23.3.09

Σχέδιο διάσωσης των τραπεζών απογειώνει τη Wall

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε σχέδιο βάσει του οποίου θα επιτευχθεί η αγορά προβληματικών περιουσιακών στοιχείων των αμερικανικών τραπεζών συνολικής αξίας 1 τρισ. δολαρίων, προκειμένου να αναστηθεί το «παραλυμένο» χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ. Επιδοκιμάζει η αγορά, με το δείκτη Dow Jones να εκτοξεύεται κατά 3,5%.
Στην ουσία η Ουάσιγκτον καλεί την αγορά να συμπράξουν για να διασωθούν οι αμερικανικές τράπεζες με το εξής σκεπτικό: η αμερικανική κυβέρνηση θα βάλει ως εγγύηση ένα αρχικό κεφάλαιο 75-100 δισ. δολ. το οποίο θα προέλθει από το πακέτο των 700 δισ. δολ. που είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση Μπους το περασμένο φθινόπωρο. Στη συνέχεια η Ουάσιγκτον προσκαλεί υγιείς ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων, όπως η BlackRock και η Pimco, οι οποίες θα αναλάβουν να μοχλεύσουν το εν λόγω ποσό, με φιλοδοξία να φτάσει μέχρι το 1 τρισ. δολ.
Αφού διασφαλιστεί η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών και μοχλευτεί το αρχικό ποσό που διαθέτει η Ουάσιγκτον, τα κεφάλαια θα διατεθούν για την αγορά των «τοξικών» περιουσιακών στοιχείων που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες και τα οποία έχουν οδηγήσει στο «πάγωμα» των πιστωτικών αγορών.
Στη χρηματοδότηση του σχεδίου θα συμμετάσχουν επίσης η Επιτροπή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) και η κεντρική τράπεζα (Fed) των ΗΠΑ.
Αναλυτές, πάντως, τονίζουν ότι για μια ακόμα φορά η Ουάσιγκτον δεν αποκαλύπτει πολλές λεπτομέρειες του σχεδίου, τονίζοντας ότι επειδή το τελευταίο προϋποθέτει την συμμετοχή επενδυτών από τον ιδιωτικό τομέα, θα χρειαστεί να περάσουν εβδομάδες ή και μήνες για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά του.
Ήδη, πάντως, τα πρώτα μηνύματα από την αγορά είναι ενθαρρυντικά. Ο Μπιλ Γκρος, ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής και ιδιοκτήτης της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων, Pimco, αποδέχθηκε την πρόσκληση της Ουάσιγκτον να συμμετάσχει στο σχέδιο.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=12734&pubid=6537105

No comments: