27.3.09

Πίτερ Μάντελσον: Τέλος εποχής του G8

O ρόλος της ομάδας των οκτώ ισχυρότερων χωρών του κόσμου G8 ίσως και να έχει τελειώσει, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας, Πίτερ Μάντελσον, ο οποίος χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής των 20 ισχυροτέρων οικονομιών του κόσμου που θα γίνει στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα «βήμα προς τη μεταμόρφωση των σχέσεων των παγκόσμιων δυνάμεων».
«Οι μεταρρυθμίσεις που αναμένονται στη σύνοδο κορυφής του Λονδίνου είναι σημάδι ότι η εποχή της G8 έχει τελειώσει», είπε σε ομιλία του στο Σάο Πάολο, ο Μάντελσον, ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό της χώρας του, Γκόρντον Μπράουν, στην επίσκεψή του στη Βραζιλία.
Σύμφωνα με τον πρώην επίτροπο εμπορίου της ΕΕ, η σύνοδος του Λονδίνου είναι η απαρχή της υιοθέτησης ενός νέου τρόπου για να λαμβάνονται οι παγκόσμιες αποφάσεις, αν και δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα είναι το νέο σύστημα λήψης αποφάσεων.
Πάντως ο Μάντελσον προέβλεψε ότι οι χώρες που έχουν πρόσφατα βιομηχανοποιηθεί, θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα, αλλά και περισσότερες ευθύνες στην εξεύρεση τρόπων για την έξοδο από τις παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις.
«Οι χώρες της G20 δεν θα μεταμορφώσουν τον κόσμο, αλλά θα κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα προς τα μπρος σε πολλούς τομείς», είπε ο Μάντελσον, προσθέτοντας ότι η σύνοδος του Λονδίνου είναι αναγκαία για να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν πάρει τα αναγκαία μαθήματα από τα λάθη του παρελθόντος και έχουν βρει τρόπο να βγουν από την κρίση.
Η G8 αποτελείται από τις 4 μεγάλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία, μία ασιατική, την Ιαπωνία, δύο βορειοαμερικανικές χώρες, ΗΠΑ και Καναδά, και τη Ρωσία, ενώ στη G20 συμπεριλαμβάνονται πέντε ασιατικές χώρες, Κίνα, Ινδία, Νότια Κορέα, Ινδονησία και Σαουδική Αραβία, οι δύο μεγάλες χώρες της Νότιας Αμερικής, Αργεντινή και Βραζιλία, το Μεξικό από την Κεντρική Αμερική, η Νότια Αφρική από την Αφρική, η Αυστραλία, η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/27/1646298.htm

No comments: