Όπως μας πληροφορούν τα ΜΜΕ, ο Βενιζέλος ξεκίνησε σειρά επαφών με τους εφοπλιστές.
Δήλωσε επίσης στο Reuters ότι "Σε ό, τι έχει να κάνει με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ο υπουργός, σε συνέντευξή του στο Reuters, υποστήριξε πως ο ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας θα είναι «αποφασιστικός»" - από τη σελίδα του Βενιζέλου via PoliticsGR διαβάζουμε ότι "Η συμμετοχή της ελληνικης εφοπλιστικής κοινότητας στην προσπάθεια των ιδιωτικοποιήσεων μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική. Θα συναντηθώ με εκπροσώπους τους την επόμενη εβδομάδα και θα συζητήσουμε για τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους".
Αυτό που μετέφερε στους εφοπλιστές πρέπει να ήταν κάπως έτσι: τα φιλέτα γνωρίζετε καλά ποια είναι, είτε να κατέβετε αυτόνομα να τα πάρετε, είτε φτιάχτε κοινοπραξίες με ξένους ώστε να καταφέρουμε να μείνουν όσο το δυνατόν περισσότερα σε ελληνικά χέρια.
Έχει κάποιος ψευδαισθήσεις ότι το κεφάλαιο, είτε ελληνικό εφοπλιστικό είτε διεθνές γαλλικό ή γερμανικό έχει διαφορά;
Κι όμως έχει! Οι ξένοι λόγω νοοτροπίας, κουλτούρας και εκτίμησης στο "ωραίο το μεγάλο και το αληθινό" είμαι βέβαιος ότι θα φερθούν στο φυσικό πλούτο της χώρας πολύ καλύτερα από οποιονδήποτε εγχώριο!
Είμαι βέβαιος ότι θα σεβαστούν περισσότερο από ότι εμείς τα αρχαία που βρίσκονται οπουδήποτε κι αν σκάψει κάποιος, θα σεβαστούν περισσότερα τα δάση και το φυσικό περιβάλλον που (παρά τις πυρκαγιές 30 ετών) διαθέτουμε, θα σεβαστούν τις καρέτα-καρέτα και οτιδήποτε άλλο ζει στο οικόπεδο της Ελλάδας.
Στη τελική, μήπως είχαμε εθνική κυριαρχία πριν; Οι 100 οικογένειες έπαιρναν με αξιοκρατικό τρόπο τις δημόσιες προμήθειες/συμβάσεις/παραχωρήσεις/αποκρατικοποιήσεις;
Το οικόπεδο και ο φυσικός πλούτος που λέγεται "Ελλάδα" είναι ένα διαμάντι, το οποίο όμως βρώμισε. Κάποιοι ήξεραν εδώ και δεκαετίες την αξία του αλλά αποδείχτηκε ότι κοιτούσαν μόνο να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερο από την αξία και τη λάμψη του για τον εαυτό τους.
Τώρα, για δεύτερη φορά τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχουν υπολογίσιμοι - αν όχι ανώτεροι - ξένοι ανταγωνιστές, οι οποίοι και αναγνώρισαν τι κρύβει το βρώμικο διαμάντι (και το θέλουν) και ενδεχόμενα να το προσέξουν περισσότερο από ότι εμείς οι εγχώριοι.
Καλύτερα να είναι δική τους αυτή η ευκαιρία.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
απο την εποχη του σχεδιου Μαρσαλ και της σφαλιαρας του Πιουριφοι δεν εχουμε κυριαρχια γενικοτερα.Τωρα μετα τις υπογραφες το παραδεχτηκαμε κιολας.Αλλα,ξερεις η παραδοχη του γεγονοτος στις σχεσεις τις κανει δυσκολες και για τους δυο.Εκτιμηση,αυτοεκτιμηση...
θα έλεγα από το 1823 και το πρώτο δάνειο, θα έλεγα από το 1827 και τη ναυμαχία του Ναυαρίνου - για να μην γράψω από τότε που οι Άγγλοι βαρέθηκαν τους έλληνες πειρατές του Αιγαίου
εστιάζω όμως κι εγώ από το Β'ΠΠ και μετά, όταν η "βοήθεια" του σχεδίου Μάρσαλ φαγώθηκε μέχρι τα τέλη του '70...
γιατί πάλι οι ίδιοι να τα πάρουν;
Post a Comment