαση αναλυτικού, ανά τομέα δράσης, σχεδίου. Μεταξύ άλλων, πρέπει να ανακοινωθούν οι αποφάσεις για την ΑΤΕ και να προχωρήσει ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων του Tαμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ πρέπει να προχωρήσουν οι συμβάσεις παραχώρησης με στόχο την είσπραξη 250 εκατ. ευρώ.
Ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας θα είναι ο Ιανουάριος, καθώς προς τα τέλη του ή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου, πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης. Τον Ιανουάριο αναμένονται και οι ανακοινώσεις των αναλογιστικών μελετών για τα κύρια ασφαλιστικά ταμεία (Δημόσιο, ΙΚΑ ΟΑΕΕ και ΟΓΑ , που θα κρίνουν εάν θα απαιτηθεί νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Αμεσα πρέπει ακόμη να ψηφιστεί ρύθμιση, η οποία θα εντάσσει τους υπαλλήλους των τραπεζών (ανεξαρτήτως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των πιστωτικών ιδρυμάτων) στο ίδιο καθεστώς με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα.
Εντός του μήνα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τον τρόπο χορήγησης των οικογενειακών επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια, προκειμένου να εξοικονομηθούν 150 εκατ. ευρώ, ενώ τον Φεβρουάριο πρέπει να υπάρξει ανάλογη ρύθμιση για το επίδομα ανεργίας, η οποία θα ισχύσει από το 2012, με στόχο την εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ, έως το τέλος Φεβρουαρίου πρέπει να έχει παρουσιαστεί ένα αναλυτικό σχέδιο δράσης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, προκειμένου το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί έως τα τέλη Ιουνίου.
Παράλληλα, έως τον Μάρτιο το υπουργείο Yγείας καλείται να έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα μηχανογράφησης των νοσοκομείων, που προβλέπει την ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων και την κεντρική διαχείριση των πληροφοριών.
Την πορεία παρεμβάσεων θα εξετάσει η τρόικα τον Φεβρουάριο. Τα στελέχη της ωστόσο, θα αναμένουν εντός του Μαρτίου και το πλάνο δημοσιονομικής προσαρμογής για την τριετία 2012- 2014, με μέτρα απόδοσης 12,5 δισ. ευρώ, προκειμένου το έλλειμμα να υποχωρήσει κάτω από το 3% του AEΠ στο τέλος του 2014.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1916378

________________________________________

Το 80-90% του συνόλου των μέτρων του πακέτου ΕΕ/ΔΝΤ/ΕΚΤ θα έχει ψηφιστεί μέχρι το καλοκαίρι....

μια ερώτηση, η πρώτη της νέας χρονιάς:
ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ;
ο εύρων αμοίβεται με χρυσούν ωρολόγιον!

No comments: