11.1.11

Τέλος η παραγραφή από την εφορία

Οι ανέλεγκτες οικονομικές χρήσεις θα ελέγχονται και μετά την παρέλευση πενταετίας
Τέλος στην παραγραφή των ανέλεγκτων οικονομικών χρήσεων μετά την παρέλευση πενταετίας εξετάζει να βάλει το υπουργείο Οικονομικών, με το φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Φεβρουαρίου. Σήμερα, μια χρήση εάν δεν ελεγχθεί εντός πέντε ετών παραγράφεται εκτός εάν υπάρξει, νομοθετικά, παράταση της περιόδου παραγραφής. Με τη νέα ρύθμιση, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ελεγχθούν για οποιαδήποτε χρήση εφ' όρου ζωής. Επίσης, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθίσταται αυτόφωρο αδίκημα η μη απόδοση του ΦΠΑ, δίνεται η δυνατότητα εξόφλησής του με δόσεις και αυξάνονται οι ποινές για όσους δεν αποδίδουν τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών. Στο νομοσχέδιο θα περιληφθεί διάταξη για τη διαδικασία διαγραφής των ανεπίδεκτων είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και η λίστα με τους οφειλέτες. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του φοροελεγκτικού μηχανισμού μελετάται η σύσταση μιας ειδικής εφορίας στην οποία θα υπαχθούν οι 1.200 μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 30 εκατ. ευρώ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_11/01/2011_428271


Τέλος στην παραγραφή ανέλεγκτων φορολογικών χρήσεων στην 5ετία
«Ανοιχτά» εφ’ όρου ζωής θα είναι τα φορολογικά βιβλία για την εφορία
Ειδική ΔΟΥ για μεγάλες επιχειρήσεις

Τέλος στη φορολογική αμνηστία, στις παραγραφές των οικονομικών χρήσεων, αλλά και στο δικαίωμα των υπουργών Οικονομικών να περαιώνουν τις ανέλεγκτες οικονομικές χρήσεις, έναντι αντιτίμου, βάζει το νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής που κατατίθεται στη Βουλή στις αρχές του Φεβρουαρίου.
Με τις επερχόμενες αλλαγές το Δημόσιο δεν θα στερείται του δικαιώματος να ελέγξει μια επιχείρηση για οποιαδήποτε οικονομική χρήση. Μέχρι σήμερα το Δημόσιο είχε το δικαίωμα να διενεργήσει έλεγχο σε μία επιχείρηση για τις πέντε τελευταίες χρήσεις. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, με τη χρήση της τεχνολογίας οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αποθηκεύουν τα φορολογικά τους δεδομένα ηλεκτρονικά, ακόμα και να «σκανάρουν» ό,τι έντυπο φορολογικό στοιχείο έχουν εκδώσει οι ίδιες, είτε έχουν λάβει από άλλες επιχειρήσεις. Πλέον όλες οι φορολογικές χρήσεις θα είναι ενεργές. Αυτό σημαίνει ότι με την ψήφιση του φορολογικού νόμου η φοροδιαφυγή θα θεωρείται διαρκές έγκλημα και θα ισχύει, όπως αναφέρουν στελέχη, για τις χρήσεις από την 1.1.2011 και εφεξής.
Επίσης, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει την ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής, η οποία μετατρέπεται σε κακούργημα και εντάσσεται στη νομοθεσία περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Ταυτόχρονα, εξοντωτικές ποινές θα επιβάλλονται σε όσους φορολογούμενους και επιχειρήσεις δεν αποδίδουν παρακρατούμενους φόρους, κυρίως τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών.
Με τις ρυθμίσεις που προωθούνται, το οικονομικό επιτελείο στοχεύει στην αντιμετώπιση της μεγάλης γάγγραινας της φοροδιαφυγής, η οποία έχει οδηγήσει στη δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών που φθάνουν πλέον τα 34 δισ. ευρώ, ενώ εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια περισσότερες από 150.000 φορολογικές δίκες και το ποσό των προστίμων που έχουν επιβληθεί προσεγγίζει τα 30 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την αποσύνδεση της δήλωσης ΦΠΑ από την πληρωμή του. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να υποβάλλουν τη δήλωση ΦΠΑ καταβάλλοντας μόνο το 30% του φόρου και τα υπόλοιπα σε δόσεις. Αντίθετα, στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση δεν υποβάλλει τη δήλωση ΦΠΑ, θα επιβάλλονται μεγάλα πρόστιμα.
Πέραν των νέων ποινών που θα θεσμοθετηθούν, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει και αλλαγές στον φοροελεγκτικό μηχανισμό. Συγκεκριμένα, σχεδιάζει τη δημιουργία μιας μεγάλης εφορίας, στην οποία θα υπάγονται οι 1.200 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας με τζίρο άνω των 30 εκατ. ευρώ. Οι εφοριακοί που θα στελεχώσουν τη «μεγάλη εφορία» θα πρέπει να ξέρουν να διενεργούν ελέγχους στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με βιβλία γ΄ κατηγορίας, όπως επίσης θα πρέπει να είναι γνώστες της φορολογικής νομοθεσίας. Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, εισηγμένες επιχειρήσεις κ.ά. θα υπάγονται στη νέα εφορία, που θα συσταθεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2011. Ολα τα φορολογικά ζητήματα θα επιλύονται από τη νέα εφορία, η οποία θα λειτουργεί και ως κέντρο εξυπηρέτησης για τις μεγάλες και μόνο επιχειρήσεις. Τακτικοί και προσωρινοί έλεγχοι θα διενεργούνται από τη νέα ΔΟΥ και όχι από τους άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Με τη δημιουργία της νέας εφορίας καταργείται το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό κέντρο (ΔΕΚ), που διενεργεί ελέγχους σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 30 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο του Φεβρουαρίου θα συμπεριληφθεί και η λίστα με τους οφειλέτες των 24 δισ. ευρώ. Θα περιλαμβάνει διάταξη για τη διαγραφή του ποσού αυτού ή μέρους αυτού το οποίο θεωρείται ανεπίδεκτο είσπραξης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100023_11/01/2011_428174

No comments: