12.2.12

Ανοιχτός σε μεταρρυθμίσεις ο νέος ηγέτης της Κίνας

Ο Σι Τζινπίνγκ θα είναι ο επόμενος γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος και πιθανά πρόεδρος από το 2013
Bloomberg
Η επαρχία Ζετζιάνγκ είναι πατρίδα κάποιων από τους πιο επιτυχημένους Κινέζους επιχειρηματίες, όπως ο Ζονγκ Κινγκού, έμπορος αναψυκτικών, και ο Λι Σούφου, ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Geely International. Πολλοί επιχειρηματίες της περιοχής επαίρονται που πέτυχαν χωρίς μεγάλη βοήθεια από την κυβέρνηση. Επί πενταετία, η παραλιακή αυτή επαρχία, με πληθυσμό 54,4 εκατομμυρίων, ήταν και «πατρίδα» του Σι Τζινπίνγκ. Ο οποίος, στα 58 χρόνια του και έχοντας υπάρξει ανώτατος αξιωματούχος του Ζετζιάνγκ το 2002-07, πρόκειται φέτος να γίνει γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος. Τον Μάρτιο του 2013 πιθανόν να αναλάβει την προεδρία.
Το «καπιταλιστικό πνεύμα» της επαρχίας έχει διαποτίσει τον κ. Σι, σύμφωνα με τον ντόπιο δισεκατομμυριούχο Λου Γκουανγκιού, του οποίου ο όμιλος Wanxiang κατασκευάζει εξαρτήματα αυτοκινήτων. «Οταν γίνει γενικός γραμματέας, θα είναι ακόμα πιο ανοιχτός και θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και στη ζωή των ανθρώπων», αφού «έζησε πέντε χρόνια στο Ζετζιάνγκ».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θα διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τον χαρακτήρα και τη φιλοσοφία του κ. Σι, όταν ο Κινέζος αξιωματούχος επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο στις 14 Φεβρουαρίου. Ο κ. Σι θα ταξιδέψει επίσης στην Καλιφόρνια και στην Αϊόβα, πολιτεία που του έκανε «πολύ βαθιά εντύπωση» όταν την επισκέφθηκε, το 1985. Κάτι τέτοια περιστατικά ίσως είναι απάντηση σε όσους αμφισβητούν τη δέσμευση της Κίνας στον καπιταλισμό.
«Συνεχίζουμε να προβληματιζόμαστε, τόσο εξαιτίας όσων συμβαίνουν στην Κίνα, όπου η πορεία προς μια οικονομία της αγοράς φαίνεται να έχει μείνει στάσιμη, όσο και ως προς το ποιες κρατικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να επιβιώσουν σε αγορές όπως των ΗΠΑ, της Ευρώπης ή της Αφρικής», τονίζει ο Κρίστιαν Μερκ, πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα. Οι Αμερικανοί διπλωμάτες παρακολουθούν τον κ. Σι, γιο αντιπροέδρου της κυβέρνησης και συζύγου της Πενγκ Λιγουάν, διάσημης λαϊκής τραγουδίστριας αλλά και υψηλόβαθμου στελέχους στον κινεζικό στρατό.
Το Ζετζιάνγκ διαθέτει το μικρότερο χάσμα αγροτικής και αστικής κατανάλωσης μεταξύ των 31 επαρχιών της Κίνας. Οι αγρότες του, μάλιστα, έχουν κατά μέσον όρο τα μεγαλύτερα σπίτια όλης της χώρας, ενώ η επαρχία είναι πέμπτη σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Ως έπαρχος, ο κ. Σι απλοποίησε τη διαδικασία εγγραφής νέων εταιρειών, διευκόλυνε τη δανειοδότηση ιδιωτικών εταιρειών και ενίσχυσε την προστασία της ιδιωτικής περιουσίας. Ωστόσο, κάποιοι επισημαίνουν ότι η διοίκηση της Κίνας διαφέρει από εκείνη του καπιταλιστικού Ζετζιάνγκ. Ως πρόεδρος, ο κ. Σι θα πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία όχι μόνο των «καπιταλιστών» του Ζετζιάνγκ αλλά και των κρατικών εταιρειών, εκ των οποίων πολλές -όπως οι China Mobile και China Petroleum & Chemical- έχουν την έδρα τους στο Πεκίνο. «Βεβαίως και το Ζετζιάνγκ είναι πιο προοδευτικό», παραδέχεται ο Λιεν Τσαν, πρώην αντιπρόεδρος της Ταϊβάν. «Ομως, υπάρχουν και σχετικώς λιγότερο εξελιγμένες επαρχίες και περιοχές. Δύσκολα επιτυγχάνεται η ισορροπία».
Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο κ. Σι είναι η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες, όλες κρατικές, παρέχουν πιστώσεις δισεκατομμυρίων στους κρατικούς εταιρικούς κολοσσούς, αλλά και σε επαρχίες και πόλεις. Πολλοί ιδιώτες επιχειρηματίες, στο μεταξύ, δανείζονται με υπέρογκα επιτόκια ή δεν δανείζονται καθόλου. Ακόμα και στο Ζετζιάνγκ, γνωστό για το μη
κρατικό χρηματοπιστωτικό σύστημά του, οι επιχειρήσεις διψούν για ρευστό, κάτι που προκάλεσε πέρυσι πιστωτική κρίση και κυβερνητική παρέμβαση.
Οικονομολόγοι που μελετούν τη σχετικά ισότιμη κατανομή πλούτου της επαρχίας υποστηρίζουν ότι το «μοντέλο Ζετζιάνγκ», που ευνοεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προσφέρει πιθανή λύση σε ενδεχόμενες κοινωνικές αναταραχές που θα μπορούσε να προκαλέσει η διεύρυνση του εισοδηματικού χάσματος. «Το Ζετζιάνγκ είναι η ελπίδα μου για την Κίνα», τονίζει ο Φρεντ Χου, πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs για την Κίνα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_12/02/2012_472148

No comments: