21.2.12

Σίγουρος για υψηλό ποσοστό συμμετοχής στο PSI δηλώνει ο Τσ. Νταλάρα του IIF

Την βεβαιότητά του ότι θα υπάρξει ισχυρή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους (PSI) εξέφρασε την Τρίτη ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, μετά την έγκριση από το Eurogroup του νέου πακέτου στήριξης των 130 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

O σύμβουλος του IIF, Ζαν Λεμιέρ (σύμβουλος και του προέδρου της BNP Paribas), δήλωσε από την πλευρά του ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα υποστούν ζημίες που θα ξεπεράσουν το 70% από την συμμετοχή τους στο PSI.

«Η πιθανότητα να μην ολοκληρωθεί αυτό με μια εθελοντική διαδικασία είναι πολύ μικρή», είπε ο κ. Νταλάρα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας του Eurogroup.

Η συμφωνία προβλέπει την παραγραφή περίπου 107 από τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού κρατικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές, ένα ποσό πρωτοφανές σε αναδιάρθρωση κρατικού χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε σήμερα πως θα παρουσιάσει «γρήγορα» ένα νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο με το οποίο θα θεσπίζονται στα ομόλογα οι ρήτρες συλλογικής δράσης.

Οι ρήτρες αυτές υπάρχουν στα περισσότερα κρατικά ομόλογα και επιτρέπουν να επεκτείνεται μια πρόταση αποδεκτή τουλάχιστον από ένα προκαθορισμένο ποσοστό των πιστωτών, στο σύνολο των κατόχων ομολόγων.

Ο κ. Νταλάρα και ο κ. Λεμιέρ, επανέλαβαν ότι έγκειται στην ελληνική κυβέρνηση να προσδιορίσει πώς λογαριάζει να επιτύχει το ζητούμενο ποσοστό συμμετοχής στην ανταλλαγή.

«Οι ρήτρες συλλογικής δράσης είναι ένα θέμα για τους Έλληνες», είπε ο κ. Λεμιέρ.

Ωστόσο, ο Τσάρλς Νταλάρα επισήμανε πως «κατ' αρχήν» η αναδρομική εισαγωγή ρητρών συλλογικής δράσης «είναι μια ιδέα που δεν είναι καθόλου δελεαστική».

Η συμφωνία δεν αποτελεί ένα «οριστικό σημείο καμπής» για τη ζώνη του ευρώ, αλλά ένα στάδιο που θα πρέπει να συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, είπε ακόμα ο κ. Νταλάρα.

«Δεν θα έλεγα πως πρόκειται για ένα οριστικό σημείο καμπής», αλλά «αισθάνομαι πως θα εγγραφεί σε μια διαδικασία αλλαγής», εξήγησε.

«Η απουσία λύσης στην κρίση του ελληνικού χρέους βαραίνει πάνω στην ευρωζώνη σχεδόν συνεχώς εδώ και δύο χρόνια», υπενθύμισε.

«Ο Ζαν κι εγώ ταξιδεύουμε πολύ και έχουμε δει σε ποιο σημείο η ανικανότητα των αρχών της ευρωζώνης και ημών μαζί τους, δεν θέλω να κατηγορήσω κανένα, να βρουν ένα πεδίο συνεννόησης προκάλεσε τη διαρκή αμφιβολία των επενδυτών και αυτών που δραστηριοποιούνται στις αγορές παντού στον κόσμο», πρόσθεσε.

Τα έκτακτα μέτρα που εληφθησαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους τελευταίους μήνες (σ.σ τα 3ετή δάνεια) και η σημερινή συμφωνία για την Ελλάδα «έθεσαν τους σπόρους για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στη ζώνη του ευρώ», σημείωσε.

Υψηλή συμμετοχή βλέπουν οι γερμανικές τράπεζες


Τα πιστωτικά ινστιτούτα προετοιμάζονταν εδώ και μήνες για την παραγραφή ενός μέρους του ελληνικού χρέους και «γι' αυτό εκτιμώ ότι θα είναι πολλοί οι ιδιώτες πιστωτές που θα συμμετάσχουν στο συμβιβασμό» σε εθελοντική βάση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μίκαελ Κέμερ, ο διευθυντής της γερμανικής Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Τραπεζών (BdB).

«Μόνον αν όλοι σπρώξουν προς την ίδια κατεύθυνση θα μπορέσουν πραγματικά να βελτιωθούν οι προοπτικές για την Ελλάδα», τόνισε.

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231182774

No comments: