Σημαντικές αλλαγές παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα ο χάρτης των ξένων θεσμικών επενδυτών που επενδύουν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Οι αλλαγές αφορούν την ταυτότητα των ξένων θεσμικών όσο και τις επενδυτικές τους προτιμήσεις στο Χρηματιστήριο.
Το βασικό πρόβλημα για τους ξένους -οι οποίοι στην πλειονότητά τους ακολουθούν αυτοματοποιημένες διαδικασίες για τις επενδύσεις σε αγορές όπως η Ελλάδα- είναι ο περιορισμός του κινδύνου εγκλωβισμού τους σε μία αγορά που πλήττεται από την κρίση και στην οποία ο τζίρος είναι περιορισμένος.
Ετσι, οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές έχουν αποσυρθεί- με ελάχιστες εξαιρέσεις- από τον FTSE 40 και επενδύουν αμιγώς σε μετοχές στον 20άρη. Παράλληλα, περιορίζουν εξαιρετικά τις επενδύσεις τους στον χρηματοοικονομικό τομέα, δηλαδή στις τράπεζες. Οι προτιμητέες επενδύσεις διεθνώς αφορούν κυρίως αμυντικές μετοχές τηλεπικοινωνίες, και βιομηχανίες που δε σχετίζονται άμεσα με την κρίση έχουν υγιή ισολογισμό και υψηλή ρευστότητα.
Τα παραπάνω εξηγούν γιατί περί τις 10 μετοχές να συγκεντρώνουν το 80% του τζίρου.
Οπου οι ξένοι επενδυτές πάντως προχωρούν σε πωλήσεις το τελευταίο διάστημα- ιδιαίτερα μετά από μερικές συνεδριάσεις ισχυρής ανόδου- αυτό γίνεται διακριτικά και όχι βίαια ώστε να μην πιέσουν την αγορά και να ρευστοποιήσουν στην καλύτερη δυνατή τιμή της εκάστοτε συγκυρίας.
Ποιοι είναι
Παραδοσιακοί επενδυτές όπως η Fidelity ή η Capital σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν έγκυροι χρηματιστηριακοί παράγοντες έχουν περιορίσει αισθητά την έκθεσή τους στο Ελληνικό Χρηματιστήριο ενώ έχουν μεταβάλει και τις τοποθετήσεις τους. Ωστόσο, δεν έχουν αποσυρθεί από το Χ.Α. αν και το τελευταίο διάστημα το Capital ήταν σημαντικός πωλητής διαφόρων τίτλων ενώ η Fidelity έχει περιορίσει την έκθεσή της κυρίως σε τίτλους του FTSE 20.
To πώς κινούνται πάντως οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές θα πρέπει να σημειωθεί πως είναι κάτι το οποίο συναρτάται άμεσα με τη ρευστότητά τους.
Ετσι σταδιακά εμφανίζονται στο Χ.Α. όλο και περισσότερα αραβικά funds τα οποία πραγματοποιούν επιλεκτικές τοποθετήσεις, όπως επίσης και κάποια funds από χώρες της ανατολικής Ευρώπης με αντίστοιχες τοποθετήσεις.
Από τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους στην παρούσα φάση εκτός των Goldman Sachs Morgan Stanley, City, ΗSBC και Μerrill Lynch στο Ελληνικό Χρηματιστήριο ιδιαίτερα δραστήριος εμφανίζεται και ο επενδυτικός βραχίονας της Credit Agricole, η Chevreux.
Δύο road shows
<< Aπό την πλευρά τους οι εκδότες, οι ελληνικές δηλαδή εισηγμένες, που ανήκουν κυρίως στον FTSE 20 όσο και κάποιες εταιρείες του 40άρη, επιχειρούν από το τέλος του μήνα και μετά να συμμετάσχουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα road shows μπορούν.
Όπως εξηγούν στην «Η» στελέχη εισηγμένων «είναι πολύ σημαντικό στην παρούσα φάση να βρίσκεσαι εκεί και να μην κρυφτείς από τους δυνητικούς επενδυτές σου ή ακόμη και από τους πρώην επενδυτές σου, ώστε να κρατούν το όνομα της εταιρείας ζωντανό, καθώς η ανάκαμψη θα έλθει στις χρηματιστηριακές αγορές, πριν ολοκληρωθεί η κρίση».
Ένα road show αρκετά σημαντικό ξεκινά στο τέλος του μηνός στο Λονδίνο, το οποίο αφορά κυρίως την παρουσίαση εταιρειών από κεντρική και ν.α. Ευρώπη και το οποίο μεταξύ άλλων οργανώνουν η HSBC η UBS και θα συμμετέχουν σε αυτό περί τα 30 funds. Επόμενο σημαντικό road show θα πραγματοποιηθεί το θέρος στις ΗΠΑ.
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα στα road shows συχνά πια συγκαταλέγεται με τις λοιπές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι Ελληνες χρηματιστηριακοί παράγοντες δεν το βρίσκουν ιδιαίτερα θετικό, ωστόσο κρίνουν πως πρέπει να το αντιμετωπίσουν και αναπτύσσουν στρατηγικές προς αυτήν την κατεύθυνση.
Πάντως, όπως οι ίδιοι σημειώνουν, στην παρούσα φάση, η πληροφόρηση που υπάρχει ως προς τις επενδύσεις των ξένων στο Χρηματιστήριο είναι η καλύτερη δυνατή από την πλευρά των εταιρειών.
Οmnibus Αccounts
Το γεγονός ότι η κρίση δημιουργεί ανάγκη αύξησης της ασφάλειας των επενδύσεων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχουν μειωθεί εξαιρετικά οι ειδικές χρεώσεις του χρηματιστηρίου οδηγεί πολλούς ξένους επενδυτές να αποφεύγουν πλέον τα omnibus accounts, τα οποία επέτρεπαν την κάλυψη του τελικού επενδυτή πίσω από μεγάλα «σπίτια» που εμφανίζονταν να αγοράζουν για πελάτες τους μαζικά.
Προκειμένου ένας επενδυτής πλέον να επαναφέρει σε ατομικό λογαριασμό το χαρτοφυλάκιό του που βρίσκονταν έως τώρα σε λογαριασμό omnibus, ενός μεγάλου οίκου, σήμερα απαιτούνται περί τα 5 ευρώ ανεξαρτήτως ύψους χαρτοφυλακίου.
Αλλαγή ισορροπιών
Ο περιορισμός του τζίρου στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, αλλά και το γεγονός ότι παραδοσιακοί κλάδοι του Χ.Α. έχουν πάψει να είναι τόσο ελκυστικοί για τους ξένους επενδυτές, αποτελούν καινούργιες παραμέτρους που οι ξένοι πρέπει να υπολογίσουν στον τρόπο με τον οποίον επενδύουν στην Ελληνική Αγορά.
Η ταυτότητα των ξένων επενδυτών που ενδιαφέρονται για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αλλάζει ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνεται σε μία εξαιρετικά μικρή γκάμα μετοχών.
Fidelity και Capital
Παραδοσιακοί επενδυτές όπως η Fidelity ή η Capital σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν έγκυροι χρηματιστηριακοί παράγοντες έχουν περιορίσει αισθητά την έκθεσή τους στο Ελληνικό Χρηματιστήριο ενώ έχουν μεταβάλει και τις τοποθετήσεις τους.
Ωστόσο, δεν έχουν αποσυρθεί από το Χ.Α. αν και το τελευταίο διάστημα το Capital ήταν σημαντικός πωλητής διαφόρων τίτλων ενώ η Fidelity έχει περιορίσει την έκθεσή της κυρίως σε τίτλους του FTSE 20
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13903&subid=2&tag=12733&pubid=6513102#
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment