20.2.12

Διψήφιο το ποσοστό μείωσης των κρατήσεων στον τουρισμό από τις παραδοσιακές αγορές

Διψήφιο είναι μέχρι στιγμής το ποσοστό μείωσης των κρατήσεων, για τη φετινή τουριστική σεζόν στην Ελλάδα, από βασικές παραδοσιακές αγορές, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και οι σκανδιναβικές χώρες, ενώ μικρότερες είναι οι απώλειες από την Αγγλία, σύμφωνα με εκπροσώπους της ξενοδοχειακής αγοράς. Στον αντίποδα, από ανερχόμενες αγορές όπως η ρωσική και η ισραηλινή οι κρατήσεις κινούνται σε ανοδική τροχιά.
Ωστόσο, ακόμη είναι νωρίς για την εξαγωγή ασφαλών εκτιμήσεων, καθώς έως σήμερα έχει συγκεντρωθεί ποσοστό μεταξύ 15% και 20% επί του συνόλου των ετήσιων κρατήσεων.
Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, μετά και τα πρόσφατα επεισόδια στο κέντρο της πόλης, οι προβλέψεις των φορέων κάνουν λόγο για τη χειρότερη σεζόν των τελευταίων ετών. Από τις κυριότερες επιπτώσεις των επεισοδίων στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας είναι το πάγωμα των κρατήσεων -μια τάση η οποία επηρεάζει την πληρότητα των μονάδων έως και το καλοκαίρι- και η πρόθεση οργανωτών συνεδρίων και εταιρικών εκδηλώσεων να ακυρώσουν τις διοργανώσεις τους.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Γιάννης Ρέτσος, αναφέρει ότι διανύουμε την πιο κρίσιμη περίοδο του τελικού προγραμματισμού και προκρατήσεων, όπου οι ξένοι Tour Operators θα πρέπει οριστικά να αποφασίσουν με βάση τη ζήτηση για τον αριθμό των πτήσεων ανά προορισμό. Επίσης, τονίζει, η παρατεταμένη διαπραγμάτευση για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση έχει φέρει για μία ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας στο προσκήνιο αρνητικά και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το υφεσιακό περιβάλλον πολλών χωρών της Ευρώπης, επιδρά αρνητικά στις προκρατήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, η μεγαλύτερη υστέρηση παρατηρείται από τη Γερμανία, η οποία όμως έχει περισσότερο να κάνει με το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για τη χώρα μας στη γερμανική κοινή γνώμη, ενώ έντονα πτωτικά κινούνται και οι αγορές της Ολλανδίας και της Σκανδιναβίας. Η βρετανική αγορά, υπογραμμίζει, προσπαθεί να ισορροπήσει από το αρχικά διψήφιο αρνητικό πρόσημο παρουσιάζοντας σημεία βελτίωσης, ενώ θετικά είναι τα νούμερα της Ρωσίας. Εως τις αρχές Μαρτίου, προβλέπει, ότι θα μπορεί να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ασφάλεια η κατεύθυνση της φετινής τουριστικής σεζόν.
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ εκτιμά ότι ακόμα και εάν οι όροι της νέας δανειακής σύμβασης εφαρμόζονταν στο ακέραιο, η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να διασφαλιστεί χωρίς ανάπτυξη. Και εδώ, τονίζει, έρχεται ο τουρισμός ο οποίος απέδειξε με τα αποτελέσματά του το 2011, χρονιά ύφεσης για την ελληνική οικονομία της τάξης του -6,2% ότι μπορεί να αποτελέσει τον βασικό αναπτυξιακό μοχλό της χώρας. Αυτό, όμως, διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνει χωρίς θωράκιση και προστασία από την Πολιτεία και από την κοινωνία. Και συνεχίζει: «H καταστροφή της Αθήνας την Κυριακή που μας πέρασε, για πολλοστή φορά από τον Δεκέμβριο του 2008, πέρα από τη σκληρή πραγματικότητα των υλικών ζημιών, στέλνει προς το εξωτερικό το μήνυμα, μέσω της εικόνας, πως η πρωτεύουσα της χώρας μας και κατ' επέκταση η Ελλάδα είναι ανασφαλής και κοινωνικά ασταθής».
Τέτοιες ενέργειες, προσθέτει, πρέπει να διαχωριστούν από τις υγιείς διαμαρτυρίες απλών πολιτών και να αντιμετωπιστούν έτσι όπως πράγματι τους αξίζει, ως εγκληματικές πράξεις. Τέλος, καλεί την Πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο να πάψει να παίζει τον ρόλο του απλού παρατηρητή βάζοντας διλήμματα στους πολίτες, αλλά να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστούν οι περιουσίες των πολιτών, η φήμη της χώρα, αλλά και οι θυσίες των Ελλήνων τα τελευταία δύο χρόνια.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100004_19/02/2012_473060

________________________________

το 3ο τρίμηνο συγκράτησε την ύφεση στο -6.8%
φέτος;
 

No comments: