28.1.14

Σε υψηλό 6ετίας η ανάπτυξη της Βρετανίας - Πτώση πληθωρισμού Δεκεμβρίου στο 2%

Η βρετανική οικονομία έκλεισε το 2013 με την ταχύτερη ανάπτυξη των τελευταίων 6 ετών, παρά τη μικρή επιβράδυνση του τελευταίου τριμήνου. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της Γηραιάς Αλβιόνας αναπτύχθηκε κατά 0,7% το τέταρτο τρίμηνο – σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών – από 0,8% το προηγούμενο τρίμηνο.
Για το 2013, το βρετανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 1,9% που είναι και ο υψηλότερος ετήσιος ρυθμός για τη χώρα από το 2007. «Είναι εμφανές πλέον ότι λειτουργεί ο μακροπρόθεσμος οικονομικός μας σχεδιασμός» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν και συμπλήρωσε: «Είναι επίσης εμφανές ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην ανάκαμψη θα ήταν να εγκαταλείψουμε το σχέδιο που δημιουργεί θέσεις εργασίας και ένα πιο λαμπρό οικονομικό μέλλον»
Η ταχεία ανάπτυξη της Βρετανίας αλλάζει και τα δεδομένα για την Τράπεζα της Αγγλίας με πολλούς αναλυτές να προβλέπουν ότι επίκειται αύξηση επιτοκίων από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,5%. Ο διοικητής της ΒοΕ, Μαρκ Κάρνεϊ έχει δηλώσει πως δεν υπάρχει λόγος για άμεση αύξηση των επιτοκίων. Η ανεργία όμως, έχει μειωθεί περισσότερο από όσο αναμενόταν.

http://www.euro2day.gr/news/world/article/1178113/anaptyxh-07-gia-th-vretania-to-d-trimhno.html

Ο πληθωρισμός στην Βρετανία επιβραδύνθηκε αναπάντεχα τον Δεκέμβριο, ευθυγραμμιζόμενος με τον στόχο 2% της Bank of England για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε από το 2,1% του Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η βρετανική στατιστική υπηρεσία. Η πλειοψηφία των αναλυτών περίμεναν ότι ο δείκτης τιμών θα παραμείνει σταθερός.
Η υποχώρηση του πληθωρισμού πιθανόν να επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να κρατήσει τα επιτόκια σε αρνητικά ρεκόρ για μεγαλύτερο διάστημα, ώστε να ενισχυθεί ο δυναμισμός της οικονομικής ανάκαμψης.

http://www.euro2day.gr/news/world/article/1173642/vretanias-ptosh-plhthorismoy-dekemvrioy-sto-2.html

No comments: