Οι πιέσεις του περίγυρου έχουν πολλές μορφές. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρνούνται ότι προτρέπουν την Πορτογαλία να ζητήσει διάσωση. Αυτή η στάση έχει τόση αποτελεσματικότητα όση όταν φωνάζεις τηλεφωνικές εντολές στη Λισαβόνα. Η καμπάνα της διάσωσης χτυπάει για την Πορτογαλία, όπως και να έχει. Και αυτό θα ήταν το λογικό βήμα.
Η Πορτογαλία πληρώνει τώρα επιτόκιο περίπου 7% για τα ομόλογά της - πολύ ακριβό για να το αντέξουν οι Πορτογάλοι φορολογούμενοι, δεδομένου μάλιστα ότι είναι διαθέσιμη σχετικά φθηνότερη χρηματοδότηση διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως έγινε με την Ελλάδα και την Ιρλανδία.
Ωστόσο, όπως έχει συμβεί επανειλημμένα, στην κρίση της ευρωζώνης, το σχετικά μικρό ζήτημα αντιμετώπισης της απόλυτα διαχειρίσιμης δημοσιονομικής κρίσης της Πορτογαλίας καλύπτει την ευρύτερη πρόκληση της ευρωζώνης.
Η Ισπανία σείεται όλο και περισσότερο, παρά τις καλύτερες δυνατές προσπάθειες της κυβέρνησης να καθιερώσει μία ατζέντα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, για να προλάβει την ψυχολογία της αγοράς. Η Ιταλία είναι τόσο ευάλωτη όσο δεν ήταν ποτέ. Το Βέλγιο -ένας μικρόκοσμος, στην ουσία, της ευρωζώνης, με το χάσμα Βορρά - Νότου και την ατέλειωτη πολιτική δυσπραγία- έχει μπει επίσης στο στόχαστρο των επενδυτών.
Οι τρέχοντες μηχανισμοί χρηματοδότησης της Ευρώπης μετά βίας θα επαρκέσουν για να βοηθήσουν την Ισπανία, αν ζητήσει εξωτερική βοήθεια, για να χρηματοδοτήσει τις δανειακές ανάγκες 53 δισ. ευρώ του 2011. Και τίθεται μια τεράστια πρόκληση για τους ρυθμιστές της ευρωζώνης, που πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως.
Δύο πράγματα πρέπει να γίνουν: Η πιστωτική επάρκεια του μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθερότητας της Ευρώπης, του οχήματος που χρησιμοποιήθηκε για τη διάσωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, πρέπει να επεκταθεί πέρα από τη σημερινή κλίμακα των μόλις 350 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο γι' αυτά τα ευρωπαϊκά δάνεια θα πρέπει επίσης να μειωθεί, αν αυτές οι χώρες θέλουν να ασπαστούν το... ευαγγέλιο της δανειακής βιωσιμότητας.
Η ευρωπαϊκή κρίση κατευθύνεται αμείλικτα από την περιφέρεια στην καρδιά. Το πρόβλημα, που ξεκίνησε ως δημοσιονομική και τραπεζική κρίση των μικρών, έχει επεκταθεί σε κρίση αξιοπιστίας της ευρωπαϊκής ύπαρξης. Μετά την αναπόφευκτη διάσωση της Πορτογαλίας, οι εύκολες αποφάσεις τελειώνουν για την ευρωζώνη.
ΠΗΓΗ: FT.com
11.1.11
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment