Δύο λόγια για την "αναπάντεχη αναθεώρηση" του αμερικάνικου ΑΕΠ στο Q2 2008. Tα επίσημα στοιχεία εδώ.
Πρώτα ιστορία!
Τι έλεγε το consensus για την αμερικάνικη οικονομία στις αρχές του 2008;
Πάμε κάτω γρήγορα, πάμε μετά επάνω γρήγορα, αλλιώς "γρήγορη ανάπτυξη", αλλιώς σχήμα ύφεση τύπου V.
Τι έλεγαν οι περισσότεροι πριν από ένα μήνα;
Η κατάσταση στην οικονομία θα διαρκέσει περισσότερο από όσο νομίζαμε... Ή κάπως έτσι. Κι αυτό μεταφράζεται σε σχήμα ύφεσης U.
Σχήματα ύφεσης και πιθανότητες στις 9/4
Η ανακοίνωση του Q2 2008 συνέπεσε με την αναθεώρηση ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ του Q4 2007. Σχετικό flashnote.
O συνδυασμός έβγαζε και μάλλον συνεχίζει να βγάζει σχήμα ύφεσης τύπου W: κάτω-επάνω γρήγορα, ξανά κάτω. Και το ερώτημα πλέον είναι πόσο θα διαρκέσει το "ξανά κάτω". Κι αν αυτά τα δύο συνδυαστούν κλίνουμε προς περισσότερο προς το U.
Αλλά το σχήμα W είναι μάλλον το πιο ορθό.
Ακόμα, τα στοιχεία του ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν μπορεί στην επικεφαλίδα να είχαν το 3.3% αλλά περιείχε κι άλλα...
Δύο μόνο λόγια: οι εθνικοί λογαριασμοί προσπαθούν να μετρησουν το "πλούτο" της χώρας και χρησιμοποιούνται τρεις τρόποι: με τη μέτρηση των παραγόμενων προϊόντων, των εισοδημάτων/κερδών (από τη παραγωγή των προϊόντων) και της δαπάνης (του ποσού που δαπανήθηκε για να αγοραστούν). Η μέθοδος της μέτρησης του εισοδήματος (GDI - πρώτη ανάγνωση του για το Q2 2008) δεν ήταν και τόσο καλή... Για την ακρίβεια υπολείπεται του GDP...
(σχετικό λινκ εισαγωγής στη μακρο-οικονομία για τις μεθόδους μέτρησης)
Ακόμα, οι εξαγωγές εκτινάχθηκαν 13.2%. Θετικό το νούμερο σίγουρα. Πόσο τοις εκατό του ΑΕΠ μετριούνται οι εξαγωγές; Πόσο τοις εκατό μετριέται ο τομέας των υπηρεσιών; Οι καταναλωτές μάλλον έχουν μεγαλύτερη δύναμη στα χέρια τους και επηρεάζουν πολύ περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα.
Για να μην γράψουμε για το $ που από τα μέσα του 2ου τριμήνου αυξάνει!
Για τα αποθέματα δεν είδαμε κάτι στους τίτλους των εφημερίδων...
Τέλος, να δούμε και τη συμμετοχή του αμερικάνικου κράτους στο νούμερο του ΑΕΠ. Γιατί, καλές οι ιδιωτικοποιήσεις που αυξάνουν τον ανταγωνισμό, καλές και οι παραγγελίες φρεγατών και ελικοπτέρων στα ιδιωτικά εργοστάσια...
[εύκολα μπορεί κάποιος να γράψει ότι το 3.3% δεν είναι πιστευτό! Παρακολουθούμε την αγορά εργασίας και δεν βλέπουμε ακόμα φως...]
Πολλοί παραπονιούνται που "κάθε εβδομάδα στην Αμερική βγάζουν κι άλλο δείκτη". Δεν είναι μόνο ότι έρχεται κάθε ημέρα κι ένας νέος, έχουν πάει πιο πέρα: αναθεωρούν κιόλας!
Και ένα μότο που κυκλοφούσε ήταν "οι υφέσεις πάντοτε ξεκινούν από θετικά νούμερα", τα οποία στη συνέχεια αναθεωρούνται προς τα κάτω.
[συγκρίνετε εάν θέλετε με τις πρόσφατες εγχώριες αποφάσεις οικονομικής πολιτικής, που χρησιμοποιούν στατιστικά, π.χ. των φορολογικών δηλώσεων, του 2005 και 2006 (οικονομικά έτη 2006 και 2007)...]
Συνεπώς, θα πρέπει να περιμένουν όλοι... Κυρίως γιατί δεν είναι λογικό μια κατάσταση να περιγράφεται με μελανά χρώματα και στο άκουσμα ότι η ανάπτυξη αναθεωρήθηκε προς τα πάνω όλοι να θεωρούν ότι έφτιαξε η κατάσταση. Τέτοιοι κύκλοι δεν κλείνουν από τη μία μέρα στην άλλη, έστω κι αν η προηγούμενη εμπειρία - '90-'91 και '01, από δύο τρίμηνα - είναι ο οδηγός.
Αυτή τη φορά όμως τα προβλήματα είναι πολύ περισσότερα και πολύ μεγαλύτερα από τις δύο τελευταίες φορές. Και η κατάσταση παραμένει σε ομίχλη.
Bloomberg: "Outside of trade, the economy is considerably weaker,'' said Carl Riccadonna, an economist at Deutsche Bank Securities Inc. in New York. ``When you look at the spending, it looks terrible for the second half of the year.''
Reuters: "This number seems to overstate the underlying strength even though exports are obviously strong," said James O'Sullivan, an economist at UBS Securities in Stamford, Connecticut.
Πληθωρισμός λόγω τιμών καυσίμων
Παρακολουθώ καθημερινά τα πρατήρια υγρών καυσίμων που βρίσκονται στο δρόμο μου. Τα φθηνότερα έφτασαν μέχρι τα 1,10€/lt όταν το πετρέλαιο έκανε το πρόσφατο πάτο του. Και τώρα που πήρε λίγο επάνω, μέχρι τα €120/βαρέλι, δεν βρήκα κανένα που να μην είχε κάνει αύξηση...
Συνεπώς, και σε συνδυασμό με άλλα γνωστά, δεν αναμένεται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου να αποκλιμακωθούν στα επίπεδα που απολαμβάναμε πριν χρόνια.
Αλλά ας προσπαθήσω να το συνδυάσω και με το παραπάνω μέρος. Η πορεία του πετρελαίου είναι ένας καλός δείκτης ύφεσης, καθώς όποτε η τιμή παρουσίαζε αύξηση μεγαλύτερη από 100%, 200% ή και περισσότερο είχαμε "ύφεση". Και αυτή τη φορά ο κανόνας επιβεβαιώθηκε και από τα $20-30 στις αρχές της δεκαετίας φτάσαμε στα $145.
Ο λόγος της πτώσης 20% από τα υψηλά ήταν κυρίως οι πιθανότητες ύφεσης, μια κατάσταση των οικονομικών η οποία θα μείωνε την κατανάλωση καυσίμων.
και λόγω μετακύλισης αυξήσεων των παραγωγών στο κόστος των προϊόντων
Το συγκεκριμένο σημείο θα μας απασχολήσει αρκετά.
Και δεν πρόκειται για όσους σχετίζονται με την αγορά καυσίμων ή προϊόντων. Μιλάμε για το μεγάλο πλήγμα για όλους που είναι τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, τα οποία ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τιμές τους αυξήθηκαν και για να αντισταθμιστούν οι χαμηλότερες πωλήσεις των προηγούμενων (μόνο;) μηνών.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
well its nice to know that you have great hits here.
help me.
Post a Comment