Περαιτέρω πτώση των τιμών στην αγορά κατοικίας στην Αττική μέσα στο 2009 αναμένει η αγορά, όπως προκύπτει από μελέτη για την πορεία της αγοράς κατοικίας στην Αττική τα έτη 1980-2008, που παρουσιάστηκε στο ΕΒΕΑ.
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλος: «Οι αγοραστές ακινήτων δείχνουν αναποφάσιστοι, καθώς πολλοί από αυτούς βιώνουν κλίμα αβεβαιότητας στο εργασιακό τους περιβάλλον, ενώ η πολιτική που ακολουθούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι τράπεζες τόσο στη διαμόρφωση του ύψους των επιτοκίων ή στο ποσοστό κάλυψης ποσού δανείου και στην έγκριση στεγαστικών δανείων, έχουν οδηγήσει σε σημαντική κάμψη της ζήτησης».
«Ταυτόχρονα εκτός από την απροθυμία και την αβεβαιότητα των αγοραστών αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει και επενδυτικό κίνητρο για αγορά κατοικίας, δεδομένου ότι η καθαρή απόδοση -δηλαδή τα ενοίκια μετά την αφαίρεση των φόρων σε σχέση με την τιμή αγοράς- είναι πολύ χαμηλότερη από τα επιτόκια των καταθέσεων προθεσμίας» πρόσθεσε ο κ. Μίχαλος, στην εκδήλωση του ΕΒΕΑ με θέμα «Η αγορά ακινήτων στο νέο οικονομικό περιβάλλον», όπου παρουσιάστηκε η μελέτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία όσον αφορά τον τομέα της αγοράς κατοικίας σημειώθηκε σημαντική πτώση των τιμών της τάξεως του 15% το 2008 και διαφαίνεται ότι η πτώση θα αγγίξει άλλο ένα 10% μέσα στο 2009.
Τα νεόδμητα διαμερίσματα και οι μεζονέτες και μονοκατοικίες δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα, ενώ η μόνη κινητικότητα που καταγράφεται αφορά σε παλαιάς δόμησης ακίνητα.
Επίσης, η αγορά γραφείων βρίσκεται αντιμέτωπη με την αρνητική διάθεση των εταιρειών να πάρουν νέα κτίρια, αλλά και των κατασκευαστών να κτίσουν. Σημειώνεται ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα συρρικνώθηκε πέρυσι καθώς κτίστηκαν μόλις 55.000 τ.μ. γραφείων στην Αθήνα.
Όσον αφορά τα καταστήματα στο κέντρο η διαθεσιμότητα έχει φτάσει το 40%.
Η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας -λόγω της υψηλής συμμετοχής της στο ΑΕΠ- αποτελεί ένδειξη ότι η ελληνική οικονομία σημειώνει επιβράδυνση. Η συνεχιζόμενη μείωση της έκδοσης οικοδομικών αδειών, που ανέρχεται στο 25% κατά τον μήνα Ιανουάριο του 2009 σε σχέση με πέρσι, έχει αρνητικές επιπτώσεις στις θέσεις απασχόλησης, στο εμπόριο οικοδομικών υλικών και γενικά στην πορεία των επιχειρήσεων του κατασκευαστικού κλάδου.
Ο συνδυασμός του αποθέματος αδιάθετων κατοικιών, της πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας, της αύξησης του κόστους χρήματος και της «αναγκαστικής» προτίμησης των αγοραστών για παλαιές κατοικίες οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για την απορρόφηση του αποθέματος των κατοικιών θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα πάνω από τρία χρόνια.
Επίσης, παρά τις φορολογικές ελαφρύνσεις που ισχύουν από τον περασμένο χρόνο, η ζήτηση κατοικιών παρουσιάζει σημαντική μείωση, γεγονός που προκαλεί αντίστοιχη κάμψη και στην επενδυτική δραστηριότητα. Δεδομένου ότι η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και για το επόμενο διάστημα, επιβάλλεται η διαρκής εγρήγορση τόσο της πολιτείας όσο και των φορέων της αγοράς, προκειμένου να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν, η αναγκαία εξισορρόπηση.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Μίχαλος: «παρά τις πιέσεις που δημιουργεί η διεθνής αρνητική οικονομική συγκυρία, η ελληνική αγορά ακινήτων έχει σήμερα τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει στην κρίση. Βρίσκεται μπροστά σε νέες ευκαιρίες, που οφείλει να αξιοποιήσει, προκειμένου να αναπτυχθεί και να στηρίξει αποφασιστικά στην εθνική μας οικονομία. Σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτό μπορούν να παίξουν:
»Πρώτον, η ταχύτερη εφαρμογή του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου όσο και των Ειδικών Πλαισίων για τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία και τις ΑΠΕ. Γιατί έτσι θα είναι ξεκάθαρο τι μπορεί να κάνει ο επενδυτής σε κάθε περιοχή χωρίς να μπλέκει σε περιπέτειες. Δεύτερον, η αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου για την ενίσχυση της ρευστότητας, ώστε να αμβλυνθούν οι δυσκολίες της δανειοδότησης για την αγορά κατοικίας».
»Τρίτον, η υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη (για παράδειγμα το ΜΕΤΡΟ και Οδικά Έργα Αττικής) και στην Περιφέρεια (όπως οι δρόμοι ανάπτυξης), γιατί θα αναδείξουν νέες περιοχές για εμπορικές χρήσεις, γραφεία, κατοικίες και τέλος, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα».
No comments:
Post a Comment