28.1.14

Δόση γιοκ μέχρι το Μάρτη

Σε μια καταρχήν συμφωνία τον Φεβρουάριο, που θα ξεκλειδώσει τις δόσεις προς την Αθήνα τον Μάρτιο, ποντάρει πλέον η κυβέρνηση. Στο χθεσινό Eurogroup οι Ευρωπαίοι κατέστησαν σαφές ότι χρήματα χωρίς να έχει κλείσει συμφωνία με την τρόικα δεν δίνονται, ενώ ασκήθηκαν πιέσεις για να προχωρήσει η αξιολόγηση που άρχισε τον Σεπτέμβριο και ακόμα τρέχει.
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ήταν ξεκάθαρος: χρειάζεται επιπλέον δουλειά προτού επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα. Επίσης κάλεσε την ελληνική πλευρά να συνεχίσει την προσπάθεια. Δεν φάνηκε να στέκεται ιδιαίτερα στους πολιτικούς κινδύνους που γεννά για την Αθήνα η λήψη μέτρων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ευρωεκλογές έχουν όλες οι χώρες». Περισσότερο αισιόδοξος ωστόσο εμφανίστηκε ο Όλι Ρεν, ο οποίος δήλωσε ότι έγινε πρόοδος και ότι σύντομα η τρόικα θα είναι στην Αθήνα. Το πότε ακριβώς όμως θα γίνει αυτό παραμένει αδιευκρίνιστο.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Στουρνάρας στάθηκε στα πολύ καλά αποτελέσματα που έχει παρουσιάσει η χώρα, με σημαντικότερο το πρωτογενές πλεόνασμα των 830 εκατ. ευρώ. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές σε ορισμένα σημεία με την τρόικα, αν και υπογράμμισε ότι το οικονομικό επιτελείο παρουσιάζει εναλλακτικές προτάσεις και γι' αυτό, όπως είπε, στόχος είναι η απόφαση για την επόμενη δόση να ληφθεί στο Eurogroup του Μαρτίου.
Κατά τον υπουργό Οικονομικών, υπάρχουν αποκλίσεις για τα μέτρα του 2014, αλλά, όπως είπε, η τρόικα ζητά διοικητικές μεταρρυθμίσεις και όχι μέτρα λιτότητας, που θα φέρουν μεγαλύτερη αύξηση εσόδων. Χαρακτηριστική ως προς αυτό ήταν και η συνέντευξη του επικεφαλής του ESM Κλ. Ρέγκλινγκ o οποίος στη WSJ δήλωσε πως η εσωτερική υποτίμηση έκανε τον κύκλο της στην Ελλάδα.
Αγκάθι ωστόσο στη διαπραγμάτευση είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζει η Αθήνα στο να περάσει το πακέτο των αλλαγών που προτείνει ο ΟΟΣΑ και κυρίως αυτών που αφορούν το γάλα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι η Αθήνα θα τις εφαρμόσει στο 80%, ενώ για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα φαίνεται πως η επιλογή της κυβέρνησης είναι να πωλούνται από τα φαρμακεία, αλλά με απελευθερωμένες τιμές.
Αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι καμία επιχείρηση δεν ζητά άρση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.
Σχετικά με το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2014-2015, υποστήριξε ότι έχουν επισημανθεί οι τομείς όπου αναμένεται εξοικονόμηση και αφορούν κυρίως την αναδιάρθρωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat, εκτίμησε ο υπουργός.

Αμβλύνονται οι διαφορές

Να σημειωθεί ότι το μεσημέρι της Τρίτης ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος εκτιμούσε ότι οι διαφορές με την τρόικα αμβλύνονται και εκτίμησε ότι είναι δυνατή η συμφωνία χωρίς νέα μέτρα.
Υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 είναι πιθανό να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, αντί 830 εκατ. που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Σκληρό παζάρι γίνεται για το δημοσιονομικό κενό που η τρόικα υπολογίζει σε 3 δισ. ευρώ, μέγεθος που δεν δέχεται η ελληνική πλευρά.

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1178057/dosh-giok-mehri-to-marth.html

No comments: