9.1.11

HSBC: Πώς θα είναι ο κόσμος το 2050

Ποια θα είναι η θέση της Ελλάδας σε μια Ευρώπη που θα έχει παρακμάσει και πολλές χώρες της θα έχουν περιέλθει σε αφάνεια
 
Ανάπτυξη κυμαινόμενη σε επίπεδα γύρω στο 3% θα σημειώσει κατά μέσον όρο η οικονομία της Ελλάδας την επόμενη δεκαετία και θα παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα με πιθανές μικρές μειώσεις μέχρι τα μέσα του αιώνα. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει έκθεση της τράπεζας HSBC που με τίτλο «Ο Κόσμος το 2050» προεξοφλεί τριπλασιασμό της παγκόσμιας οικονομίας μέχρι το 2050 χάρη στις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής. Η έκθεση είναι προϊόν θεωρητικής εργασίας του Ρόμπερτ Μπάρο, καθηγητή του Χάρβαρντ, και οι εκτιμήσεις της βασίζονται σε μια σειρά οικονομικο-κοινωνικών δεικτών όπως τα χρόνια εκπαίδευσης, ο βαθμός ελκυστικότητας για τους επενδυτές, η δημοκρατικότητα και το ποσοστό ανανέωσης του πληθυσμού.
Με τα υφιστάμενα δεδομένα τα οποία βασίζει σε μέσους όρους των τελευταίων ετών, προβλέπει πως η υπογεννητικότητα θα πλήξει την Ελλάδα, καθώς τις επόμενες δεκαετίες ο πληθυσμός της θα μειώνεται από 0,2% ώς 0,8%. Την κατατάσσει στην 23η θέση παγκοσμίως ως προς το κατά κεφαλήν εισόδημα, στη 13η ως προς τα χρόνια εκπαίδευσης, στη 17η ως προς το προσδόκιμο ζωής, στην 29η ως προς τον βαθμό ανανέωσης του πληθυσμού και στην 20ή ως προς τον πληθωρισμό. Ως προς τον βαθμό ελκυστικότητας για τους επενδυτές με μία κλίμακα από το μηδέν ώς τη μονάδα, δίνει στην Ελλάδα μόλις 0,75 κατατάσσοντάς την στην 22η θέση. Παρήγορο, πάντως, ότι η χώρα μας παραμένει ανάμεσα στις 19 δημοκρατικές χώρες, καθώς βαθμολογείται με τη μονάδα ως προς τον βαθμό δημοκρατικότητάς της.
Η έρευνα που προβλέπει πως στα μέσα του αιώνα θα κατατάσσονται στις ανεπτυγμένες οικονομίες 19 από τις σήμερα αποκαλούμενες «αναπτυσσόμενες», κατατείνει σ' έναν κόσμο στον οποίο θα κυριαρχεί η G2 αποτελούμενη από την Κίνα και την Αμερική. Θα ακολουθεί ασθμαίνουσα η Ινδία, ενώ η Ευρώπη θα έχει για τα καλά παρακμάσει. Δίνοντας βάρος στο δημογραφικό ως καταλυτικό παράγοντα στην ανάπτυξη των χωρών, προεξοφλεί πως η Κίνα θα εκτιναχθεί στην κορυφή της παγκόσμιας οικονομίας αλλά με οριακή υπεροχή έναντι της Αμερικής: με μια οικονομία 24,5 τρισ. δολαρίων θα υπερέχει ελάχιστα έναντι των ΗΠΑ, καθώς η αμερικανική οικονομία θα ανέρχεται σε 22,3 τρισ. δολάρια, ενώ η Ινδία μόλις που θα φθάνει τα 8,2 τρισ. δολάρια. Η Αμερική θα παραμείνει μεταξύ των ισχυρότερων χωρών γιατί θα εξακολουθήσει να αυξάνεται ο πληθυσμός πολύ αργότερα απ' όταν θα έχει αρχίσει να συρρικνώνεται ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός της Κίνας και θα έχει αρχίσει να γερνάει η Ινδία. Παρά τον οκταπλασιασμό του ΑΕΠ τους, η Κίνα και η Ινδία δεν θα μπορέσουν να πλησιάσουν το βιοτικό επίπεδο της Αμερικής και οι Αμερικανοί θα είναι τρεις φορές πλουσιότεροι από τους Κινέζους το 2050.
Σε ό,τι αφορά τη Γηραιά Ηπειρο, η ανάλυση της HSBC φαίνεται μάλλον απαισιόδοξη αν και ρηξικέλευθη, καθώς προεξοφλεί πως η Βρετανία θα υπερισχύσει της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας, της Γερμανίας, χάρη στον υγιή ρυθμό αναπαραγωγής της. Με οικονομία 3,6 τρισ. δολαρίων, η Βρετανία θα επισκιάσει τη Γαλλία και την Ιταλία. Η πρόβλεψη γεννά, πάντως, ερωτήματα: πώς μπορεί να αποτελεί θεμέλιο ευημερίας το ποσοστό γεννήσεων από ανύπαντρα κορίτσια εφήβους που στη Βρετανία είναι το υψηλότερο της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Παράλληλα, η υπογεννητικότητα θα καταδικάσει σε πληθυσμιακό μαρασμό με οικονομικές συνέπειες χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πολωνία αλλά και η Ρωσία, η Σιγκαπούρη και η Κορέα. Η Τουρκία, αντίθετα, θα ξεπεράσει τη Ρωσία αναβιώνοντας ανάπτυξη ανάλογη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Αίγυπτος, η Μαλαισία και η Ινδονησία θα ανέβουν στις 20 πρώτες χώρες, ενώ γενικότερα οι μουσουλμανικές χώρες θα εμφανίσουν μεγάλη οικονομική ανάπτυξη. Σε ό,τι αφορά την Ιαπωνία, επισημαίνει ότι αντιμετωπίζει ήδη μεγάλο πρόβλημα υπογεννητικότητας.
Οι εκτιμήσεις βασίζονται, πάντως, στην υπόθεση ότι η ανθρωπότητα θα αποφύγει την έλλειψη ενεργειακών πηγών και την εξάντληση των μη ανανεώσιμων πόρων. Προτείνει, πάντως, να επενδυθούν 46 τρισ. δολάρια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να ξεφύγει η ανθρωπότητα από την παγίδα του άνθρακα και τον κίνδυνο έλλειψης ενεργειακών πηγών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_09/01/2011_428016

No comments: