23.3.09

Κρίση: 7 νέα μέτρα στο τραπέζι

Με τη θηλιά της κοινοτικής επιτήρησης στο λαιμό και αφού η οικονομική της πολιτική οδήγησε σε δημοσιονομική εκτροπή πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση (το δημοσιονομικό έλλειμμα εξακοντίστηκε στο 3,5% από το 2007 κιόλας) η κυβέρνηση αναζητεί τώρα και νέα εισπρακτικά μέτρα αμέσου απόδοσης για να καλύψει τις τεράστιες τρύπες των δημόσιων εσόδων.
Μετά το πάγωμα μισθών και συντάξεων και την έκτακτη εισφορά των οποίων η συνολική απόδοση φθάνει τα 600 εκατ. ευρώ ή το 0,25% του ΑΕΠ στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν μία ακόμη δέσμη έκτακτων μέτρων που όπως έγραψε το «Έθνος» θα προσεγγίσουν τα 5 δις ευρώ ή το 2% περίπου του ΑΕΠ.
Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι η «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων , η κλιμακωτή αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή, η επαναφορά των «κουλοχέρηδων», η αύξηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, η επαναφορά του φόρου κληρονομιάς, η νομιμοποίηση των καταπατημένων και η αύξηση του φόρου στα καύσιμα
Στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν εντός του έτους μέτρα ώστε:
-να καλυφθεί η υπέρβαση του φετινού ελλείμματος λόγω μιας αναμενόμενης «μαύρης τρύπας» στα έσοδα κοντά στα 3 δις ευρώ,
-να έχουν εξευρεθεί μέχρι τα τέλη του 2010 περί τα 2 δις ευρώ που θα χρειαστούν για να πέσει το έλλειμμα κάτω από 3% εφόσον βέβαια αυτό διατηρηθεί το 2009 στο 3,7%.
Τη λήψη νέων μέτρων επί της ουσίας προανήγγειλε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής ενώ κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας υπογραμμίζουν πως πρώτα θα δούμε την απόδοση των μέτρων που ελήφθησαν και στη συνέχεια θα συζητήσουμε οτιδήποτε καινούργιο.
Το πιο πιθανό είναι οι κινήσεις της κυβέρνησης να γίνουν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

Πιο αναλυτικά στο «τραπέζι» έχουν πέσει και εξετάζονται τα ακόλουθα μέτρα:
-Η «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων. Το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ θα είναι έτοιμο στα τέλη Μαΐου. Αν το τίμημα που θα οριστεί για την εξαίρεση τους από κατεδάφιση κυμανθεί μεταξύ 20% και 30% της αντικειμενικής τους αξίας τα προσδοκώμενα έσοδα μπορεί να φθάσουν και τα 4,5 δις ευρώ.
-Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 40% που ισχύει σήμερα για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 75.000 ευρώ θα αυξάνεται κλιμακωτά ανάλογα το ύψος του εισοδήματος και θα φθάσει στο 50% για εισοδήματα άνω των 150.000 ευρώ.
-Η επαναλειτουργία των τυχερών παιχνιδιών που είναι ευρέως γνωστά ως «φρουτάκια» ή «κουλοχέρηδες» . Τα τέλη που θα καταβληθούν για τις σχετικές άδειες υπολογίζεται ότι μπορεί να φθάσουν στα 500 εκατ. ευρώ.
-Η αύξηση του ΕΤΑΚ από το 1 τοις χιλίοις στο 2 της χιλίοις για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ με προβλεπόμενα έσοδα περί τα 450 εκατ. ευρώ.
-Η νομιμοποίηση των καταπατημένων αφορά στην απόδοση τίτλων κυριότητας σε 200.000 οικογένειες που τα κατέχουν αυθαίρετα.
-Η επαναφορά του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών καθώς μετά την κατάργηση τους το δημόσιο έχασε έσοδα 100 εκατ. ευρώ.
-Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων. Μία αύξηση κατά 10% με 12% θα επιβαρύνει την τιμή της βενζίνης κατά 5 λεπτά το λίτρο και αναμένεται να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα κατά 400 εκατ. ευρώ ετησίως.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=12733&pubid=6513160

No comments: