20.2.12

'Αλλα λέει και άλλα σχεδιάζει ο Σόιμπλε; Ποια είναι η κρυφή ατζέντα του Γερμανού ΥΠΟΙΚ;

Αυστηρός αλλά και αισιόδοξος για την έκβαση του Eurogroup και την πορεία της χώρας επιλέγει να εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες ο Βόλφανγκ Σόιμπλε. Κι όμως, πηγές προσκείμενες στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών διαρρέουν τις παρασκηνιακές του κινήσεις, που ούτε λίγο ούτε πολύ στόχο έχουν την χρεοκοπία της Ελλάδας, που ίσως να ακολουθήσει και μια έξοδος από το ευρώ.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Der Tagesspiegel, ο Σόιμπλε δηλώνει αισιόδοξος για την έκβαση του σημερινού Eurogroup, το οποίο θα αποφασίσει «για συνολικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί βήμα βήμα», αλλά και για «ειδικό λογαριασμό χρέους», ενώ θεωρεί βέβαιη την έγκριση του πακέτου από το γερμανικό Κοινοβούλιο στις 27 Φεβρουαρίου. Επιπλέον, δείχνει κατανόηση προς τα δεινά που περνούν οι Ελληνες πολίτες λόγω των σκληρών μέτρων λιτότητας.

Ο Σόιμπλε απορρίπτει την υπόθεση ότι η Γερμανία προσπαθεί να επιβληθεί στην Ελλάδα και χρησιμοποιεί, όπως λέει, μια φράση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, για να τονίσει πως ''η Ελλάδα έχει μια σειρά από προβλήματα που συσσωρεύτηκαν εν μέρει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν και να αντιμετωπιστούν γρήγορα, απαιτούνται επώδυνες διαδικασίες», ενώ προσθέτει: «γι΄ αυτό και οι αλλαγές δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν και είναι και ένας από τους λόγους γιατί κατά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων προγραμμάτων και στόχων δεν πετυχαίνουν όλα τόσο γρήγορα και συνολικά όσο θα το επιθυμούσαμε- και όπως θα έπρεπε να γίνεται προς το συμφέρον της χώρας.''

''Κι έπειτα'', συνεχίζει, ''κάτι τέτοιο βλάπτει και την αξιοπιστία. Η αξιοπιστία όμως είναι και το σημαντικότερο- όχι μόνο σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και έναντι των αγορών, των δυνητικών επενδυτών, ακόμη και απέναντι στον ίδιο το λαό. Γι' αυτό και όλοι οι Ευρωπαίοι, μεταξύ αυτών και η ελληνική κυβέρνηση, συμφώνησαν τον Οκτώβριο, ότι χρειαζόμαστε περισσότερη συνδρομή, περισσότερους ελέγχους κατά την εφαρμογή των προγραμμάτων. Αυτό είναι το θέμα, τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο''.

Σε χθεσινό ρεπορτάζ, όμως, της βρετανικής Telegraph, ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης αποκαλύπτει την κρυφή ατζέντα του Γερμανού ΥΠΟΙΚ.

"Πιστεύει πως οι Έλληνες δεν μπορούν να κάνουν ό, τι χρειάζεται να γίνει. Ακόμη όμως κι αν, ως εκ θαύματος, κατόρθωναν αυτά που έχουν υποσχεθεί, ο ίδιος – και όλο και περισσότεροι εντός της ένωσης – είναι πεπεισμένοι ότι δεν αρκούν για να βγει η Ελλάδα από τη μαύρη τρύπα.''

Στο πλαίσιο αυτό, τα σχέδια της Γερμανίας έχουν αλλάξει. ''Η νέα ιδέα είναι να δηλώσει η ελληνική κυβέρνηση χρεοκοπία και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για ένα ακόμα μεγαλύτερο κούρεμα. Για τον ίδιο το Σόιμπλε δεν είναι και τόσο μια ερώτηση του αν, αλλά περισσότερο μια ερώτηση του πότε'', τονίζει η πηγή.

Κι αν, όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο Σόιμπλε δεν έχει καταφέρει ακόμα να πάρει με το μέρος του τη Γερμανίδα καγκελάριο, καθώςη Μέρκελ "πιστεύει πως μια ελληνική χρεοκοπία θα δημιουργούσε ένα κύμα σοκ με ανάλογες επιπτώσεις σε άλλες χώρες και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη διάλυση της νομισματικής ένωσης'', ο  Γερμανός υπουργός έχει αντίθετη άποψη.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως εφόσον οι αγορές θεωρούν ήδη την Ελλάδα χρεοκοπημένη, μια επίσημη χρεοκοπία δεν θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=108024

__________________________________________________

χαίρομαι όταν διαβάζω λογικά πράγματα από ανθρώπους που κρατούν τύχες
με μόνη διαφορά ότι αυτή τη φορά δεν θα έχουμε missed coupon payment αλλά η θελημένη χρεοκοπία
θα χρεοκοπήσουμε επίσημα όταν ενεργοποιηθούν τα CAC's
λέτε να μη συμβεί;


No comments: