21.2.12

H Kίνα προχώρησε σε μείωση απαιτήσεων κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες

Aποσκοπώντας να τονώσει την ανάπτυξη
Eυάλωτες στους κραδασμούς παραμένουν οι BRICs

Bloomberg, Reuters, AP
Σε μείωση των απαιτήσεων κεφαλαιακής επάρκειας για τις κινεζικές τράπεζες προχώρησε το Πεκίνο, αποσκοπώντας στην τόνωση της οικονομίας.
Πάντως, σύμφωνα με έρευνα της Maplecroft, η οποία απευθύνεται σε επιχειρήσεις και επενδυτές, τόσο η Κίνα όσο και οι υπόλοιπες γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Ρωσία, η Βραζιλία και η Ινδία (BRICs) φαίνεται ότι δεν έχουν καταστεί λιγότερο ευάλωτες στους οικονομικούς και άλλους κινδύνους, παρά την ισχυρή τους ανάπτυξη την τελευταία τετραετία. Η Κίνα θεωρείται χώρα μεσαίου κινδύνου, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία, ενώ από τις ασφαλέστερες παραμένουν η Γερμανία και η Αυστραλία, μεταξύ άλλων.
Ειδικότερα, η κινεζική κυβέρνηση επιδιώκει με την ελάφρυνση των κεφαλαιακών απαιτήσεων των τραπεζών να τονώσει τον δανεισμό και να στηρίξει την ανάπτυξη υπό συνθήκες αποθέρμανσης της αγοράς ακινήτων και όξυνσης της ευρωπαϊκής κρίσης, η οποία επηρεάζει δυσμενώς τις εξαγωγές. Με απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, από τις 24 Φεβρουαρίου, οι τράπεζες θα πρέπει να κρατούν αποθεματικά μισή ποσοστιαία μονάδα λιγότερο από ό,τι σήμερα, προσθέτοντας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα περί τα 400 δισ. γουάν (63 δισ. δολ.). Κατά τη Standard Chartered, θα ακολουθήσουν τουλάχιστον τρεις τέτοιες μειώσεις στο 2012, ενώ η HSBC κάνει λόγο για τουλάχιστον δύο.
Tο Πεκίνο δεν προτίθεται, πάντως, να αποδυναμώσει την εκστρατεία της για τη χαλιναγώγηση του πληθωρισμού. Ο πρωθυπουργός Γουέν Tζιαμπάο αναφέρθηκε στην ανάγκη «συντονισμού των πολιτικών το τρέχον τρίμηνο, δίνοντας προσοχή στις οικονομικές συνθήκες». Τον Ιανουάριο, στις 47 από τις 70 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας οι τιμές κατοικιών υποχώρησαν. Στο δε πεδίο των επιτοκίων οι αρμόδιες αρχές πιθανώς να αναμένουν μια περικοπή τους έως τα μέσα του έτους, ενώ οι τιμές καταναλωτή επιβραδύνθηκαν κάτω του 3% από 4,5% τον Ιανουάριο. Οι δύο μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την κινεζική οικονομία, σύμφωνα με τον πρώην οικονομολόγο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τσανγκ Ζιάν, είναι η επιδείνωση των προοπτικών στην Ε.E. και η ταχύτερη της αναμενόμενης μείωση των επενδύσεων στα ακίνητα στη χώρα.
EπιρρεπείςΠέραν τούτου, τόσο η Κίνα όσο και οι λοιπές αναδυόμενες (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία) δεν είναι λιγότερο επιρρεπείς στους οικονομικούς κραδασμούς από το παρελθόν, σύμφωνα με την εταιρεία αποτίμησης οικονομικού κινδύνου, Maplecroft. «Η αντοχή μιας χώρας σε εξωτερικά και εσωτερικά σοκ οικοδομείται συν τω χρόνω κι έτσι, ενόσω το πολιτικό περιβάλλον των BRIC βελτιώνεται, ίσως διαπιστώσουμε και βελτίωση της ανθεκτικότητάς τους, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις», επισημαίνει στον «Ατλαντα Παγκοσμίου Κινδύνου» η Maplecroft.
Η καλύτερη διακυβέρνηση και οι μεταρρυθμίσεις δεν συμβαδίζουν πάντα με την ανάπτυξη, οπότε οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες εμφανίζονται πιο ευπρόσβλητες σε κινδύνους όπως η τρομοκρατία και η κλιματική αλλαγή.
Συνολικά 41 χώρες θεωρούνται υψηλού κινδύνου λόγω κακής διακυβέρνησης, συστημικής διαφθοράς και τρομοκρατίας, μεταξύ των οποίων η Ρωσία και η Ινδία. Η Κίνα θεωρείται μεσαίου κινδύνου, ενώ στην ίδια ομάδα βρίσκεται και η Βραζιλία.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_21/02/2012_473182

No comments: