28.1.14

Ιαπωνία: Έλλειμμα ρεκόρ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών / Εμπορικό έλλειμμα ρεκόρ - MS: Καμπανάκι για ιαπωνική οικονομία

Σε επίπεδα ρεκόρ διευρύνθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ιαπωνίας το Νοέμβριο, καθώς η πτώση του γεν οδήγησε υψηλότερα το κόστος των εισαγωγών αλλά δεν κατάφερε να δώσει ώθηση στις εξαγωγές.
Το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το έλλειμμα ανήλθε στα $5,75 δισ. To νούμερο αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχει σημειωθεί από τότε που ξεκίνησε η επίσημη καταγραφή των στοιχείων το 1985
Όπως μεταδίδει η WSJ, αναλυτές εκτιμούν πως το έλλειμμα του Νοεμβρίου αντανακλά την αύξηση στην εγχώρια ζήτηση, καθώς οι καταναλωτές συγκεντρώνουν αποθέματα αγαθών πριν από την αναμενόμενη αύξηση στο φόρο πωλήσεων τον Απρίλιο.
"Η εγχώρια ζήτηση έχει ενισχυθεί ενόψει της αύξησης στο φόρο επί των πωλήσεων, πιέζοντας υψηλότερα τις εισαγωγές. Αυτό αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το Μάρτιο" ανέφερε στην WSJ ο Takeshi Minami, επικεφαλής οικονομολόγος στην Norinchukin Research Institute.
"Τα ισοζύγια πληρωμών αναμένεται να επιστρέψουν σε θετικό έδαφος πριν το Μάρτιο, αν και θα συνεχίσουμε πιθανότατα να βλέπουμε εμπορικά ελλείμματα" πρόσθεσε.
Tα οικονομικά στοιχεία δείχνουν πως ένας ακόμη παράγοντας που οδηγεί υψηλότερα το έλλειμμα είναι και η μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές ενέργειας.
Τα τελευταία τριάντα χρόνια οι ισχυρές εξαγωγές παρήγαγαν σε μόνιμη βάση μηνιαία πλεονάσματα, μέχρι τον καταστροφικό σεισμό τον Μάρτιο του 2011 και το τσουνάμι που προκάλεσε ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Όλοι οι αντιδραστήρες του εργοστασίου έχουν κλείσει λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια του κοινού, αναγκάζοντας την Ιαπωνία να βασιστεί περισσότερο στις εισαγωγές ενέργειας.
Το κόστος των εισαγωγών αυτών αυξάνεται όσο το γεν αποδυναμώνεται, βαθαίνοντας το εμπορικό έλλειμμα και οδηγώντας στο κόκκινο το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

http://www.euro2day.gr/news/world/article/1173640/iaponia-elleimma-rekor-sto-isozygio-trehoyson.html

Σε νέο ρεκόρ εκτινάχθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Ιαπωνίας με κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών που κλιμακώνει τη νευρικότητα ως προς την επιτυχία του πειράματος των Αμπενομικών.
Συγκεκριμένα, το εμπορικό έλλειμμα της Ιαπωνίας άγγιξε το 2013 τα 11,5 τρισ. γεν καταγράφοντας αύξηση 65% σε ετήσια βάση. Βασική αιτία ήταν η εκτόξευση των ενεργειακών εισαγωγών στον απόηχο της πυρηνικής καταστροφής της Φουκοσίμα που συρρίκνωσε την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη χώρα. Επίσης η υποχώρηση του γεν κατά 20% έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια του 2013 ενίσχυσε την αξία των εισαγωγών.
Είναι η τρίτη διαδοχική χρονιά κατά την οποία η Ιαπωνία – μία καθαρά εξαγωγική οικονομία – καταγράφει εμπορικό έλλειμμα. Βασικό ρόλο παίζει η σαρωτική πολιτική του πρωθυπουργού Σϊνζο ΆΜπε ο οποίος πρακτικά διπλασίασε τη νομισματική βάση της χώρας και προχώρησε σε δραστική επέκταση της δημοσιονομικής πολιτικής προκειμένου να βγάλει την Ιαπωνία από την 20ετή στασιμότητα. Στόχος του είναι να δοθεί ώθηση στις εξαγωγές μέσω της αποδυνάμωσης του γεν. Παράλληλα, όμως, το αδύναμο νόμισμα καθιστά ακριβότερες τις εισαγωγές.
Μόνο το Δεκέμβριο του 2013, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 25% και οι εξαγωγές κατά 15%.

http://www.euro2day.gr/news/world/article/1177655/emporiko-elleimma-rekor-gia-thn-iaponia.html

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι ο πληθωρισμός και η αύξηση των δαπανών απειλούν να οδηγήσουν την οικονομία της Ιαπωνίας στο χείλος του γκρεμού, εν μέσω ενδείξεων πως οι επενδυτές κρατικών ομολόγων ετοιμάζονται για άνοδο στις τιμές καταναλωτή.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, σε χθεσινή δημοπρασία κρατικών ομολόγων διασυνδεδεμένων με τον πληθωρισμό η τιμή ήταν υψηλότερη από την αναμενόμενη, καθώς η κάλυψη έφτασε το 2,87. Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου, η απόδοση στα 10ετη ομόλογα θα αυξηθεί στο 0,84% ως το 2014, οδηγώντας σε απώλειες 0,5%. Αυτή θα είναι η πρώτη χρονιά αρνητικών επιστροφών από το 2003, με βάση το δείκτη της Bank of America Merrill Lynch.
O Robert Feldman, επικεφαλής στο τμήμα ανάλυσης της Morgan Stanley για την Ιαπωνία, υποστηρίζει πως η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει δύο με τρία χρόνια για να περιορίσει τις δαπάνες ή να έρθει αντιμέτωπη με μια ενδεχόμενη κρίση.
"Υπάρχει ο κίνδυνος οι πληρωμές τόκων να διογκωθούν αν η κυβέρνηση αποτύχει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα όταν ο πληθωρισμός και οι αποδόσεις κινηθούν υψηλότερα" ανέφερε ο κ. Feldman σε συνέντευξη που έδωσε στο Τόκιο στις 8 Ιανουαρίου. "Χωρίς μια αύξηση στα φορολογικά έσοδα από μια αισθητή βελτίωση στην πραγματική οικονομία, υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης" προειδοποίησε.
Η κυβέρνηση θα αυξήσει το φόρο επί των πωλήσεων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 8% τον Απρίλιο και στο 10% τον Οκτώβριο του 2015.
"Η άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής μπορεί να γίνει εξαιρετικά δύσκολη, πυροδοτώντας ένα ασταμάτητο αρνητικό σπιράλ χρέους, για αυτό χρειάζονται βαθιές περικοπές στις δαπάνες" δήλωσε ο κ. Feldman, ο οποίος προηγουμένως είχε εργαστεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. "Η υπερβολική εξάρτηση στις αυξήσεις φόρων για την βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης είναι εξαιρετικά επικίνδυνη" πρόσθεσε.

http://www.euro2day.gr/news/world/article/1172605/ms-kampanaki-gia-iaponikh-oikonomia.html


 

No comments: