Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του Χ.Α., από το κλείσιμο της 9ης Μαρτίου που η αγορά βρέθηκε ενδοσυνεδριακά κάτω και από τις 1.460 μονάδες, ο γενικός δείκτης κατόρθωσε μέσα σε εννέα συνεδριάσεις να ανακάμψει κατά 12,18%.
Όμως μόνο 1 στις 6 μετοχές κατόρθωσε να κινηθεί ανοδικά σε ποσοστό ίσο η μεγαλύτερο με αυτό του γενικού δείκτη. Μάλιστα όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, σε σύνολο 285 μετοχών, μόνο οι 48 κινήθηκαν με άνοδο μεγαλύτερη του 12%, «συνοδεύοντας» έτσι την άνοδο του δείκτη. Την ίδια στιγμή 61 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, ενώ 33 δεν παρουσίασαν καμία μεταβολή.
την ανοδική εικόνα του Χ.Α. επηρέασαν δεικτοβαρείς μετοχές, όπως η Εθνική, η Πειραιώς, ο Τιτάν η Coca Cola, η Alpha ενώ το σύνολο σχεδόν της μικρής και η πλειονότητα της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, δεν αποκόμισαν παρά μια μικρή ανάκαμψη από τα χαμηλά επίπεδα.
η εντυπωσιακότερη άνοδος ανήκει στη μετοχή της εταιρείας Κατσέλης, η οποία είχε πιεστεί πολύ μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών που εισήλθαν στο Χ.Α. λόγω της συγχώνευσής της με την Αλλατίνη.
Στην πρώτη δεκάδα με τις μετοχές που σημείωσαν στο εξεταζόμενο διάστημα τη μεγαλύτερη άνοδο, βρίσκονται και οι τραπεζικοί τίτλοι των Πειραιώς, Εθνική και Κύπρου, οι οποίες μάλιστα έφτασαν σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που είχαν στις 17 Φεβρουαρίου, όταν ο γενικός δείκτης βρίσκονταν σε παρόμοια με τα τρέχοντα επίπεδα.
Αντίθετα οι τράπεζες Eurobank [EFGr.AT] και Alpha Bank [ACBr.AT] , αν και κινήθηκαν ανοδικά και μάλιστα καλύτερα από το γενικό δείκτη, δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στις τιμές που είχαν στις 17 Φεβρουαρίου, όταν δηλαδή ο γενικός δείκτης τιμών βρισκόταν στα ίδια επίπεδα.
Αντίστοιχα και η Alpha Bank, ενώ στις τελευταίες συνεδριάσεις κέρδισε 17,6% και βρέθηκε στα 4,35 ευρώ, απέχει αρκετά από τα 5,16 ευρώ που είχε στα μέσα Φεβρουαρίου. Επίσης και η Marfin Popular Bank, παρά την κατά 16% άνοδο της τιμής της από την 9η Μαρτίου, απέχει κατά 11% σε σχέση με τις 17 Φεβρουαρίου.
Η πορεία των παραπάνω τραπεζών αντικατοπτρίζει ουσιαστικά τον προβληματισμό που υπάρχει σχετικά με το μέλλον του κλάδου εξαιτίας της έκθεσης στα Βαλκάνια και της διόγκωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μάλιστα τα οικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν δεν έπεισαν τους επενδυτές ώστε να επανατοποθετηθούν ακόμη και σε τόσο χαμηλά επίπεδα.
Όσον αφορά στους κλάδους του Χ.Α., τα στατιστικά στοιχεία επαληθεύουν την εκτίμηση ότι το bear market rally που συντελέστηκε αποδίδεται αποκλειστικά στην πορεία των blue chips αφού ο σχετικό δείκτης FTSE ASE 20 κινήθηκε αποκομίζοντας κέρδη 14,5% το διάστημα από τις 9 μέχρι τις 20 Μαρτίου. Από την πλευρά του ο εν λόγω δείκτης ενισχύθηκε κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο, ο δείκτης του οποίου σημείωσε το ίδιο διάστημα κέρδη 22,7%.
Όσον αφορά τις άλλες κατηγορίες μετοχών, η μεσαία και η μικρή κεφαλαιοποίηση κινήθηκαν με μικρές αποδόσεις με τους δείκτες FTSE ASE 40 και FTSE ASE να σημειώνουν κέρδη μόνο κατά 3,5% και 4,3%.
Επίσης το σύνολο των κλαδικών δεικτών κινήθηκε με άνοδο μικρότερη του 10%, με εξαίρεση τα Τρόφιμα και Ποτά που κινήθηκαν ανοδικά κατά 18,3% λόγω της Coca Cola, ενώ ο δείκτης των Ασφαλειών υποχώρησε κατά 3,85% και των Μέσων Ενημέρωσης κατά 1%.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment