30.3.09

ΗΠΑ: Σήμερα το σχέδιο Ομπάμα για την σωτηρία της αυτοκινητοβιομηχανίας

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα το σχέδιό του για την σωτηρία του τομέα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία πρόκειται να δεχθεί μία γενναιόδωρη ενίσχυση από το δημόσιο, όμως υπό αυστηρές προϋποθέσεις.
Πριν όμως την ανακοίνωση του σχεδίου, φαίνεται πως έχει επιτευχθεί ένας άλλος στόχος: ο Ρίκ Γούαγκονερ, πρόεδρος του κολοσσού της αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors δεν πρόκειται να διατηρήσει τη θέση, καθώς-όπως τονίζουν πολλές αμερικανικές εφημερίδες-αναμένεται να παραιτηθεί κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης.
Η ίδια η εταιρεία αρνείται να επιβεβαιώσει την είδηση έως τουλάχιστον την ανακοίνωση του σχεδίου από τον Ομπάμα στις 18.00, ώρα Ελλάδος. Ο Ομπάμα δήλωσε χθες πως η κυβέρνηση θ’ απαιτήσει ακόμη πιο δραστική αναδιάρθρωση της GM και της Chrysler προτού τους παραχωρήσει την παραμικρή οικονομική βοήθεια, χωρίς εντούτοις να πρόκειται να τις αφήσει να καταρρεύσουν.
Υποφέροντας από την οικονομική κρίση, αλλά και την ανικανότητά τους να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα της αγοράς στις ΗΠΑ, για μικρότερα αυτοκίνητα με λιγότερη κατανάλωση, οι δύο εταιρείες ήδη έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα βοήθειας της αμερικανικής κυβέρνησης, που τους έχει παραχωρήσει δάνειο 17,4 δισ.δολάρια τον Δεκέμβριο. Εν τούτοις αυτά έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή και τώρα οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες αξιώνουν άλλα 21,6 δισ. από το κράτος για να επιβιώσουν.
Σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο Ομπάμα ναι μεν πρόκειται να υποσχεθεί βραχυπρόθεσμη βοήθεια στις δύο εταιρείας από την κυβέρνησή τους, αλλά αναμένεται «να επιβάλλει ένα αυστηρότατο χρονοδιάγραμμα» για να καταλήξουν σε μία συμφωνία με τους πιστωτές τους και τα εργατικά συνδικάτα.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/30/1647049.htm

No comments: