Νέες δυσμενείς προβλέψεις και ανησυχητικά στοιχεία για τις οικονομίες σε ΗΠΑ και Ευρώπη ενίσχυσαν τους φόβους των οικονομολόγων ότι η ύφεση θα σημειώσει νέα επιδείνωση. Ο καθηγητής του Harvard, Μάρτιν Φέλντστεϊν, προβλέπει ότι η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να διολισθαίνει μέχρι το 2010 και ότι είναι απαραίτητο νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας. Το νέο σχέδιο για την αποτοξίνωση των τραπεζών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ίσως να μην είναι αρκετό.
Την ίδια στιγμή, στη Βρετανία ο πληθωρισμός σημείωσε ξαφνική άνοδο τον Φεβρουάριο στο 3,2%, λόγω ανατιμήσεων στα τρόφιμα και υποχώρησης της ισοτιμίας της στερλίνας, εξαιτίας της ύφεσης που δοκιμάζει τη βρετανική οικονομία.
Στην Ευρωζώνη οι προοπτικές ανάπτυξης του τομέα των υπηρεσιών και της μεταποίησης βελτιώθηκαν τον Μάρτιο, αλλά οι επιχειρήσεις διατυπώνουν αρνητικές προσδοκίες για την απασχόληση και τις τιμές. Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) σημείωσε μικρή αύξηση τον Μάρτιο, έναντι του Φεβρουαρίου, αλλά παραμένει κάτω από το κρίσιμο όριο των 50 μονάδων. Κάτω από τις 50 μονάδες προοιωνίζεται συρρίκνωση.
Στη Γαλλία ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παρέμεινε αμετάβλητος στο ιστορικό χαμηλό των 68 μονάδων τον Μάρτιο. Οι καταναλωτικές δαπάνες Φεβρουαρίου υποχώρησαν κατά 2%, έναντι πτώσης 0,8% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.
Στη Φινλανδία η κυβέρνηση προβλέπει για φέτος μείωση του ΑΕΠ κατά 5% και κατά 1,4% το 2010.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_25/03/2009_308812
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment