5.7.11

Νέο σχέδιο επί τάπητος για το ελληνικό πακέτο-FT

Οι μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης θα συναντηθούν εκ νέου την Τετάρτη, στο Παρίσι, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης ως προς τους όρους της συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα.

Όπως αποκαλύπτουν οι "Financial Times", που επικαλούνται πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις, η νέα πρόταση θα περιλαμβάνει ελκυστικότερους όρους για τη συμμετοχή των τραπεζών από το αρχικό σχέδιο των Γάλλων, που έκανε λόγο για μετακύλιση των ληξιπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων σε 30ετείς τίτλους και αφορούσε στο ήμισυ των τοποθετήσεων των τραπεζών σε ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι όροι της γαλλικής πρότασης -που χρησιμοποιήθηκε ως βάση συζήτησης στην αντίστοιχη συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας- χαρακτηρίστηκαν από Ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά και από την ελληνική πλευρά, ιδιαίτερα περιοριστικοί. Επιπλέον, οι γερμανικές τράπεζες υποστήριξαν πως το χρονοδιάγραμμα των 30 ετών στη λήξη των νέων ομολόγων είναι πολύ μακρύ, ενώ δήλωσαν ότι θα δεχτούν να μετακυλίσουν τίτλους συνολικής αξίας μόλις 3,2 δισ. ευρώ.

"Τώρα, σύμφωνα με δύο πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, τα δύο βασικά στοιχεία του αρχικού γαλλικού σχεδίου -το ύψος του επιτοκίου και το ποσοστό των τίτλων που θα μετακυλιστούν- θα αλλάξουν", αναφέρουν οι "Financial Times". 

Βάσει της νέας πρότασης, το επιτόκιο θα μειωθεί στο 5,76%. "Το βασικό επιτόκιο θα είναι κυμαινόμενο με βάση το Euribor, που τώρα βρίσκεται στο 1,56%, συν ποσοστό της τάξεως του 1,7%", αναφέρουν οι "F.T." και συμπληρώνουν ότι το επιπλέον "ελατήριο" προσαύξησης του επιτοκίου βάσει της πορείας ανάπτυξης "θα έχει μέγιστο όριο της τάξεως του 2,5% και δεν θα εξαρτάται από την ανάπτυξη, αλλά από τον πληθωρισμό".
Επιπλέον, συζητείται η μετακύλιση να μην αφορά μόνο στο 50% των τίτλων που διαθέτουν οι τράπεζες, αλλά στο 70%. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/647519/Article.aspx

_________________________________________

Δεν περιμένω να εμφανιστεί ένα σχέδιο το οποίο να είναι πολύ ευνοϊκό για την Ελλάδα.
Η αισθητή διαφοροποίηση δείχνει να είναι η υιοθέτηση ρήτρας πληθωρισμού.

Τρία σχόλια επί τούτου:
1. διαχρονικά η αχίλλειος πτέρνα της εγχώριας εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής ήταν ο έλεγχος του πληθωρισμού (1821-1994). Υποτίθεται ότι η εγχώρια τεχνογνωσία κατόρθωσε να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο επί του πληθωρισμού από τη Γ' εκλογική νίκη ΑΓΠ και ειδικά από τη Σημίτη και μετά εποχή (ο δρόμος προς την ΟΝΕ) για πρώτη φορά στην εγχώρια οικονομική ιστορία
2. Η ρήτρα πληθωρισμού στην εποχή 2011+ είναι προς όφελος των δανειστών καθώς
α. δε βλέπω η ρήτρα να ξεκινάει από το πχ +1.5% και να μετριέται πάνω από εκεί
β. στη χρονιά 2012 αντί για σκέτο 5.75% - καθώς δύσκολα θα έχουμε %ΑΕΠ+@2012 - θα πάρουν το 5.76%+πληθωρισμό - δηλαδή, θα μας πιουν που θα μας πιουν το αίμα με το μπουρί της σόμπας, το σχέδιο εμφανίζει ακόμα μεγαλύτερο μπουρί...
γ. η εγχώρια οικονομία και η εγχώρια ανάπτυξη συνοδεύεται ΠΑΝΤΟΤΕ από πληθωριστικές προσδοκίες, πως αυτό θα αλλάξει;
δ. ο πληθωρισμός θα είναι σίγουρα επάνω, η ανάπτυξη; οπότε τι θα γίνει με το επιτόκιο;
3. ο πληθωρισμός συνδυάζεται με την ανάπτυξη (αύξηση%ΑΕΠ), συνεπώς θα είναι στοίχημα για την εγχώρια εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική να πετύχει ανάπτυξη χωρίς ιδιαίτερη επιβάρρυνση του πληθωρισμού, το οποίο αποτελεί έτσι κι αλλιώς ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΣΤΟΧΟ από την συμμετοχή μας στο κλαμπ ΟΝΕ (σήμείωση: τα οικονομικά των νομισματικών ενώσεων λένε ότι η ύπαρξη αυξημένου πληθωρισμού μεταφέρει στο μέλλον υψηλότερα ποσοστά ανεργίας)

υ.γ. ελπίζω να το πάω και λίγο πιο πέρα κάποια άλλη στιγμή

2 comments:

Ζάχαρη said...

οι τραπεζες δεν σκοτωνονται ποια να πρωτοπαει

geokalp said...

καλημέρα

δε νομίζω να τους ρωτάει και κάποιος...