28.1.14

Bernanke: Υπερασπίστηκε το QE - WSJ: Νέα περικοπή στο QE από Fed στις 29/1

Ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, υπερασπίστηκε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, λέγοντας ότι βοήθησε την οικονομία και ότι δεν δημιουργεί προς το παρόν κινδύνους για "φούσκες" στις αγορές.
"Δεν πιστεύουμε πως η ανησυχίες για την χρηματοοικονομική σταθερότητα πρέπει στο σημείο αυτό να μας παρεκκλίνουν από την ανάγκη για επεκτατική νομισματική πολιτική" σημείωσε σε φόρουμ που διοργάνωσε το ινστιτούτο Brookings.
O κ. Bernanke δήλωσε ότι οι αγορές στοιχείων ενεργητικού αποδείχθηκαν αποτελεσματικές, υπογραμμίζοντας πως δεδομένου ότι είχαν εξαντληθεί τα όρια της συμβατικής νομισματικής πολιτικής, η Fed ένιωσε πως πρέπει να λάβει επιπρόσθετα μέτρα.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο κ. Bernanke υποστήριξε πως σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με το πρόγραμμα χαλάρωσης, θεωρεί ποιον βάσιμο αυτόν για την χρηματοοικονομική αστάθεια. Ο ίδιος τόνισε πως αυτή την στιγμή οι τιμές των στοιχείων ενεργητικού δεν έχουν υπερβεί τα ιστορικά όρια.
"Για όσους τα τελευταία πέντε χρόνια λένε ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα του υπερπληθωρισμού, θα τους παραπέμψω στα σημερινά στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή και θα υποστηρίξω πως ο πληθωρισμός δεν αποτελεί σημαντικό κίνδυνο της πολιτικής αυτής" πρόσθεσε.

http://www.euro2day.gr/news/world/article/1174618/bernanke-yperaspisthke-to-qe.html

Η Federal Reserve πρόκειται να προχωρήσει σε περικοπή του προγράμματος αγορών ομολόγων για δεύτερη φορά σε έξι εβδομάδες τον Ιανουάριο, εκτιμούν οι παρατηρητές, σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal.
Από τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed, οι δημοσιογράφοι της WSJ βγάζουν το συμπέρασμα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα ανακοινώσει νέα μείωση του προγράμματος παροχής ρευστότητας QE στην πρώτη τακτική συνεδρίαση του 2014.
Πέρσι η Fed δαπανούσε 85 δισ. δολ. μηνιαίως για τις αγορές κρατικών ομολόγων και τιτλοποιημένων στεγαστικών χρεογράφων αλλά στα τέλη του περασμένου έτους ανήγγειλε περικοπή κατά 10 δισ. δολ.
Στην συνεδρίαση 28-29 Ιανουαρίου, που θα είναι η τελευταία για τον απερχόμενο διοικητή Ben Bernanke, προβλέπεται να αποφασιστεί μείωση του προγράμματος κατά 10 δισ. δολ. επιπλέον, στα 65 δισ. δολ. μηνιαίως.

http://www.euro2day.gr/news/world/article/1175948/wsj-nea-perikoph-sto-qe-apo-fed-stis-291.html

No comments: