28.1.14

JP Morgan: Στο 70% η πιθανότητα εκλογών πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015

Η πιθανότητα να διενεργηθούν εκλογές στην Ελλάδα πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015 αγγίζει το 70% εκτιμά σε έκθεση της η JP Morgan, η οποία βλέπει ως πιο βασικό σενάριο να στηθούν κάλπες στο τέλος του τρίτου τριμήνου ή στις αρχές του τέταρτου τριμήνου του 2014.
Αναλυτικά, η JP Morgan αναφέρει ότι μετά τις διπλές εκλογές του 2012, η ελληνική κυβέρνηση έχει παραμείνει στην εξουσία περισσότερο από ό,τι προέβλεπε η πλειονότητα των  αναλυτών.
Στο διάστημα αυτό έχει προσφέρει ένα σχετικά σταθερό πολιτικό περιβάλλον, δημιουργώντας περιθώριο για την αντιμετώπιση της ελληνικής οικονομικής και πολιτικής κρίσης και τη δημιουργία των θεμελίων για την ανάκαμψη. Ωστόσο, υπάρχουν σημάδια ότι η περίοδος της σχετικής σταθερότητας πλησιάζει στο τέλος της, προειδοποιεί η JP Morgan.
Ο διεθνής οίκος υποστηρίζει ότι ακόμα και αν δεν γίνουν τελικά οι εκλογές το 2014, το ενδεχόμενο εκλογικής αναμέτρησης θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό σκηνικό. Η Ελλάδα θα εισέλθει σε μια παρατεταμένη εκλογική περίοδο, με την προσοχή να στρέφεται μακριά από την εφαρμογή του μνημονίου.
Σύμφωνα με την JP Morgan ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να κερδίσει τις εκλογές, αυξάνοντας την αβεβαιότητα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Η JP Morgan βλέπει πιθανότητα πάνω από 60% να κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως ο συνδυασμός της οικονομικής ανέχειας και της αντιπάθειας προς την πολιτική ελίτ αναμένεται να οδηγήσει τους ψηφοφόρους στην αγκαλιά του συγκεκριμένου κόμματος.
Ωστόσο, διαπιστώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να μετριάζει τις θέσεις του σε μια σειρά ζητήματα, ανοίγοντας τη δυνατότητα συμβιβασμού με τους δανειστές. Συγκεκριμένα, σημειώνει τη μετατόπισή του στο θέμα της αντιμετώπισης του χρέους. Το 2012 υποστήριζε ότι θα επιδιώξει τη μονομερή διαγραφή του, ενώ τώρα τονίζει ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για νέα ελάφρυνση.

Εξασθένηση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από την Ελλάδα σηματοδοτεί και το τέλος της πιο κρίσιμης φάσης της δημοσιονομικής προσαρμογής. Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει πλήγμα στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης και στη δικαιολόγηση των σχεδίων της για την οικονομία. Την ίδια στιγμή, επιταχύνεται η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, με τους βουλευτές να αναζητούν άλλες επιλογές σε μια ευρύτερη συμμαχία. Η JP Morgan επισημαίνει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει πολύ ισχνή πλειοψηφία και είναι μεγάλος ο πειρασμός να δοθεί στον ΣΥΡΙΖΑ η ευκαιρία να κάνει τη διαπραγμάτευση. Νέα προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος ή μια απόρριψη μέτρων από το ΣτΕ μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες παραιτήσεις βουλευτών, εκτιμά.

Ο αντίκτυπος από τις ευρωοεκλογές του Μαΐου

Οι πιέσεις στην κυβέρνηση μπορεί να γίνουν μη διαχειρίσιμες τους επόμενους τέσσερις με πέντε μήνες, προβλέπει η JP Morgan. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να φέρει καλά αποτελέσματα στις ευρωοεκλογές του Μαΐου, όπως και το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής. Το ΠΑΣΟΚ προβλέπεται να κινηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διάλυση και σε νέες εκλογές.

Η εκλογή Προέδρου τον Φεβρουάριο του 2015

Το κοινοβούλιο πρέπει να ψηφίσει για νέο Πρόεδρο πριν από τις 4 Φεβρουαρίου 2015, όπου απαιτούνται 180 ψήφοι για την εκλογή ενός υποψηφίου. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν βρει τις ψήφους αυτές το κοινοβούλιο θα διαλυθεί. Η JP Morgan επισημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμηνύσει ότι θα ψηφίσει κατά οποιουδήποτε υποψήφιου της κυβέρνησης, όπως και τα περισσότερα από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεδομένης της κόπωσης που θα έχει υποστεί η κυβέρνηση ως το πρώτο τρίμηνο του 2015, οι πιθανότητες να επιβιώσει με τη στήριξη μικρών κομμάτων είναι μικρές, προβλέπει ο διεθνής οίκος.

http://www.euro2day.gr/news/market/article/1178221/jp-morgan-sto-70-h-pithanothta-eklogon-to-2014.html

No comments: