7.2.12

Ειδικό τραπεζικό λογαριασμό για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους προωθεί ο γαλλογερμανικός άξονας

Την αποσύνδεση της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους από την πορεία των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας δρομολογεί ο γαλλογερμανικός άξονας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μίλησαν την Δευτέρα για τη δημιουργία ενός δεσμευμένου τραπεζικού λογαριασμού για την αποπληρωμή των τόκων του χρέους, ιδέα με την οποία συμφώνησε δημοσίως και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ εκτιμάται ότι έχει τη στήριξη της Κομισιόν και αρκετών κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

Όπως είπε την Τρίτη, μιλώντας στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο RBB Inforadio, η ιδέα αυτή «δεν είναι παράλογη», ωστόσο προσέθεσε ότι δεν χρειάζεται βνα διευθυτηθούν ακόμη οι «τεχνικές» λεπτομέρειες της πρότασης.

Παράλληλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελβετική εφημερίδα, ο κ. Γιούνκερ εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της .

Σύμφωνα με το Reuters, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε προς την Tages-Anzeiger ότι αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, οι άλλες χώρες θα πρέπει και πάλι να επενδύσουν «αδιανόητα» κεφάλαια για τη στήριξη του νομίσματος.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, εκφράζοντας την πεποίθηση  ότι «η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».

Ο Γιούνκερ υποστήριξε πως  το ευρώ θα επιβιώσει της τρέχουσας κρίσης χρέους, υπογραμμίζοντας ότι «όλοι ξέρουν πως το τέλος του ευρώ θα σημαίνει το τέλος της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ευρώ θα είναι ένα σταθερό νόμισμα το οποίο θα διατηρήσει την αγοραστική του ισχύ και θα καθιερωθεί ακόμη και σαν διεθνές νόμισμα.

Το κινεζικό γουάν, το αμερικανικό δολάριο και το ευρώ θα είναι τα τρία κυρίαρχα νομίσματα παγκοσμίως σε 20 χρόνια, δήλωσε, εκτιμώντας πως στο μέλλον η ευρωζώνη θα περιλαμβάνει περισσότερες χώρες από ό,τι έχει σήμερα.

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231149120

Γνωστή στην Ελλάδα η πρόταση για τη δημιουργία λογαριασμού για την αποπληρωμή του χρέους

Η πρόταση της Γερμανίας για τη δημιουργία λογαριασμού για την αποπληρωμή των τόκων του ελληνικού δημοσίου χρέους η οποία διατυπώθηκε χθες μετά τη συνάντηση του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και της Καγκελαρίου της Γερμανίας 'Αγγελας Μέρκελ δεν είναι άγνωστη στην ελληνική κυβέρνηση.
 
Τόσο σε επίπεδο οικονομικών εμπειρογνωμόνων της Ευρωζώνης όσο και σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών η σχετική πρόταση και παραλλαγές της έχουν αναλυθεί από το Δεκέμβριο αρκετές φορές.
Σαρκοζί και Μέρκελ δήλωσαν χθες πως στο πλαίσιο του δεύτερου μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας θα δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός εγγύησης των τόκων του κεφαλαίου, ώστε μέρος των φορολογικών εσόδων ή των εισπράξεων από αποκρατικοποιήσεις να διοχετεύεται στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.
Έτσι, οι δανειστές μας θα γνωρίζουν πως το χρέος εξυπηρετείται και ότι η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε χρεοστάσιο, κάτι που δυναμικά θα μπορούσε να την οδηγήσει και ταχύτερα την Ελλάδα στις αγορές.
Σημειώνεται πως ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Passauer Neue Presse είχε παρουσιάσει ένα σχέδιο για τη δημιουργία εθνικών funds ειδικού σκοπού, στα οποία θα εισφέρεται το χρέος των χωρών της ευρωζώνης που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ με στόχο την αποπληρωμή εντός 20 ετών.
Σύμφωνα με εκείνη την πρόταση που ομοιάζει με την νέα πρόταση των Σαρκοζί και Μέρκελ κάθε ένα από τα κράτη-μέλη του ευρώ θα πρέπει να τοποθετήσουν σε αυτό το ειδικό fund το μέρος του χρέους του που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ και να το καλύπτει με τα φορολογικά έσοδα. Έτσι, μέσα σε μια περίοδο 20 ετών, το χρέος θα πρέπει να μειωθεί στο 60% του ΑΕΠ.
Πάντως, ήδη στα Eurogroup που μεσολάβησαν από τις αρχές Δεκεμβρίου τονίσθηκε ότι τέτοιες προτάσεις που έχουν ως στόχο τη συγκέντρωση δισεκατομμυρίων ευρώ από τους φορολογούμενους θα συναντήσουν προβλήματα στη διαδικασία κύρωσής τους από τα εθνικά κοινοβούλια και θα στιγματισθούν ως αντιδημοφιλείς.

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231149127


____________________________________________

είχα κάτει δει παλαιότερα, όμως η Καθημερινή το είχε τη Κυριακή
το ανέβασα

No comments: