1.8.08

Kαλό Αύγουστο 2008! (flashnote)

Αυτή τη φορά έκανε λάθος η αγορά!!! To peak της σχεδόν συνέπεσε με το ξεκίνημα της πτώσης του αμερικάνικου ΑΕΠ... Αυτή τη φορά δεν κατάφερε να προεξοφλήσει!

Το τμήμα εμπορίου ανακοίνωσε εχθές το Q2 της οικονομίας και οι πάντες δυσαρεστήθηκαν! Και δεν ήταν από το πολύ καλό +1.9% - άσχετα εάν οι προβλέψεις ήθελαν 2.3% - που "χάλασε"... Ήταν το -0.2% του Q4 2007, όπως αναθεώρηκε, καθώς και η τρίτη ανάγνωση του Q1 08 στο 0.9%. Μάλιστα, το Q4 2007 ήρθε από το +0.6%... Κι όποιος δει το report, θα διαβάσει για αναθεώρησεις (προς τα κάτω περισσότερο) από το 2005...

1. Θα έχουμε κι άλλες αναθεωρήσεις μεγεθών, προς το χειρότερο
2. Επειδή το πακέτο επιστροφών φόρων του Μπους, ξοδεύτηκε μόλις στο Q2 08 και δύσκολα αυτό θα γυρίσει αρνητικό από το +1.9%, το σχημα ύφεσης που δείχνει να σχηματοποιείται είναι της μορφής W, με το πρώτο V να είναι τα Q4 07 - Q1 08.
3. Οι δείκτες ανεργίας ανεβαίνουν σε σημασία

Κι ο υπόλοιπος κόσμος ακολουθεί τα χνάρια της "μόνης υπερδύναμης"...

Το τι θα επακολουθήσει είναι καθαρά θέμα πολιτικής και πολιτικών: τι θέλουν, πως το θέλουν, τι κουράγια και τι σκοπούς έχουν...

2 comments:

Anonymous said...

Οπως έχουν πει δεκάδες οικονομολόγοι τα στοιχεία του ΑΕΠ είναι αναξιόπιστα στο να προβλέψουν μία ύφεση.Πολύ σημαντικότεροι δείκτες είναι η ανεργία και το πραγματικό εισόδημα.Επίσης μην ξεχνάμε οτι τα στοιχεία του πληθωρισμού έχουν "μαγειρευτει"πολλές φορες απο την δεκαετια του 70.Πολλοι είχαν προβλέψει αυτα τα νούμερα αλλα μέσα στην υστερία των μίντια για την νεα μεγάλη υφεση, τις τράπεζες που καταρρέουν τα κουπόνια φαγητού που εξαντλούνται κανείς δεν ψαχνει την αληθεια.Η αυξηση αυτη εξηγείται στατιστικά και με βάση τις συγκυρίες.Tα δεδομένα παραμένουν τα ίδια.

geokalp said...

δεν είναι και τόσοι πολλοί τελικά όσοι τα πρόβλεψαν!
δες ένα σημερινό ποστ που έχει τους 8 που τα κατάφεραν