20.2.12

Οι έλληνες βλέπουν έως 1000 μονάδες το ΧΑ και έως 5 ευρώ την Εθνική

Το ελληνικό χρηματιστήριο αποτελεί το νέο θέατρο επιχειρήσεων των απανταχού ελλήνων κερδοσκόπων.
Εσωτερικοί παίκτες θεσμικά χαρτοφυλάκια κυρίως αμοιβαία κεφάλαια, αλλά και βασικοί μέτοχοι αλλά και μηχανισμοί των διοικήσεων των τραπεζών έχουν καταστρώσει ένα σχέδιο το οποίο  έχει ένα απλό στόχο να υλοποιηθούν σε υψηλές τιμές οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών που θα είναι πολλές σε ποσότητα ενώ τα σχέδια θα υλοποιηθούν σε σχεδόν παραπλήσιο χρόνο. Στο σχέδιο αυτό έχει ενταχθεί ανοργάνωτα και ο μικρομέτοχος παρασυρμένος από τον ενθουσιασμό της ανόδου.

Στο  διάστημα μεταξύ Μαρτίου έως Ιουνίου θα έχει υλοποιηθεί το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Γεγονός επίσης είναι ότι αγορές τραπεζικών μετοχών πραγματοποίησαν και ορισμένοι  έλληνες του εξωτερικού οι οποίοι χρησιμοποιώντας τις μεγάλες ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα πραγματοποίησαν ενδιαφέρουσες συναλλαγές που δεν καθόρισαν τάση προφανώς αλλά έδωσαν το στίγμα τους.
Στα επιτελεία των τραπεζών μιλούν ανοικτά για συγκεκριμένους στόχους για το ΧΑ.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι 1000 μονάδες για τον γενικό δείκτη και τα 5 ευρώ για την μετοχή της Εθνικής τράπεζας.
Στα επιτελεία των τραπεζών, ίσως όχι όλων αλλά ορισμένων επικρατεί ευφορία ότι γενικώς χρηματιστηριακά η αγορά με συντονισμένο και εσωτερικό τρόπο θα συνεχίσει ανοδικά.
Σε αυτή την εκτίμηση δεν συμφωνούν όλοι και ειδικά οι ξένοι οι οποίοι με την στάση τους δεν συμμετέχουν στο ράλι της αγοράς, το υπερβολικό και κερδοσκοπικό ράλι της αγοράς.
Είναι αξιοσημείωτο ότι από τα στοιχεία που παραθέτουμε σε καθημερινή βάση για την συναλλακτική δραστηριότητα των ξένων δεν προκύπτουν μεγάλες συναλλαγές πλην ορισμένων εξαιρέσεων.
Οι ξένοι γιατί δεν συμμετέχουν ενεργά στο ράλι;
Με βάση εκτιμήσεις τους αναμένουν 2 σημαντικές εξελίξεις
1)το γεγονός ότι το θετικό κλίμα θα αλλάξει και η ευφορία που καλλιεργείται θα ανατραπεί.
Εκτιμούν ότι ενώ η δανειακή σύμβαση θα εγκριθεί όπως και το PSI+ η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την πρόσκρουση.
2)Θεωρούν ότι λόγω των επικείμενων αυξήσεων κεφαλαίου στις τράπεζες οι οποίες θα είναι μεγάλης κλίμακας οι τοποθετήσεις θα πρέπει να γίνουν στην επόμενη φάση μετά την ολοκλήρωση τους.
Αποτελεί απορία πάντως γιατί οι ξένοι δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη στην αγορά έστω για να εκμεταλλευθούν το ράλι που σημειώνεται στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ακόμη και στις κινήσεις trading είναι πολύ προσεκτικοί και αυτό προφανώς προβληματίζει.
Ορισμένοι αμφισβητούν τα καθημερινά στοιχεία που παραθέτουμε για τις κινήσεις των ξένων.
Έχουμε προτρέψει πολλούς να μας αντιπαραβάλλουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι ξένοι τοποθετούνται αλλά ακόμη αναμένουμε….

Μια απάντηση στην κριτική ορισμένων

Το www.bankingnews.gr από την δημιουργία του αρχές του 2010 έως σήμερα είχε και έχει ένα βασικό στόχο την ενδελεχή ενημέρωση γύρω από τα τραπεζικά δρώμενα, την οικονομία, τις αγορές με μια ματιά όχι αποστειρωμένη και ψυχρή αλλά προσεγγίζοντας τις εξελίξεις με άποψη και θέση.
Τον Μάρτιο του 2010 το ΧΑ διαπραγματευόταν στις 2100 με 2200  μονάδες είχαμε υποστηρίξει - αυτή ήταν η άποψη και της Goldman Sachs – ότι το ΧΑ θα υποχωρήσει στις 1250 μονάδες.
Η πλειοψηφία των επενδυτών το αξιολόγησε και οι περισσότεροι έγιναν πιο συντηρητικοί.
Οι μόνιμα επικριτές μας χλεύαζαν ότι το ΧΑ ουδέποτε θα βρεθεί στις 1250 μονάδες και στα μπλοκ άλλων οικονομικών site δεχόμασταν σχεδόν καθημερινά κριτική καλόπιστη και κακόπιστη.
Το ΧΑ βρέθηκε στις 1400 μονάδες και τότε – πλέον μπορούμε να το επικαλεστούμε τώρα ελληνική πηγή με πολύ καλή άποψη για το τραπεζικό σύστημα – εκτιμούσε ότι το ΧΑ θα σπάσει τις 1000 μονάδες.
Πολλοί ξένοι υποστήριζαν τις 800 μονάδες και υιοθετήσαμε την άποψη αυτή καθώς διαβλέψαμε ορθά ότι οι τράπεζες και η οικονομία θα διολισθήσουν επικίνδυνα.
Ενθυμούμαι τα στοιχήματα τότε ορισμένων που υποστήριζαν ότι το ΧΑ δεν θα σπάσει τις 1000 μονάδες.
Η πλειοψηφία των επενδυτών – πιστεύουμε ότι διαδραματίσαμε σημαντικό ρόλο – άρχισε να παρακολουθεί στενότερα τις δικές μας προσεγγίσεις που δεν ήταν τίποτε άλλο από θέσεις κυρίως μεγάλων ξένων επενδυτών.
Το ΧΑ έσπασε τις 1250 μονάδες και έσπασε τις 1000 μονάδες.
Τότε έγκαιρα σπεύσαμε να αναφέρουμε ότι το ΧΑ με μια στάση πέριξ των 750 με 770 μονάδες θα βρεθεί στις 500-550 μονάδες.
Προσέξτε οι στόχοι αυτοί είχαν λάβει υπόψη ότι θα παραταθεί η απενεργοποίηση του μηχανισμού του short selling.
Οι περισσότεροι επενδυτές έγκαιρα είχαν πάρει θέσεις short – προφανώς όχι εμείς δεν έχουμε καμία επενδυτική δραστηριότητα στο ΧΑ από τις αρχές του 2010 για λόγους ηθικής τάξης και προτρέπουμε να διερευνηθεί κατά οποιαδήποτε τρόπο – και έβγαλαν υπερκέρδη
Οι περισσότεροι κράτησαν πολύ αμυντική στάση και προστάτεψαν το κεφάλαιο τους.
Κάποιοι λιγότεροι συνέχισαν να μας λοιδορούν αλλά το ΧΑ κατέληξε στις 620 μονάδες.
Ορισμένοι τώρα έσπευσαν να αναφέρουν ότι αποτύχαμε γιατί η αγορά πήγε στις 620 μονάδες και όχι στις 550 με 550 μονάδες.
Επίσης κάποιοι μας κάνουν κριτική ότι χάσαμε το πρόσφατο ράλι σε επίπεδο ενημέρωσης, ότι δηλαδή δεν το διαγνώσαμε έγκαιρα.
Δεν μου άρεσε ποτέ και δεν το έχω κάνει ποτέ και δεν θα το κάνω ποτέ να βγαίνω κατόπιν εορτής και να υποστηρίζω ότι η αγορά θα πάει πάνω ή κάτω ενώ έχει εκδηλωθεί το φαινόμενο.
Μετά Χριστό προφήτης μπορεί να γίνουν πολλοί.
Εμείς στην φάση της ανόδου αποφύγαμε να πάρουμε θέση και τονίσαμε ότι εμφανίζει κερδοσκοπικά χαρακτηριστικά.
Κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς και δεν αναφερόμαστε σε τραπεζίτες μας περνούσαν την άποψη ότι το ράλι δεν έχει λογική.
Το www.bankingnews.gr δεν ήταν και δεν είναι σύμβουλος επενδύσεων, ούτε το επιδιώκουμε ούτε μας επιτρέπεται.
Όμως το www.bankingnews.gr είναι ένα εργαλείο ενημέρωσης με άποψη που δέχεται την επιδοκιμασία των πολλών και την αποδοκιμασία των λίγων.
Καταλήγοντας όλα αυτά τα αναφέραμε γιατί μικρό μέρος των ελλήνων επενδυτών ξεχνάει εύκολα, δεν διδάσκεται από το παρελθόν.
Ορισμένοι θεωρούν ότι ακλουθώντας τις πρακτικές του παρελθόντος, θα γίνουν πλούσιοι σε μια χρεοκοπημένη οικονομία.
Προφανώς και επιζητούμε όλοι οι αναγνώστες μας να είναι κερδισμένοι αυτό είναι αυτονόητο.
Όμως να θυμάστε αγαπητοί φίλοι το σήριαλ της Ελλάδος δεν έχει τελειώσει.
Προσωπικά δεν ανήκω στην ομάδα των αισιόδοξων. Όταν πληρώνω με συνέπεια τις υποχρεώσεις μου προς το κράτος και ο τεχνικός, ο γιατρός, ο δικηγόρος συνεχίζουν απροκάλυπτα να φοροδιαφεύγουν, κατανοώ ότι όχι μόνο δεν άλλαξε κάτι αλλά η κατάσταση επιδεινώνεται.
Ποιος θα διασώσει την Ελλάδα; Η Γερμανία κατάστρωσε το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδος και οι έλληνες υβρίζουν την Γερμανία.
Όχι κύριοι τα χειρότερα είναι εμπρός απλά κάντε υπομονή θα είναι πολύ επώδυνο το μέλλον. Μακάρι να κάνουμε λάθος αλλά δυστυχώς λάθος δεν θα κάνουμε εδώ θα είμαστε και εδώ θα είστε.

http://www.bankingnews.gr/%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CE%BD%CE%AD%CE%B1/item/36943-%CE%BF%CE%B9-%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B2%CE%BB%CE%AD%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%AD%CF%89%CF%82-1000-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%AD%CF%89%CF%82-5-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%BE%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%AC-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BF-%CE%B3%CF%8D%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC%CF%82-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CF%89-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BC%CE%BA-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B5%CF%80%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CE%B5%CF%82

No comments: