Κάλεσμα στους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφασίσουν την αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το αργότερο μέχρι την επόμενη σύνοδό τους στις αρχές Φεβρουαρίου, απηύθυνε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
«Η Επιτροπή λέει σαφώς ότι θεωρούμε πως η ικανότητα δανεισμού θα πρέπει να ενισχυθεί και ότι το πεδίο των δραστηριοτήτων του θα πρέπει να διευρυνθεί», είπε ο Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.
«Είναι απολύτως δυνατό να ληφθούν αυτές οι αποφάσεις το αργότερο κατά τη διάρκεια της επόμενης Συνόδου Κορυφής τον Φεβρουάριο», πρόσθεσε.
Παρόμοιες απόψεις εκφράζει και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για την Οικονομία, Όλι Ρεν, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε σήμερα στους Financial Times.
Το EFSF, που δημιουργήθηκε την περασμένη άνοιξη για τη στήριξη των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, διαθέτει 440 δισ. ευρώ κρατικών εγγυήσεων. Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, η πιστωτική ικανότητα του Ταμείου πρέπει να ενισχυθεί και η εμβέλεια της λειτουργίας του να διευρυνθεί.
«Πρέπει να αναθεωρήσουμε όλες τις επιλογές ως προς το μέγεθος και την εμβέλεια των χρηματοπιστωτικών μας στηριγμάτων», περιλαμβανομένων και όσων αφορούν το νέο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που θα αντικαταστήσει το EFSF το 2013, επισημαίνει στο άρθρο του.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, είναι πολύ πιθανόν την επόμενη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να εξετάσουν την αύξηση των κεφαλαίων του EFSF, σε μια προσπάθεια κατευνασμού των αγορών.
Η αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποκλείσθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο. Ο Όλι Ρεν εγείρει και πάλι το θέμα τη στιγμή που εντείνονται οι φήμες για επικείμενη ένταξη της Πορτογαλίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Ο ευρωπαίος επίτροπος εκτιμά επίσης ότι χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές στην Ευρώπη για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των οικονομικών των χωρών της.
Οι εθνικές πολιτικές μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζουν οι χώρες της ΕΕ συμβάλλουν στην προώθηση αυτών των αλλαγών, αναφέρει, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν είναι αρκετά φιλόδοξες και εφαρμόζονται με καθυστέρηση.
Αντίθετο εμφανίζεται πάντως το Βερολίνο στην ιδέα της διεύρυνσης του EFSF. Η γερμανική κυβέρνηση δεν βρίσκει χρήσιμο ούτε απαραίτητο να συζητά το εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αυξήσει τα κεφάλαια του EFSF για τις δοκιμαζόμενες χώρες μέλη της ευρωζώνης, είπε εκπρόσωπός της.
Δεν βλέπει αναδιάρθρωση χρέους ο Όλι Ρεν
Οι συνέπειες μιας πιθανής αναδιάρθρωσης χρέους στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα ήταν αρνητικές και η ευρωζώνη δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, τόνισε σήμερα ο Όλι Ρεν.
«Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή του χρέους οποιουδήποτε άλλου κράτους - μέλους της ζώνης του ευρώ θα είχε τόσο σοβαρές αρνητικές συνέπειες... δεν θα θέλαμε να ακολουθήσουμε αυτόν το δρόμο και δεν θα χρειαστεί να τον ακολουθήσουμε», δήλωσε ο Ρεν σε οικονομικό συνέδριο.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1920196
12.1.11
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment